En resa till Tallinn och Helsingfors, där allt som inte ska hända, händer.. del 1(2)

ayJa hur mycket kan egentligen hinna gå snett på mindre än 48 timmar och 4 flighter? Jo tydligen så kan en incheckad väska försvinna, två hotell bokas fel och ett flyg ställas in..

Även om jag bara bor 15 minuters promenad från Stockholm C så går det ändå åt nästan två timmar från att jag kliver ut ur porten till att jag står redo i gaten på Arlanda. Vilket jag så klart är väl medveten om vid det här laget så alarmet ställs på klockan 06:15 så att jag ska hinna ta en dusch och sedan bege mig till Cityterminalen för att åka med Flygbussen som går klockan 07:00. Så att jag skulle vara i tid till min flight AY0644 skulle lyfta klockan 08:40.

Men som vanligt så trotsar jag fysiken med hur lite sömn man behöver innan man ska iväg på äventyr. Så klockan 00:30 står jag och lagar pytt i panna som jag fem minuter innan har inhandlat på 7-Eleven. Bara för att jag helt enkelt inte kunde sova och därför behövde lite nattvickning i min ensamhet.

Naturligtvis så medför det att jag lyckas försova mig och vaknar med ett ryck av att sista ställda larmet går! Det larmet 06:45 som säger att det är dags att börja gå ner mot Cityterminalen! Så det är bara att hoppa i kläderna, för någon dusch blir det inte tal om. Bestämmer mig i samma sekund för att det är lika bra att hoppa på tunnelbanan vid Rådmansgatan och spara nästan 10 minuter. Frågan var egentligen nu bara om jag skulle hinna checka in ens?!Två stationer senare så befinner jag mig på T-centralen och som tur är det lördag. Så jag slipper slåss i morgonrusningen för att hinna ta rulltrapporna upp till Cityterminalen. Precis när jag kommer fram till flygbussarna så ska gaten för bussen som går 07:12 stängas! Men jag lyckas i sista sekunden  med konststycket likt Miyagi från Karate Kid att klämma mig igenom och får en uppretad min från tjejen som skannar biljetterna vid bakdörren på bussen. Frågan var egentligen nu bara om jag skulle hinna?När jag väl anländer till Arlanda Terminal 2 runt klockan 08;00 så kan jag bara konstatera att det är ovanligt lite folk denna lördag morgon om man jämför med systerterminalen T5. Men när jag försöker checka in och skriva ut mitt boardingkort, samt bagagetagg vid incheckningsautomaten så hittar den inte min bokning varken via biljettnummer eller bokningskod..

Bildresultat för finnair exit a319Så därför tvingas jag att gå tillbaka till Finnairs diskar i en separat del av terminalen. Inchekningsagenten påtalar att jag måste skynda mig för tiden börjar ta slut. Tillbaka vis säkerhetskontrollen så är det ett trettiotal personer framför mig som samtliga verkar vara lobotomerade sengångare med grava förståndshandikapp! FÖR INGEN verkar kunna förstå enkla instruktioner som att man inte får ha med sig en coca-cola etc och därför ska tjafsa..

Samtidigt som min frustration är nära bristningsgränsen så hör jag det man inte vill höra i en sådan här situation. INAL CALL FOR BORDING to Helsinki, flight AY0644! Men jag lyckas komma igenom säkerhetskontrollen fortare än jag kunde ana efter att nästan ha skällt ut några infantila stolpskott.

Väl ombord på den Finnair målade A319:an så konstaterade jag hur fräsch den kändes jämfört med SAS dito. Och skönt nog så hade jag lyckats få plats 10F vilket är nödutgångsraden som innebär extra benutrymme. Väl i på flygplatsen i Helsingfors och med över en timme kvar till bordning av AY0109 så passade jag på att botanisera lite i de olika flygplatsbutikerna.

norra-atrDet finns väldigt få undantag som jag uppskattar med pöbelns okunskap och agerande när det gäller flyg. Och det är när en flight flygs med en ATR72! Just för att väldigt få människor verkar känna till att man bordar planet bakifrån och därför blir lyckliga när dem får boka platserna i främre delen av planet. Tyvärr så innebär det även att man får räkna med att det kan vara en bussgate. Vilket innebär att en buss transporterar samtliga passagerare ut på startbanan och det väntande flygplanet. Så även i det här fallet..

Efter mitt livs kortaste flight, endast 25 minuter så landar vi på Tallinns flygplats. Men när jag väntar på min incheckade resväska vid bagagebandet så kommer det ingen. Så jag anmäler min väska som försvunnen vid  bagagedisken, Och blir samtidigt informerad om att den kommer att skickas direkt till mitt hotell. Så jag lämnar diverse uppgifter och får ett kvitto.

wpAlltid trevligt med välkomstgåvan som Club Carlson Gold

Normalt när jag kommer till Tallinn så tar jag alltid en taxi in till centrum eller mitt väntande hotell. Men den här gången när jag endast bara hade en ryggsäck för tillfället så bestämde jag mig för att istället ta buss 2 som passerar flygplatsen. Men istället för att ta den vid flygplatsen så gick jag ner till det närbelägna köpcentret  Ülemiste keskus som förövrigt är Baltikums största.

Efter att ha handlat lite förnödenheter på Rimi och kollat igenom några butiker så började jag leta efter rätt buss. Men det hela slutade ändå med att jag fick ta en av alla Tallinns taxibilar som stod och väntade på kunder som inte orkar gå eller åka kollektivt.

parkinnNär jag någon vecka tidigare skulle boka hotell i Tallinn så föll mitt val som vanligt på ett ur Club Carlson koncernen. I det här fallet Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotel. Just för att jag verkligen tänkte vila upp mig och passa på att plaska lite i hotellpoolen.  Men det hela slutade med att jag la mig på sängen och somnade av några timmar..

picNaturligtvis så vaknar jag upp och är hungrig som en luffare på en Nobelmiddag! Men trots att hotellet har både Restaurang Grill 250° samt Cuban bar i samma lokaler så hamnar jag ändå på Café Mademoiselle som ligger bakom receptionen. För att njut av deras goda mackor som jag ibland äter när jag är i Tallinn.

Bildresultat för tallinn shoppingNaturligtvis så försov jag mig ytterligare en gång så det blev ingen frukost. Men eftersom att jag efter 24 timmar fortfarande inte hade fått tillbaka min försvunna resväska. Så jag bestämde mig för att gå ner till Tallinks färjeterminal och låsa in min ryggsäck för att slippa släpa runt på den. För att därefter bege mig ut på en shoppingrunda i Tallinns olika köpcentrum. Så nu kan jag snart skriva en guide till vart man hittar vad.

kottNågra timmar senare och utan några direkta fynd så tog jag en taxi ut till flygplatsen. För att göra ett nytt försök till att göra lite fynd ute vid Ülemiste keskus. Det är kanske reptilhjärnan som trampar igång? Men om det är något som jag verkligen uppskattar så är det en stor köttbit med tillbehör! Tyvärr så visade det sig att min 250g köttbit på restaurangen Talleke ja Pullike (Lammet och oxen?) inte vara den bästa jag ätit.

Mitt i middagen så ringer min telefon och det visar sig att min resväska har lokaliserats och skickats till Tallinns flygplats. Jag berättar att jag kommer och hämtar upp den personligen om någon då jag ska med en flight till Helsingfors.

/ JK

Taggad , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: