Fyra dagar i ett vintrigt Chicago del 1(4)

Fyra dagar i en metropol som Chicago mitt i den iskalla december vintern är kanske inte det första vi svenskar tänker på när vi drömmer om en långweekend till USA?


Läs även : Del 2 Del 3 | Del 4 | av Fyra dagar i ett vintrigt Chicago


Men i samband med att SAS firade 70 år som flygbolag så kavlades en kampanj ut med grymma rabatter på poängresor till USA och Asien. Så det blev att omgående att boka en resa i SAS Plus till The Windy City för 4 dagars urban safari. För det ynka priset av 24.000 (ord 80.000) Eurobonuspoäng + 536 spänn i skatter. Så här i efterhand kanske jag skulle ha valt att bokat några extra dagar. Men jag hann ändå med mycket trots snöstormar, fortkörningsböter och andra anekdoter. För redan ute på Arlanda så visade det sig vid incheckningen att jag återigen hade fått den ökända  SSSS  (Secondary Security Screening Selection) stämpeln i nedre hörnet av mitt boardingkort. Vilket i praktiken är precis vad det låter som. Helt enkelt en extra säkerhetskontroll vid gaten främst för att toppsa efter spår av sprängämnen och kontroll av elektronik. Men till skillnad från kvällstidningarnas skräckartiklar så är det inte så jobbigt att man bör stanna hemma.

pontus-in-the-airBesvikelse på Pontus in the Air..

Även om jag har passerat Arlanda många gånger sedan stjärnkrögaren Pontus Fritiof öppnade sitt senaste tillskott; Pontus in the Air i Terminal 5. Så har jag tagit mig tid att besöka syltan och prova något från menyn. Så redan när jag bokade min flygbiljetterna och insåg att min flight SK945 skulle avgå först klockan 15:30. Så bestämde jag mig för att åka ut till Arlanda för att ladda upp med Pontus paradrätt; den grillade högrevsburgaren som stoltserar med gruyère, färskriven tryffel, rökt sidfläsk, karamelliserad lök, och tryffelmajonnäs för 335 spänn!

Men helt ärligt så kan jag inte påstå att jag är speciellt imponerad.. (se min separata recension). Om du undrar så rekommenderar jag du att hellre lägga en fjärdedel av priset på en burgare hos MAX. Även om tryffelmajonnäsen är grym!

sas-plusSAS Plus, inte så lyxigt som det ser ut

Väl ombord och någorlunda hemmastadd på en halvfull kärra. Så tillbringade jag en relativt händelselös 9 timmar lång flygresa med att se filmen och äta. Även om servicen kändes mycket skarpare än den har jag som jag har upplevt med mina  tidigare long hauls med SAS de senaste åren. Sen så kan jag inte direkt påstå att flygplansmaten imponerar speciellt mycket oavsett bolag. Men fördelen med SAS Plus är att man får möjligheten att välja mellan två huvudrätter oftast kyckling eller fisk.

inflygning-chicagoInflygning över Chicago 

Däremot så är det alltid lika speciellt att flyga in över städer på kvällen oavsett hur stora eller små dem än är. Väl på marken så blev jag lotsad till fållan för turister som tidigare besökt USA med samma godkända ESTA. Och det var verkligen smidigt med incheckningsautomaterna jämfört med att köa vid den manuella disken där man förhörs och fotas. Nu behövde man enbart skanna fingeravtryck, läsa passet och ta med kvittot till passkontrollen. Så knappt en kvart efter att jag klivit av planet så kunde jag ställa mig och väta på mitt bagage och passera tullen utan ytterligare frågor.

Men när jag 9 timmar tidigare lämnade ett soligt och Stockholm så var det +3 °C i luften. Men enligt min mobil så vad det isande  -17 °C i Chicago! Och det kändes verkligen när den bitande kylan slog emot mig som en käftsmäll av Kung Bore så fort jag kom ut genom entrédörrarna. Med målet att hitta shufflen som hotellet erbjöd till och från hotellet. Men efter att ha stått och frusit i nästan en timme så gav jag upp! Och gick in i terminalbyggnaden igen för att värma mig vid McDonald’s disken. Där det blev en beställning av några slarvigt komponerade burgare som trots allt var värda några dollar i dricks.

img_0206Radisson O’hare Hotel med en Texas Longhorn precis bredvid

Mätt och någorlunda belåten så trotsade jag återigen kylan och valde att ta en taxi till hotellet. En fördel med att åka taxi i nya städer är att taxichaufförer ofta kan berätta och ge tips som du inte hittar i en vanlig guidebok. Men samtidigt ska du inte tacka ja om chauffören erbjuder sig att köra dig till en annan restaurang än den du ville åka till från början.

Men att min lilla taxiresa på några kilometer kostade $45 fanns det tyvärr inte så mycket att göra åt. Och ibland får man räkna med sånt när det är bilköer. Men under tiden så hann han berätta om sina föräldrar som hade flytt från en liten by i Ukraina 1964 under det kommunistiska Ukrainska SSR styret för att söka lyckan i det stora landet i väst.

img_0098En sak som kan vara bra att veta är att Radisson och Radisson Blu är två skilda kedjor som inte alls håller samma standard och klass. Men en sak som är riktigt trevligt med de flesta hotellrummen i USA är att man dels har ett kylskåp med frysfack med frysfack och även en mikro på rummen.

t-banaVilket ofta kommer väl till pass när det gäller att äta mikromat på rummet när man planerar dagsutflykter. Och vad kan då passa bättre än Italian spaghetti and tomato sauce with meatballs? Innan det är dags för att sova, för dagen efter väntade en heldag inne i Chicago.

/ JK

Fortsätt läsa del 2

Taggad , , , , , , , ,

En tanke på “Fyra dagar i ett vintrigt Chicago del 1(4)

  1. […] även : | Del 1 | Del 3 | Del 4 | av Fyra dagar i ett vintrigt […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: