Vandra i närheten där du bor. Allt som behövs är några smörgåsar på färden

The North Face Kuhtai Säterdalens naturreservat Man behöver inte vara en scout eller en vilsen asfaltsindian för att ge dig ut på stigarna hemikring. För oavsett vart i Sverige du än bor så är det aldrig långt till en vandringsled. Så i det här blogginlägget tänkte jag gå igenom lite vad som egentligen behövs för en kortare vandring.

När jag var en liten parvel så anslöt jag mig till och från till scouterna. Främst för att kunna åka på olika läger. Men tramset om Gud fick mig att tappa intresset varje gång. Sen när jag mönstrade så blev jag uttagen för ligga inne i 15 månader för att bli någon form av kustbevakningsbefäl. Vilket resulterade i att jag  deserterade från armén innan jag ens hade hunnit sätta min fot på ett logement. Med påföljden att Kronan hotade mig med diverse straff som påföljd.

Men trots det så har jag sedan barndomen i perioder fått för mig att jag både ska erövra naturen och överleva i den. Men med åren så har jag blivit på tok för bekväm för att yra runt naken i skogen som en Rambo på fultjack sugandes på en granrot som enda näringskälla. Men det hindrar mig inte från att ibland dra på mig ryggsäcken och rensa hjärnkontoret med frisk luft och lite terräng under fotsulorna. Så nu ska vi gå igenom vad du behöver för utrustning på en dagstur på ihjältrampade stigar.

SäterdalenI tisdags så beställde jag en ny ryggsäck, en Kuhtai 34 från The North Face. Som jag passade på att beställa när det ändå är upp till 50% REA på ryggsäckar hos Outnorth. I och med att jag ändå skulle upp till Rättvik över helgen så passade jag på att stanna till i Säter för att göra en kortare dagstur i ravinen som utgör delar av Kuhtai 34 Säterdalens naturreservat. Men mer om det kommer i ett annat blogginlägg senare i Grattis Världen.

Men vad behöver man egentligen för utrustning?

Packlistan ser så klart helt olika ut beroende på vilken typ av vandring som man ska genomföra. Men i det här blogginlägget så har jag som sagt fokuserat på lättare dagsvandringar på välpreparerade leder. För en traditionell fjällvandring kräver så klart helt andra förutsättningar och mer utrustning.

  • Ryggsäcken – För en enklare vandringstur så krävs det egentligen ingen speciell ryggsäck. Även om en riktig dagstursryggsäck på 20 – 30 liter med höftremmar är att föredra. För du kommer att märka skillnaden.
  • Kläder – Lager på lagerprincipen är alltid bra att utgå från. Men en extra varm tröja, strumpor och badkläder kommer du långt med. Samt regnkläder förstås.
  • Skor – Vandringskängor är inte nödvändigt i det här fallet. Men ett par ingådda träningsskor är alltid skönt. Men du får nog räkna med skoskav oavsett.
  • Mat – En vanlig matsäck med pastasallad, smörgåsar och liknande är alltid bra att ha med sig. Men om man hellre föredrar varm mat så är pulversoppor ett alternativ. Tillsammans med korv eller andra halvfabrikat som köttbullar. Vilka utan problem håller sig några timmar i en varm ryggsäck. Men kräver så klart även att du tar med dig ett stormkök för tillagning.
  • Vatten – Vatten är bland det viktigaste som du ska tänka på att ta med dig. En normal vuxen person behöver minst 2 liter vatten under en dag. Så räkna med att packa minst 3 liter för en dagsvandring. Men gärna det dubbla för det kan bli varmt och vätskebrist är aldrig en trevlig upplevelse.
  • Övrig utrustning – Första förband, pincett, plåster, toapapper, kniv, tändstickor, bestick, kåsa etc.

Säterdalen KonsthjuletHitta leden där du bor

Det enklaste sättet att hitta vandringsleder i närheten där du bor är faktiskt att googla frasen [vandringsleder i (din ort)]. Oftast så finns det någon led, kultur byggd eller nationalpark i närheten. Bilden ovanför är tagen vid Konsthjulet i Sördalen från min vandring i Säterdalen. Och det är ofta sånt som finns i närheten där du bor men kanske aldrig tidigare har besökt som du ska hitta från och med nu.

/ JK

Taggad , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: