Borde jag Boka eller ej? Nattåg till Berlin med Snälltåget på en 107årig tågfärjeled

SnälltågetIbland så behöver man bara se en enstaka bild för att inspireras till att ta stora steg ut i världen. Eller åtminstånde för att 10 minuter senare ha skrivit ihop ett intressant blogginlägg för Grattis Världen. Nu är bara frågan om jag ska boka eller ej? 

För återigen så funderar jag på om jag ska göra slag i saken och boka en tågresa ner med Snälltåget ner till kontinenten. Närmare bestämt ner till Berlin – En tågresa som startat på Malmö C och sakta slingrar sig ner till sig ner till Berlin Hbf som bara i sig är en sevärdhet. För visso så har jag besökt Berlin åtskilliga gånger tidigare men aldrig med äntrat staden med nattåg från Sverige. Men det som egentligen lockar mig mest med att bara boka en biljett är att jag vill få chansen att resa med den anrika tågfärjeleden mellan Trelleborg – Sassnitz. Som invigdes redan den 6:e juni 1909 vilket innebär att den fyllde 107 år för exakt en vecka sedan. Men det finns en hake, som får mig att tvecka om jag ska boka eller ej..

Delad eller egen kupé?

En sovplats i nattågskupé från Malmö till Berlin för 399:- är billigt! Haken är bara att man då måste sova i en delad kupé med upp till 5 främlingar! Möjligheten finns så klart också att boka en helt egen kupé men då stiger priset kraftigt. För tillfället landar en egen kupé på 2.199:- För den summan så skulle jag kunna flyga tur och retur till Berlin samt boka hotell men ändå få pengar över.

För även om jag gillar att knyta nya bekantskaper så känner jag inte att jag vill dela min nattsömn med främmande människor i ett litet utrymme. Nu kanske du tänker att det är väl inte så farligt? Men jag ser det mer som att man spelar rysk roulett med 5 av 6 patroner i trumman. Och det känns inte som så bra odds att chansa på för att spara de drygt 1.500:- som skiljer i pris för en god natts sömn. Så innan jag ens bestämmer mig så ska jag nog hitta minst en vän som är intresserad av att delta i det här äventyret för att få ner priset en del.

Samtidigt så vill jag som sagt passa på att resa på den anrika tågfärjeleden innan den läggs ned. För man kan aldrig vara säker på att något som fungerar kommer att vara för evigt. Så det kan kanske hända att jag utmanar ödet och bokar en delad kupé och hoppas på det bästa inför min resa. Kanske fortsätter jag hela vägen ner till Prag och det billiga ölets förlovade land Tjeckien.

/ JK

Taggad , , , , , , ,

2 tankar om “Borde jag Boka eller ej? Nattåg till Berlin med Snälltåget på en 107årig tågfärjeled

 1. Kristian skriver:

  Jag åkte ensam från Berlin till Malmö i augusti 2016. Tågresan är allt annat än bekväm, men i sig är den en ovanlig upplevelse i dagens mått mätt. Man åker ju framför allt cirka 40 år tillbaka i tiden. Snälltågets gamla vagnar har ingen luftkonditionering, så med sex personer i liggkupén blir det garanterat varmt. Fläkten hjälper inte mycket. Att ha fönstret och/eller kupédörren öppen ger frisk luft men medför naturligtvis också mer buller. Öronproppar är i varje fall ett måste. Sängarna närmast golvet är mest tillgängliga men smalare än de övriga bäddarna. Högst upp är det knöligt att komma och där är det som svettigast.

  När tåget rullat in på färjan blir det relativt lugnt ur sovsynpunkt, men bildäckets strålkastare tränger in i kupén och den tunga däcksluften likaså. Det är i och för sig trevligt att kunna gå upp på färjan, äta i cafeterian eller promenera ute på däck, för att sedan krypa ner i sängen i tåget igen.

  Det allmänna intrycket av tåget var sunkigt. Det kändes helt enkelt inte fräscht. Av vagnens fyra toaletter fungerade bara en, och inte ens inne på den kom det något vatten ur kranen. Snuskigt… Varje passagerare erbjuds endast ett par deciliter vatten i papptetra. Många saker var trasiga eller ur bruk, såsom trappstegen till överbäddarna. Man fick rena lakan som man bäddade själv med billiga Ikea-kuddar och filtar om man ville (påslakanet räcker gott och väl!).

  Sen vad det kommer till att dela kupén med 5 främlingar så är det i sig inte så farligt. Alla är på samma sätt inställda på att dela kupén med okända människor, alla har nog lite samma känsla och det blir en speciell stämning (om man inte är en synnerligen van resenär, förstås). Man småpratar lite och delar med sig av sina resupplevelser. Främsta nackdelen med medresenärerna är att de värmer upp kupén effektivt och andas slut på allt syre.

  Gilla

  • johankaly skriver:

   Tack Kristian för ett långt och intressant svar! Det låter som att du har samma upplevelse som de flesta som jag har pratat med om den här resan. Men precis som du skriver så är det ju en upplevelse och tidsresa till den tiden då man ofta reste med nattåg ut i Europa.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: