När jag blir gammal ska jag också åka på kryssning så ofta jag kan och leva rövare!

När jag fick en frikryssning av Birka Cruises så bokade jag in mig och en tjejkompis. Men när vi några veckor senare guppade runt på Östersjön med den gamla skorven M/S Birka Stockholm så kom jag till en helt ny insikt! Det var knappast den mediokra buffématen, inte heller det undermåliga nöjesutbudet fascinerade mig, utan något helt annat. 

Havet har alltid trollbundit mig, vågspelet, dofterna och det otämjda krafterna. Vi har ju trots allt havet i våra gener enda sedan våra ärade förfäder gav sig ut på okända hav navigerande efter polstjärnan. Som barn var det alltid lika spännande att åka på kryssning med familjen oavsett om det bara var en dagstur till Åland eller hela vägen till Finland. Man kunde förhållandevis fritt sicksacka med andra ungar mellan de enarmade banditerna och arkadspelen. Men framförallt kunde man köpa gigantiska godispåsar som inte fanns i land!

Senare i livet som tonåring, och nästan vuxen så upptäckte vi snabbt att det inte var så noga med ålderskontrollerna ombord. Man kunde lätt köpa en flaska sprit i taxfreen och hänga i barerna utan att någon brydde sig.  För att inte nämna den åtråvärda Minttun som på den tiden var hårdvaluta! Idag får jag kväljningar av blotta tanken på den vidriga smaken av tandkräm och etanol. Idag får jag kväljningar av blotta tanken på den vidriga smaken som är en blandning av tandkräm och etanol.

Men trots allt så har mitt intresse för att åka på kryssningar dalat med åldern och att kröka har minst sagt mist sin charm.. Nu mer är båtarna mest bara ett bekvämt transportmedel som gör att jag spar in både hotell och flyg när jag ska till Tallinn eller Riga. För det är perfekt att vakna i tid och kunna kliva i land runt klockan 10 med promenadavstånd till våra kunders kontor.

Några regelrätta nöjeskryssningar har jag inte ägnat mig åt på åratal 

Bortsett från några enstaka temakryssningar som fångar mitt intresse genom åren. Men i onsdags så bröt jag trenden och begav mig till Birkaterminalen vid Slussen tillsammans med mitt resesällskap. Jag har länge haft en fördom om att Birka Cruises varit inriktat på Spa och relax än sina andra dito som korsar Östersjön. Helt enkelt inriktad på en lite mognare publik som inte är lika intresserade av att festa hela natten. Så jag blev smått förvånad över att se alla härliga pensionärer som bokstavligen levde rövare! För det är sällan som jag har sett busslaster med livsnjutare roa sig så kungligt!

Jag har på senare år börjat måla upp en romantiserad bild av min ålders höst som en halvfet gubbe iförd hawaiiskjorta, solglasögon och panamahatt. Sittandes vid en bardisk i någon gudsförgätna håla på en ö i Karibien berättandes om mitt liv för vilsna turister som har hittat till samma avkrok som jag har valt att slå ner mina bopålar i. Men kanske bör jag tänka om och istället åka på kryssningar så ofta jag kan?

/ JK

Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: