10 anledningar till varför du ska ta dig tid att läsa minst en bra bok i sommar!

UrbanDet finns nog få tillfällen som är mer anpassade för att sjunka in i en bok som när man tvingas transportera sig ombord på ett tåg eller ett flygplan. Men även om man reser med kollektivtrafik på väg till eller från jobbet och har några minuter över. Så i det här blogginlägget tänkte jag berätta lite om varför jag tycker att du bör läsa mins en bra bok i sommar!

Jag var faktiskt så pass gammal som 21 år innan jag frivilligt öppnade min första bok och saktade började läsa. För precis som för så många andra tyckte jag att det var tidsödande att läsa samt att det krävde mycket koncentration. Men när jag väl hittade en bok som intresserade mig så började mitt intresse för litteratur sakta att gro. Idag är det livskvalité att få en stund över för en bra bok. Det mesta som jag läser köper jag online hos bokus.com som har ett bra utbud och snabba leveranser.

För jag är den typen som föredrar den genuina old school känslan av en riktig pocket sm är tryckt på dåligt papper när jag reser. För det ska vara enkelt att ta med sig en bok oavsett vart man befinner sig, på tunnelbanan som på stranden. För en pocket är precis vad namnet antyder, en lätt bok som bara är att stoppa ner i väskan. Så nu går vi igenom 10 anledningar till varför du ska läsa en bra bok i sommar!

1). Läs det som intresserar dig

Det viktigaste är att du hittar en bok som intresserar dig. För nu är det inte högstadiet där någon stofil sa vilken bok som du skulle läsa. För när du väl har hittat en bok som intresserar dig som du kommer att uppskatta att läsa och troligen läsa en annan bok när du är klar.

2). Varför du inte ska välja ljudböcker

Det är kanske lockande att börja lyssna på en ljudbok istället för att läsa den på riktigt. Men tänk om! För när du lyssnar på en ljudbok så kommer du förr eller senare att göra något annat. Och att bara halvlyssna med mobilen i högsta hugg kommer inte få dig att ta in det du lyssnar på. Undantaget är väl ombord på flyg då en ljudbok kan vara rätt så stimulerande utan störande moment.

3). Varför du inte ska välja e-böcker

Visst att det är billigare att tanka ner en e-bok och även miljövänligare än att offra ett halvt träd. Bara för att en dussinförfattare som Camilla Läckberg en ny sunkdeckare om någon trött och polis och ytterligare ett mord i någon inavlad fiskeby. Men tänk på att dina ögon behöver vila sig från det blåa ljuset som digitala enheter utstrålar.

4). Minskar stressen

Enligt en studie gjord av University of Sussex Research så ska tydligen läsning minska strassen med upp till 68 procent. Man testade flera olika metoder med allt från att ta en promenad, dricka té till att lyssna på musik och spela TV-spel. Men det visade sig att läsning vad den metod som drog ner stressnivåerna mest av allt. Och det kan nog ligga mycket i det om jag ska utgå ifrån mig själv.

5). Minska risken för Alzheimers

Att läsa böcker är ett bra sätt att hålla hjärnan i trim och samtidigt träna den. När man läser en bok behöver man hela tiden analysera vad man läser för att kunna förstå det. Man jobbar med att memorera detaljerna för att kunna följa med i handlingen och förstå den. Man har vid olika studier kunnat konstatera att personer som regelbundet läser texter utvecklar hjärnan annorlunda jämfört med personer som inte läser. Det är inget som jag kan styrka med källor. Men det finns nog mycket logik i det för jag kan själv känna att jag har fått bättre minne med åren.

5). Allmänbildning

Egentligen så spelar det inte så stor roll om du läser skönlitteratur eller facklitteratur. För varje bok innehåller fakta som du kanske inte känner till sedan tidigare och därför lägger på minnet. För det finns många situationer där allmänbildning är en dygd. Allt från diskutioner vid bardisken till parmiddagar.

6). Bättra på dina ”people skills”

Det finns kunskaper som man skaffar sig ”på gatan” snarare än i klassrummet. Men Tom Jacobs menar att läsa böcker kan hjälpa dig att även lära dig att ”läsa människor”. För många författare försöker utgå från verkliga personer när de skapar sina fiktiva karaktärer. Vilket i sin tur ska hjälpa dig att kunna analysera människor och situationer.

7). Bygga ut ditt vokabulär

Innan du börjar googla på ordet så är det ett annat ord för ordförråd. Och genom att läsa böcker så kommer både din ordförståelse och ditt språk att utvecklas.

8). Bota sömnproblem

en studie från Penn state university framgår det att sömnen hos personer som läser från digitala enheter störs mer i sin sömn än personer som läser traditionella böcker. Forskarna menar att det blå ljuset från digitala enheter gör att produktionen av kroppens sömnhormon melatonin minskar i samband med att det blå ljuset gör oss piggare. Men det innebär inte att du sover mindre, men ändå får en sämre nattsömn. Därför kan det vara bra att läsa en hederlig bok av papper som dels låter ögonen vila men även får dig att sova bättre.

9). Ge bort böcker du har läst

När du har läst din bok så kan du alltid ge bort den till någon som du tror skulle uppskatta den. Berätta om boken och handlingarna samtidigt som säga att du tror att personen fråga skulle uppskatta den. Kanske slutar det med att ni båda börjar rekommendera varandra böcker som ni läst.

10). Sluta inte titta på TV, film eller att mobilsurfa

Du ska varken sluta titta på TV, filmer, surfa eller spela konsolspel. För det är även viktigt att föra det för att vässa andra förmågor som är viktiga i dagens samhälle. Men att läsa en intressant bok kräver en längre stunds koncentration. Men som du har läst i de 9 punkterna innan så finns det många anledningar till varför du ska läsa en bok ibland.

Och nu..

Efter att du har läst mina 10 anledningar till varför du ska läsa en bok i sommar. Så hoppas jag att du har fått en annan syn på det här med att läsa böcker. För det är ett enkelt och billigt nöje, samtidigt som det finns fördelar med att läsa böcker. Så jag hoppas att du uppskattade det här blogginlägget och redan nu har börjat fundera över vilken bok som du ska läsa i sommar.

/ JK

Taggad , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: