Svalbard på 24h – en av de kargaste och mest fascinerande platser jag besökt! 1(2)

svalbardLongyearbyen är nog en av de kargaste och mest fascinerande platser som jag någonsin har besökt! Men det är kanske inte så konstigt när byn ligger 78°N och har världens nordligaste reguljära flygplats. Men som vanligt i Grattis Världen så har allt inte riktigt gått som det var planerat. För vem vill höra

Dagen innan avresan så fick jag den briljanta idén att jag skulle passa på att låsa in min resväska i en av förvaringsboxarna på Stockholm C. För trots att jag bor i Vasastan och har promenadavstånd ner till Centralen så är det praktiskt att bara låsa in väskan och hämta upp den innan man ska gå till Flygbussen.

När jag kröp ner i sängen efter lite pappersarbete så satte jag klockan på 03:15. Så att jag skulle hinna ta en morgondusch innan det skulle bli dags för en promenad ner till Centralen för att hämta upp min resväska. Dock så vakade jag runt klockan 00:20 och kan inte somna om. Och av någon anledning så var jag sjukt sugen på pytt i panna! Så tack 7-Eleven för att ni har ett utbud av det mesta. Så lugnet före stormen..

arlanda_expressKänslan som uppstår när man har 5 minuter på sig!

Av en slump så pratar jag lite med en polare på Facebook som skriver Du vet att den öppnar 05:00 va? Och jag som ska med min flight SK481 klockan 06:10 till Oslo! Alltså måste jag checka in min väska på Arlanda senast klockan 05:40! Inser i samma sekund att det kommer att bli en biljett med Arlanda Express för 280 spänn för att garanterat hinna i tid till Arlanda!

Så redan klockan 04.02 låste jag dörren till lägenheten och började gå ner mot Centralen. Väl där så köpte jag en biljett till Arlanda Express i biljettautomaten för att kuppa springa på tåget med min väska. Därefter så gick sedan till dörrarna för att förhoppningsvis få kontakt ned någon vakt. 04:48 så kommer en väktare och låser upp dörrarna så jag kan springa ner till nedre plan för att låsa upp boxen och få ut min väska. Sen var det bara att gå upp till tåget och vänta på avgång.

Väl på Arlanda så har jag gott om tid på mig (15 min) att checka in mitt bagage. Desutom så hade jag gott om tid att plocka upp mina förbeställda varor från Duty Free butiken. För när jag ska resa utanför Schengen så brukar jag kicka in taxfree.arlanda.se för att kolla vilka erbjudande som finns.

Och till min förtjusning så hade jag sett att det var superpris på Pyrat XO Reserve, för endast 183 spänn! Normalt så tillhör denna gudanektar  systembolagets beställningssortiment (Nr 87140) och går lös på 445 spänn. Så jag fick helt enkelt en prisbelönt pava med en blandning av olika men noga utvalda romsorter från hela Karibien. Med en karaktäristik, speciell och lagom söt smak med tydliga inslag av apelsin, vanilj och ekfat.

transfer-oslDen 1 september 2015 så startade det ett test kallat Connecting Norway, för resenärer som kommer från utlandet och ska vidare inrikes i Norge. Tidigare så var man tvungen att gå och plocka upp sitt bagage i bagagehallen och lämna in det på nytt och genomgå ytterligare en säkerhetskontroll. Nu mer så behöver man bara gå igenom ett nytt tullklareringsområde mellan inrikes och utrikes terminalen. Och det incheckade bagaget skickas nu mer hela vägen. Så det var bara att gå till gaten och ansluta till SK4406 och en händelselös flight upp till Tromsø Airport (TOS).

tromsoVi landar några minuter tidigare i Nordens Paris, Tromsø. Och det är nog en av de vackraste flygplatser som jag har besökt. Även om det är en liten flygplats och inte finns så mycket att erbjuda så lyckas jag ändå fördriva två timmar.

New time!

SAS har sina så kallade Café lounger på utvalda flygplatser med mycket trafik. Men utbudet är rätt så spartanskt om man jämför med det ordinarie loungeutbudet som inte heller är någon kioskvältare för övrigt. Men det fanns väl tilltagna kanelbullar som fortfarande var varma från ugnen.

Men när flighttavlan börjar blinka och informerar om att SK4414 upp till Longyearbyen är försenad och har ny avgångstid. Så fanns det gott om tid för att ta ytterligare att glas juicekoncentrat med påstådd apelsinsmak? För att 15 min senare gå till gaten och påbörja prio-bording. Och väl där så lyckas jag konstatera att jag är den enda som inte är utklädd till en lusekofte-Rambo från topp till tå!

svalbard-airportTyvärr så är det väldigt dåligt väder och molnigt så bilderna som jag försökte ta från min fönsterplats 5F under inflygningen över den karga ögruppen blev inget att hurra över.. Men om jag någon gång kommer att flyga in över planeten mars, så kan jag tänka mig att det inte är långt ifrån de röda karga rödbruna bergstopparna som har plågats av väder och vind.

Som den sanne vagabond jag är så googlade jag lite på hur man skulle ta sig från flygplatsen in till byn och hotellet. Billigast skulle tydligen vara flygbussen för 75 NOK enkel resa. Samt att man enbart kan betala kontakt. Det verkade delvis stämma, visst priset men chauffören hade även ett flertal kortterminaler.

När jag skulle boka hotell inför den här resan så valde jag som jag tidigare berättade att boka ett rum på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen. Jag bokade ett standarddans som kostade mig 1.284 NOK och väl vid incheckningen så får jag inget erbjudande om sen utcheckning eller eller en välkomstgåva. Små detaljer som man blir bortskämd med som Club Carlson Gold.

Fortsättning följer,

/ JK

Taggad , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: