Utmaning 2017: bestiga Kebnekaises sydtop!

KebAtt bestiga Sveriges hösta bergstopp, Kebnekaise. Har länge funnits med på min personliga bucket list. Och nu har jag även hittat en annan person med samma vettlösa ambition som mig att bestiga sydtoppen via den östra leden 2 099 m.ö.h.

För varför inte ta den svårare leden med glaciärvandring ändå planerar inför en toppbestigning? Faktum är att Kebnekaise har två toppar, den 70 cm högre Sydtoppen som täcks av en glaciär och den kala Nordtoppen. Så nu är det bara att börja läsa på om vad man behöver för förkunskaper och utrustning. För läser man turistbroschyren så målas följande äventyr upp;

En lång och fysiskt krävande dagstur, som innehåller branta uppförsbackar, glaciärvandring och enklare klättring, men också Sveriges högsta utsikt!

Helt enkelt en härlig utmaning för oss två. För det verkar ju vara en särpräglad naturupplevelse som går genom djupa dalar, över brusande bäckar och glaciärer. Och årligen så passerar cirka 10.000 personer den lättare Västra leden på sin väg upp och ner från Nordtoppen. Medan den Östra leden till Sydtoppen kräver guide och glaciärutrustning. Egentligen så är det här ganska så Svenebanan basic. Men Grattis Världen är inte någon självbetitlad äventyrsblogg heller för den delen.

/ JK

Taggad , , , , , , , , , , , ,

2 tankar om “Utmaning 2017: bestiga Kebnekaises sydtop!

  1. millidill skriver:

    Hej, kul utmaning! Jag har målet att ta mig upp den västra leden i sommar. Såg du avsnittet från ”Mitt i naturen” då Anders Lundin besteg Keb via östra leden.(avsnitt 3) Där får man en föraning om hur det går till. Hoppas du får lika bra väder! Lycka till!!

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: