En resa till Tallinn och Helsingfors, där allt som inte ska hända, händer.. Del 2(2)

tallinn-airportEfter att ha ätit en rejält överprissatt köttbit och fått veta att jag min resväska kommit till rätta. Så såg jag fram emot att få komma till mitt bokade hostel för att krypa ner i en säng några timmar senare. Men riktigt så blev det inte.. 

Väl tillbaka på flygplatsen så gick jag till direkt till bagageagenten som levererade min resväska. Så att jag sen kunde checka in och gå till gaten för bordning av min flight AY0116. Kvällen innan så hade jag bokat hotell i Helsingfors i närheten av flygplatsen. SAS har ju slagit på stora trumman för sitt nya samarbete med Hotels.com så man kan tjäna 600 Eurobonuspoäng per stay och nu var det dessutom dubbla en kampanj som gav antalet poäng! Och med tanke på att jag bara skulle hinna sova några timmar på rummet så var jag inte så knusslig med standarden. Dock skulle det visa sig att jag hade bokat fel datum.. Väl tillbaka på Helsingfors flygplats så var min telefon död och vägrade ta emot laddning. Så jag hade inget annat val än att ta en taxi ut till hostlet som endast låg drygt 1 km från flygplatsen. Men hur mycket kan egentligen en så kort taxiresa kosta? Jo, 16 jävla euro! Men jag skulle äntligen få lägga mig och sova vilket jag hade sett fram emot halva dagen.

hotelNär jag ska checka in så kommer jag på att jag inte har någon incheckningskod! Så jag ringer journumret som finns på en informationstavla. Läser upp siffrorna i min bokningsbekräftelse och får veta att jag inte har något rum! För att jag har lyckats boka rummet helgen efter..  Så jag ringer först SAS guldsupport som hänvisar mig till Hotels.com som försöker boka om mig men får till svar att det inte finns några lediga rum. Så 570 spänn åt skogen, dyra pengar för 1200 Eurobonuspoäng som jag säkert ändå aldrig kommer att få i och med att jag aldrig kommer checkar in..

Så vad för man när man är fast utan tak över huvudet en söndagskväll? Jo, man ringer sin morsa och ber om lite assistans! Så hon fick logga in på min SAS profil och boka ett hotell inne i Helsingfors för 10.000 Eurobonuspoäng. Jag sparade i alla fall 1.300 spänn! Valet föll på Scandic Grand Marina ute på Skatudden. Vilket jag hade tänkt boka från början. Men med tanke på den korta tiden som jag skulle spenderat på hotellet så valde jag att gå emot mina principer att aldrig boka något via tredje part.

Så jag började gå tillbaka till flygplatsen för att ta flygtåget in mot Helsingfors. När jag kommit en tredje del av vägen så stannade en tom buss och chauffören frågade om jag ville ha skjuts? Naturligtvis så tackar man inte nej till det. Så jag hoppade in och berättade om mitt lilla äventyr, och han hann även ringa en av flygbussarna och be den vänta så jag skulle slippa frysa i 20 minuter och vänta på nästa.helsingfors-centralstationHelsingin rautatieasema 

När jag klev ombord på den väntande bussen så frågade jag chauffören om han visste vilken hållplats som jag skulle kliva av på. Men han var osäker, så kom jag på att morsan (som morsor gör) hade sagt att jag skulle skriva upp den finska adressen till hotellet. Så jag visade honom lappen och då visste han direkt vilken hållplats som jag skulle kliva av vid. Det var den sista och lovade även att säga till när jag skulle kliva av.

Efter ca 30 minuters färd så når vi Järnvägstorget (fi.Rautatientori). Han ger mig en enklare vägbeskrivning till hotellet och säger något om att en av spårvagnarna passerar vid hotellet. Men att det inte är så långt att gå ändå. Så jag börjar gå mot Skatudden och frågar ett par grabbar om vägen och får återigen känna den finska värmen och gästfriheten.

scandic-grand-marinaScandic Grand Marina, Helsingfors

Efter en frisk och trevlig promenad så anländer jag till hotellet runt klockan 00:30. Vid incheckningen så får jag frågan om jag är Scandic Friends medlem? Vilket jag naturligtvis är och dessutom som medlemsprogrammets näst högsta status. Dock så har inte Scandic skickat något kort till mig. Så jag får veta att jag bara behöver ringa eller komma ner när jag kommit åt min profil på Scandic.

Så jag tar hissen upp till mitt väntande rum 470. Väl inne på rummet så kan jag konstatera en sak som alltid stör mig med just Scandic! Enkelsängar, varför är det alltid enkelsängar? För jag vill ha en riktig dubbelsäng som jag kan breda ut mig i när jag sover. Hur som helst så sätter jag telefonen på laddning och tar en lång dusch. Kollar mobilen och kan konstatera att mobilen inte laddar längre..

Så jag åker ner till receptionen och frågar om det finns någon laddare att låna? Vilket det i regel alltid gör och så även här. Upp till rummet och ett nytt försök. Mobilen blinkar till och är vid liv så att jag kan kolla upp mitt Scandic nummer. Men naturligtvis så har jag inte en aning om vad jag har för lösenord.. Och tvingas begära nytt lösenord och användarnamn för att komma åt mitt nummer.

scandic-vocherNär jag väl har mitt Scandic Friends nummer så åker jag ner till receptionen för att registrera min vistelse samt för ta del av statusförmånen att få en voucher. Så tack SJ Prio Svart och Scandic för status matchen så att jag blev 3rd Floor medlem utan att spendera en natt på Scandic i onödan!

scandic-frukostSaker jag stör mig på med Scandic 2

Nästan alla skulle svara hotellfrukosten direkt om man frågade vad som är det bästa med att bo på hotell. Och det håller jag med om, för en riktig english breakfast, Eller i alla fall något likvärdigt med vita bönor, korv, bacon, stekt potatis etc är min melodi och fruktsallad till efterrätt. Men Scandic erbjuder bara något halvdant som inte riktigt faller mig på läppen.

 

 

scandic-burgareScandic Classic Burger 

Normalt så undviker jag allt som oftast att beställa in hamburgare om det finns något annat på menyn. Men just hos Scandic så är det annorlunda. Just för att det är en klassiker som precis finns på samtliga Scandic hotell och är därför lite av ett måste för att kunna avgöra om det är klass på hotellet eller ej. Dock missade jag den lilla detaljen som Scandic tar extra betalt för som ost och bacon!

Mitt i en tugga så får jag ett SMS från Finnair om att min AY631 är inställd och att jag är ombokad till en tidigare flight. Så jag ler för mig själv och tänker cash-in för vid inställt flyg så är man berättigad €250 (jag kommer skriva ett separat blogginlägg om det och publicera här).

Helsinki trainDärför bestämde jag mig för att efter min spartanska middag bege mig till tågstationen för att ta tåget ut till flygplatsen. Istället för som min tanke hela tiden hade varit att gå till Salutorget för att resa ut till den gamla kustfästningen Sveaborg. Men det får bli nästa gång..

Väl vid tågstationen så insåg jag att jag måste köpa en biljett till tåget. Så min slutledningsförmåga sa mig att det måste finnas en biljettautomat. Efter att ha lokaliserat lite skyltar som guidade mig så kunde jag snabbt köpa en tågbiljett för €5.50 som gäller i under 90 minuter inom Helsingfors, Vanda, Esbo och Grankulla.

Så till skillnad från Arlanda Express och andra resealternativ i Stockholm. Så har Helsingfors en billig kollektivtrafik till och från flygplatsen! Framförallt nu när spärravgiften på Arlanda har höjts ytterligare till 120 kr!

finnairOmbokad till Bromma

Väl vid informationsdisken så får jag veta att det kommer att gå en flight till Bromma om 35 minuter som jag hinner med om jag vill. Vilket egentligen är precis vad jag hade haft tankarna på redan från början! Just för att få ytterligare ett sträck till min samling och i det här fallet HEL – BMA.

Nu väntar jag bara på svar från Finnair om ersättning för min försenade resväska samt min inställda flight. Fortsättning följer.

/ JK

Taggad , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: