Amsterdam i december – bland röda lampor, kanalbåtar , coffee shops och ösregn!

amsterdamAmsterdam i december bjuder på mer än man kanske tror. Jag var där den 8 – 9. Så här kommer ett blogginlägg i Grattis Världen från mitt regndränkta besök i Europas mest liberala huvudstad bland röda lampor och enastående arkitektur.

Ibland händer det faktiskt att jag bokar flighter med senare avgång än fakir. Men trots att min flight SK557 skulle avgå först klockan 11:40 så bestämde jag mig för att åka ut till Arlanda onödigt tidigt ändå. Och tur var kanske det, för flygbussen som jag åkte med blev mer än 20 minuter försenad. Vilket i sin tur kompenserades med att jag fick tillbaka 75% av det ursprungliga biljettpriset. Och redan nu vill jag bara påpeka att den dåliga bildkvalitén beror på en spräckt kameralins. Men vad gör det när man vandrar längst gränder med röda lampor, åker kanalbåt eller besöker en skräckteatrar?

park-plaxaPark Plaza Amsterdam Airport

Tidigare när jag har besökt Amsterdam så har jag bott centralt i den (ö)kända stadsdelen De Wallen. Men i den här gången så hade en vän till mig som ofta reser till Amsterdam i jobbet. Tipsat mig om att jag borde boka något av hotellen ute vid flygplatsen. Dels för att det var billigare men även för att han trodde att du som läser Grattis Världen kunde vara intresserad av lite mer insider information.

Så när jag gjorde en sökning på Club Carlson så hittade jag Park Plaza Amsterdam Airport med det fantastiska priset av €39 per natt! Desutom så erbjöd hotellet fri shuttle mellan flygplatsen och hotellet. Vid incheckningen så fick jag en rumsuppgraderingen till ett av hotellets större Executive Rooms 341. Tyvärr så tog jag inga bilder av rummet. Men det finns en video på det ute på mitt Instagram konto @JohanKaly

tag-shipolTåg från Schiphol Airport in till Amsterdam

Efter att jag hade gjort mig hemmastadd på hotellrummet så tog jag hissen ner till lobbyn och väntade in shuttlen tillbaka till flygplatsen. Och väl tillbaka på flygplatsen så gick jag till biljettkassan som inte går att missa. Blev tipsad om att köpa ett 48-timmarskort för €20 som gäller för all kollektivtrafik i Amsterdam. Väl framme vid Amsterdam Centraal så öppnade sig himlen och det började ösregna. Som tur var så höll min The North Face jacka för eldprovet och höll mig torr.

rd-amsterdamRed light district och De Wallen

När man skriver ett blogginlägg om Amsterdam så kan man inte undvika att beröra ämnet om de röda lamporna i skyltfönstren. För om man rör sig i centrala Amsterdam så är det svårt att undvika dem. Sen så är Grattis Världen långt från politiskt korrekt och kommer aldrig ha någon ambition att vara det heller! Så om någon manshatande feminist läser det här så kan jag upplysa dig om att jag är vit, man och förstör miljön. Men samtidigt så är jag ingen anhängare av varken sexturism, prostitution eller dylikt.

Men samtidigt så har jag inga problem med dessa kvinnor som står likt underklädsklädda skyltdockor och visar upp sig. Så om du som läsare funderar om det är barnvänligt att resa till Amsterdam eller inte så kan jag bara säg så här. Kan du ta med barnen till HM så kan du även besöka Amsterdam dagtid utan att rodna.

fish-and-chipsFish & chips

Väl tillbaka på hotellet efter några timmars promenad i De Wallen så väntade ett varmt bad och en kupa rom. Innan det var dags för att klä på mig och göra ett besök i ett av hotellets restauranger, där det fick bli fish & chips från menyn.

amsterdam-biljetter8 timmars turistande i Amsterdam

Dag två av min vistelse så gick jag upp tidigt och checkade ut för att turista innan min flight SK828 klockan 19:05 mot Oslo. Men på 8 timmar så hinner man tråkigt nog inte med så mycket egentligen. Mitt tänkta besök på Madame Tussauds blev inställt.

kanalbat-amsterdamLovers Canal Cruises

Faktiskt av en ren slump så upptäckte jag att spårvagnen som jag hade hoppat på mot mot Amsterdam Centraal. Stannade vid ett av alla Amsterdams alla kanalbåtsföretag, Lovers Canal Cruises. Så jag bokade en timmes kanaltur för €16. Något som jag faktiskt inte kände till sedan innan var att Amsterdam hade mer kilometer kanaler än italienska Venedig. Och jag kan verkligen rekommendera att göra en liknande sightseeing från vattnat om du besöker staden. För det var riktigt intressant att höra historien om staden och se den fantastiska arkitekturen.

The Amsterdam Dungeon

The Dungeons är ett koncept med filialer i flera Europeiska städer och bygger kring den aktuella stadens mörka historia. Som sedan återges med en blandning av skräckteater och historievandring. Där även du som besökare i olika grad blir involverad i en del av föreställningen. I Amsterdam så får man under en timme uppleva 500 år av skräck när man vallas runt genom olika rum med 11 shower som spelas av 7 olika skådespelare. Så om du besöker Amsterdam är ett hett tips att du förbokar dina entrébiljetter istället för att spendera €22 vid dörren som jag gjorde thedungeons.com

amsterdam-loungeHöjda ögonbryn i säkerhetskontrollen

Normalt så köper jag aldrig något i souvenirbutikerna. Men i The Dungeons shop så kunde jag inte låta bli att köpa en ”avhuggen fot” i latex. Som sedan fick följa med mig hem i handbagaget. Vilket senare skulle visa sig ställa till med en mindre cirkus vid säkerhetskontrollen. Där jag faktiskt informerade vakten om att jag hade en morbid leksak med mig. Och om det var som så att dem ville kolla min väska lite extra så borde det nog ske avsides.

I övrigt så blev det ett kort besök i Aspire Lounge 26 Schiphol innan det var dags att gå till gaten och min flight SK828 mot Oslo. Och en 35 minuters lång mellanlandning på Gardermoen Airport för flygplansbyte till Stockholm.

Har du några tips om Amsterdam? Skriv då gärna en kommentar här under. Glöm inte att följa mig på Instagram för fler bilder @Johankaly

/ JK

Taggad , , , , , , , , ,

En tanke på “Amsterdam i december – bland röda lampor, kanalbåtar , coffee shops och ösregn!

  1. Betty skriver:

    Jasså du bloggar igen! Nu har jag stalkat mig in hit iallafall så tänkte lämna ett spår. Vi valde bort Amsterdam mot Prag i februari, återstår att se om det var bra eller ej. Aldrig varit i något av dem. Några måste-se-tips?

    Hoppas allt är bra! Är du i Sverige för en helg på ett gräsfält i sommar? Såg att det blir festival trots allt i sommar och funderar på att åka dit.

    Ha det bäst, B

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: