9 timmar i Belgien : En stad med mycket mer än man kan tro (del 1(2)

Choklad, EU, Moules frits, Tintin, våfflor och en pinkande pojke. Det är väl ungefär var gemene man associerar Bryssel med? Så jag bokade in ytterligare en januariresa för att utforska staden under 9 timmar. 

Som så många gånger tidigare så börjar även den här resan med ett fakirflyg och någon ynka timmes sömn. För jag hade lovat en polare att möta upp honom och hans flickvän på Arlanda för att gästa in dem i guldloungen innan deras resa till London. Så trots att boardingen av SK589 till Bryssel inte skulle börja fören klockan 06:40. Så befann jag mig likväl redo på Arlanda redan klockan 03:53.. Vad jag inte visste då var att jag skulle missa att kliva av tåget på Bruxelles-Central. Dricka öl med italienska S.S. Lazio supporters och ytterligare en gång få automatvapen riktade emot mig.

Frukost; 05:25

Nu är jag verkligen inget fan av MAX och ser deras krubb mer som bukfylla än mat. Men det är faktiskt ett av få ställen på Terminal 5 som serverar prisvärd mat. Så om du läser det här, glöm inte att lägga det på minnet. Vilket jag även påpekade för mitt sällskap som stannade kvar i loungen för att äta frukost.

Väl på Brussels Airport

Så var det väldigt enkelt att följa skyltarna och orientera sig från Terminal A bort till Terminal B där den underjordiska tågstationen även är belägen. Efter att ha köat nästan en kvart och irriterat mig över turister som inte fattade hur man köper en tågbiljett. Så var det till slut min tur att gå fram och köpa en standardbiljett in till Bruxelles-Central. Först då förstod jag varför det hade tagit sådan tid för personerna innan mig! Av någon anledning så gick det inte att välja engelska som språk i biljettautomaten? Som tur var kom en medelålderskvinna i varsel väst fram och sa något på franska. Sen kom samma fråga på engelska, hon förklarade att det var ett systemfel. Och hjälpte mig att införskaffa min biljett som kostade €17.40.

Besannade fördomar?

Väl ombord på tåget så kunde jag konstatera att det mer kändes som ett pendeltåg än intercitytåg. Och utsikten genom tågfönstret kändes mer som ett öststatsland än en välmående huvudstad. Så kanske skulle mina fördomar om Bryssel besannas som en grå och trist stad.

Vips så hamnade jag i Gent istället för Bryssel..  

Efter att ha åkt i en halv evighet så kom konduktören och såg lite fundersam ut när han frågade om jag inte skulle till Bryssel? Sen upplyste han mig om att jag missat att kliva av. Och att nästa station var Gent i Östfalden. Från flygplatsen till centrum tar det tydligen 16 minuter enligt tabellen. Men till Gent tar det 54 minuter! Men han var hygglig och skrev ut en ny biljett åt mig med en notering om att jag var en vilsen turist och upplyste mig även om viket spår jag skulle gå till när jag väl kommit fram så att jag kunde åka tillbaka till Bryssel.

Jag har nog nog alltid haft ett öga för graffiti som konstform i den urbana miljön 

Väl tillbaka på rätt tågstation så hade vädret slagit om till duggregn. Men jag bestämde mig ändå för att bara planlöst driva runt på Bryssels gator bortanför turiststråken för att se vad jag kunde hitta. Det slutade med att jag i över en timme gick runt och fotade lite graffiti. Första bilden har jag till och med inramad i hallen. Nästa gång du besöker en ny stad, gå bara runt och insup atmosfären bortom turiststråken

Men självklart så hann jag med mycket mer än att bara driva runt amatörfotografera färgglada väggar.  För har jag väl tagit mig ner till Belgiens huvudstad så var jag samtidigt tvungen att pricka av lite sevärdheter. Det finns ju en del såna trots allt.

Ölhäng med SS Lazio supportrar 

Jag blev väldigt förvånad när jag av en slump sprang på en flock med italienska SS Lazio supporters som stod och sjöng vid Manneken Pis (Pinkande pojken). Men när en öl sträcktes fram så tackade jag så klart inte nej. Tydligen så byter den lille rackaren kostym flera gånger i veckan som sköts av The Friends of Manneken-Pis. 

Och är man i Bryssel så gör man som.. Ja, turisterna och käkar en belgisk våffla!

Egentligen så är ju våfflor en löjligt enkel grej att göra. Men det som utmärker den Belgiska våfflan från sin svenska dito är att den är tjockare och fyrkantiga. Vilket blir så pass exotiskt att den känns lite lyxigare. Vilket kan bero på att Belgare även gillar att placera en halv fruktdisk med grädde på sina våfflor och ta €5 styck för dem sen.


Har du några tips om vad man inte får missa i Bryssel eller Belgien? Skriv då gärna en kommentar här under och berätta!

Grattis Världen har även ett nytt Instagram helt på svenska @Grattisvarlden

/ JK

Taggad , , , , , ,

En tanke på “9 timmar i Belgien : En stad med mycket mer än man kan tro (del 1(2)

  1. […] Läs första delen av: 9 timmar i Bryssel : En stad med mycket mer än man kan tro […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: