9 timmar i Bryssel : En stad med mycket mer än man kan tro (del 2(2)

Andra delen av min visit till Belgiens huvudstad Bryssel. En stad som var mer färggrann och intressant än jag någonsin kunde ana! För uppenbarligen så hinner man mycket mer på 9 timmar en regnig måndag än vad som ryms i ett blogginlägg. 


Läs första delen av: 9 timmar i Bryssel : En stad med mycket mer än man kan tro


Från början så hade jag väl egentligen bara ställt in mig på tre enkla mål med min resa till Bryssel. 1). Besöka minst ett av stadens serietidningsmuseum. 2). Besöka Manneken Pis (Pinkande pojken).  3). Käka en belgisk våffla. Väl vid statyn så träffade jag en hel flock med italienska SS Lazio fotbollssupporters som bjöd på bärs! Men i sann Grattis Världen andra så finns det mer anekdoter från resan. För hur många andra bloggare råkar konstant ut för konststycket att få automatvapen riktade emot sig?

Galeries Royales Saint-Hubert

Vart kan det vara bättre att köpa choklad i den 213 meter långa gallerian? Den byggdes på 18 månader och inviges av Kung Leopold år 1845 (om du inte känner till mysfarbrorn i fråga så googla). Man ska nog inte diskutera om det var prisvärt eller ej. Men tillslut så var jag €37 fattigare med några chokladbitar inslagna i ett litet paket. För dumt nog så hann jag inte tänka tanken på att ta ett foto innan jag tackade ja till att få det inslaget som present.

St. Michael och St. Gudula katedralen

Den katolska domkyrkan är uppkallad efter ärkeängeln Sankt Michael och Belgiens egna skydshelgon Sant Gudula. Enligt legenden så ska hon ha gått till kyrkan innan tuppen gal. Varpå en demon ska ha försökt släkt hennes lykta så att hon inte skulle hitta till kyrkan. Men med Guds hjälp ska hon ändå ha hittat vägen i mörkret.

Katedralen började byggas år 1226 och stod färdig först i slutet av 1400-talet när klocktornen färdigställdes. Kyrkobyggnaden anses vara den viktigaste i Belgien så därför hålls kungliga vigslar, dop och begravningar där. För precis som Sverige så är Konungariket Belgien en gammal monarki.
Ett ljus för varje vän som gått vidare

Jag är vad man i vardagligt tal brukar benämna som en utpräglad ateist. Men samtidigt så ser jag något vördnadsfullt i kyrkobyggnader. Så om du inte redan har tagit för vana att besöka kyrkor och domkyrkor under dina resor så är det hög tid att börja. För man blir ofta hänförd över den arkitektur och enorma byggnadskonst  som våra förfäder har uppbringat med enkla medel.

Som sagt en färgglad stad

På väg mot serietidningsmuseet Musée de la Bande Dessinée så passade jag på att ta lite bilder på alla väggmålningarna som finns runt om i Bryssel.

Tintin månen tur och retur på Musée de la Bande Dessinée

Alla har vi ett visst förhållande till Tintin, Lucky Luke, Smurfarna och andra Belgiska serier. Men redan innan jag började skriva om mitt besök på museet så bestämde jag mig för att det skulle gå bli ett eget blogginlägg i Grattis Världen. Just för att det finns så mycket att skriva om det.


Läs även: Mitt besök på serietidningsmuseet Musée de la Bande Dessinée


Bruxelles-Central

Väl tillbaka på Bruxelles-Central så löste jag enkelt en ny biljett ut till flygplatsen och gick till rätt spår. En sak som kan vara bra att tänka på om man ska ta tåget ut till flygplatsen är att åka tidigare än man tänkt sig. För efter terrordådet i mars 2016 så måste man gå igenom ytterligare en säkerhetskontroll när man kliver av tåget. Det kan ta ganska så lång tid att komma igenom då den är provisorisk och inte särskilt effektiv. Fördelen är dock att man inte har någon begränsning för vätska utan mer kontrollerar om passagerarna har vapen och liknande föremål med sig. Så du kan lugnt ha med din vattenflaska och dricka upp den innan du tänker passera säkerhetskontrollen i avgångshallen.

Från B till A 

Väl tillbaka på flygplatsen så är det omvänd ordning. Incheckningshallen ligger i Terminal A. Men SAS och andra Schengenflighter avgår från Terminal B. Men det är inga problem att ta sig mellan terminalerna. Väl i tillbaka i Terminal A så passade jag på att besöka Brussels Airlines Business Loungen innan min flight SK1600 öppnade för boearding klockan 20:05.

Brussels Airlines Business Lounge

När jag satt på tåget ut mot flygplatsen så insåg jag att klockan var efter 18:00! För att backa bandet lite. Den 26 december så slog jag vad med en polare om att jag inte skulle raka mig på två veckor. Annars så skulle jag tvingas ta mig runt Kungsholmen med trampbåt.. Och skönt nog så visste jag att det fanns flera duschrum i loungen.

Obeskrivlig känsla.. 

Men om jag däremot skulle härda ut så skulle han få boka en hemlig weekendresa till mig. I sammanhanget ska även nämnas att trots att jag är 31 år så saknar jag en ordentlig skäggväxt. Och håller mig därför i regel alltid nyrakad som en  persika.

Dagens andra våffla 

Efter en skön dusch och äntligen fått raka bort fjunen som jag sparat på i två veckor. Så var jag såklart tvungen att hugga in på en våffla med tillhörande chockadmousse.Sen var det ju automatvapnen ja.. 

Som många andra städer i Europa så är det inte alls ovanligt att man stöter på tungt beväpnad militär. Så även i Bryssel som förstås är extra utsatt då det är högborgen för EU. Som vanligt så går jag med mina hörlurar och stänger ute omvärlden så utan att ens ha reagerat lyckades jag stirra in i mynningsöppningen på en automatkarbin. Tydligen så hade jag kommit för nära någon känslig byggnad med min ryggsäck utan att ha lyssnat på stoppkommandot som hade skrikits ut till mig.

/ JK

Taggad , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: