Hamburg – Flensburg – Wismar och Lübeck på 10 timmar en regnig dag oktober..

wismarDet finns vissa resor som verkligen ska göras när solen värmer som mest. Och uteserveringarna serverar törstiga turister och stadsbor iskall öl på myllrande gågator. Framförallt när man besöker de gamla Hansestäderna i nordvästra Tyskland.

Redan i somras så började jag smida på mina planer för att flyga ner till Hamburg och göra just den här resan. Hyra en bil för en enmans roadtrip till Lübeck, Rostock och Wissmar. Planeringen var att jag skulle göra det i slutet på augusti under några varma sommardagar. Men nu blev det istället i slutet av ett regnigt och kallt oktober.. hasta mañana. Och naturligtvis så har jag inte använt några filter för att lätta upp bilderna. För det var verkligen kallt, blött och dystert men ack så intressant! sas-frukostFrukost i SAS Guld Lounge på Arlanda

På senare år så har jag tagit för vana att alltid försöka passera Arlanda dagen innan jag ska resa för att checka in mina resväskor. Främst för att spara tid på resdagen, men även för att slippa släpa massa bagage. Så en vindpinad oktobermorgon kunde jag snabbt ta mig ner till Cityterminalen och en väntande Flygbuss som skulle ta mig ut till Arlanda.

Om du som läsare någon gång har besökt en SAS lounge så vet du vad jag menar. För ingen med den minsta insyn i näringslära kan påstå att min sporadiska frukost är någon kaloribomb. Men en banan och ett glas kolsyrat vatten senare så var jag på väg genom folkmyllret mot gate 14A och SK2645 som skulle ta mig ner till Hamburg. Som skulle visa sig vara en väldigt händelselös flight i en CRJ 900. Väl på flygplatsen så blev det en kort men dyr taxiresa till hotellet.

park-inn-hamburg-nordNär jag skulle boka hotell så fick det helt enkelt bli ekonomialternativet Park inn Hamburg Nord. Ett klassiskt flygplanshotell som inte har några direkta faciliteter att skryta med. Det är helt enkelt en förvaringsplats för trötta resenärer som behöver sova nära flygplatsen helt enkelt. Så om du planerar ett besök i Hamburg så rekommenderar jag ett annat mer centralt hotell. Men om du precis som jag enbart ska övernatta så är det helt okej och bra priser.

villa-omradeDet visade sig även att hotellet var inklämt i ett lummigt och grönt villaområde i typisk tysk stil. Och väl vid incheckningsdisken så visade det sig att mitt rum inte var färdigställt och att jag skulle få vänta några timmar innan jag kunde checka in. Vilket jag hade förståelseför i och med att jag inte hade deklarerat min tidiga ankomst resan klockan 10:07

ikeaSå efter att jag lämnat mina resväskor i hotellets bagagerum så tog jag en promenad i närområdet. Efter ett par minuter så såg jag en linjebuss med destinationsskyltningen IKEA. Och trots att jag egentligen undviker att besöka dessa varuhus oavsett om jag är hemma eller utomlands. Så var jag ändå nyfiken på vad som fanns i butiksdelen med svenska matvaror. Så vad gör man när man har några timmar att fördriva? Vilket skulle visa sig vara som att skjuta sig i foten. Det tog en evighet att orientera sig längst den snitslade banan av allt från badrum till plastkaktusar..

ham-nordVäl tillbaka på hotellet kunde jag checka in och få mitt rum. Tanken var att jag skulle ta mig in till Hamburg och gå runt lite i staden. Men det slutade med att jag kröp ner i sängen och sov bort hela eftermiddagen. Och vaknade först framåt kvällen och kände att jag var hungrig! Så efter en promenad i grannskapet hittade jag en halvstor matbutik och en kebabkiosk med riktig kebab. Sen spenderades resten av kvällen med att se på film i sängen.

karta446.2 km 4 timmar..

Som jag skrev tidigare så var planen att åka till Rostock för att sedan göra ett besök i Wismar och Lübeck på vägen tillbaka. Men då hade jag även tänkt ha min hyrbil i tre dagar. Nu hade jag den inte ens i 10 timmar.. Från början så tänkte jag åka direkt under efter att jag landat på flygplatsen under torsdagsmorgonen. För att sedan lämna tillbaka bilen på fredag morgon. Men det slutade med att jag la om hela min plan och ändrade min reservation hos Avis. Just för att kunna ha bilen enda fram tills det skulle bli dags att checka in igen.

ca-burg1Även mina reseplanering ändrades från Rostock som ligger geografiskt helt rätt till om man ska besöka Wismar och Lübeck. Så frågan är ju hur jag tänkte när jag får snille idén att åka till Flensburg istället? Framförallt när Calle även finns i Rostock. Och jag tror knappast att varken Calle , Burg eller Puttgarden behöver någon närmare presentation. Just för att det är ett ökänt mecka för spritbunkrande svenskar. Naturligtvis så passade även jag på att köpa med mig några flaskor sprit.

Även om det i teorin är obegränsat hur mycket alkohol som du får ta in i Sverige. För ditt eget eller din familjs privata bruk från ett annat EU land. Så finns det ändå referensnivåer som tullen går efter som kan vara bra att känna till.

  • 10 liter spritdrycker
  • 90 liter vin
  • 20 liter starkvin
  • 110 liter öl

Om mängden alkohol som du tar med dig överstiger dessa regeringsnivåer. Så är det DU som ska visa att mängden är rimlig för din eller din familjs privata bruk. Eller om det är till någon form av festlighet som ska kunna styrkas med någon form av dokument som inbjudningslista eller hyreskontrakt för en lokal.

Efter att jag hunnit klart med mina inköp hos Calle och andra spritlador så bestämde jag mig för att det fanns tid för en snabbvisit till den gamla svenska staden Wismar. En resa på drygt 22 mil! Men med tanke på att fortkörningsböterna i Tyskland är så löjligt låga som €30 så är det ingen som håller hastighetsbegränsningarna utanför städerna och det är bara att följa tempot. Och min lilla Renault Captur dci AT från Avis. Som desutom fick agera som matsal under färden mot min nya destination.

wismarVäl framme i Wismar så hade jag en dryg timme på mig för att hålla mitt tidsschema. Men ändå så hann jag med en sväng i de gamla stadsdelarna och ett besök i en av stadens tre katedraler Kirche St. Georgen. Där man kan åka upp i en hiss till utsiktsplatsen kring tornet. Första bilden i det här blogginlägget är tagen därifrån. Entrén och hissturen kostade enbart €5 och jag rekommenderar den verkligen! Efter mitt besök så började tiden bli ganska knapp och jag tvingades åter igen sätta mig i bilen för att hinna med en visit till Lubeck.

hamairTyvärr så blev mitt besök i Lubeck endast att jag körde igenom staden som en omväg tillbaka till Hamburg Fuhlsbüttel Airport. Där jag lämnade hyrbilen och såg fram emot att få gotta ner mig i Lufthansas Senator Lounge som verkligen är väl värd namnet med alla sina godsaker. Väl framme vis SAS disken så får jag veta att incheckningen för bagage stängde för tio minuter sedan men att jag ändå kan checka in mitt bagage. Men att det riskerar att skickas med ett senare plan samt att jag ska skynda mig till gate C10  för bordning påbörjad klockan 18:00!

Jag var helt inställd på att min flight SK2648 skulle gå först kl 20:05 och inte 18:30! Så det var bara att springa till säkerhetskontrollen som en löpande kamel. Men trots att jag hade fast track så var det nog den segaste kö som jag någonsin har stått i och väntat på min tur. Normalt så är tyskar ett folk med disiplin men tydligen inte där och just då. Men jag kunde ändå känna mig lugn med tanken på att om jag skulle missa min flight så skulle jag ändå bokas om och få tid för mitt loungebesök. Men trots helkroppsskanning, topsning och ett kortare förhör så hann jag ombord på den väntande CRJ 900 maskinen som skulle ta mig hem till Stockholm igen.

/ JK

Taggad , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: