Svenska Smultron – Världens enda nästan helt bevarade 1600-tals skepp finns i Sverige!

IMAG0878Att det finns ett enda bevarar träskepp ifrån 1600-talet är ju minst sagt fascinerande! Att det sen desutom på sin tid utan tvekan var världens i särklass största och främsta krigsskepp gör det inte mindre intressant att beskåda någon gång under sin livstid.

Men det bästa är ju att Regalskeppet Wasa finns tillgängligt ute på Södra Djurgården i Stockholm. Så nu kommer ett blogginlägg i Grattis Världen av följetongen om mina Svenska Smultron. För om man ändå befinner sig i huvudstaden, så är det mer eller mindre obligatoriskt att avlägga en visit här och beskåda ett av Sverige största fiaskon.

Själv så besökte jag den världsberömda optimistjollen för första gången någon gång under sommaren 1992. Samma år som det faktiskt var riktigt trendigt bland mellanstadiebarn att ha fyra ninjasköldpaddor på T-shirten.

Egentligen så skrev jag det här blogginlägget redan i oktober 2015. Närmare bestämt en kall och disig måndagsmorgon. Men av någon anledning så blev det aldrig publicerat. Men med så mycket annat är det bättre sent än aldrig. Och då det här trots allt är Grattis Världen, så krävs det naturligtvis en del bakgrundshistoria i folkbildningens tecken. Så nu drar vi igång historielektionen och börjar år 1625 när Gustav II Adolf la en beställning på en stor sabla båt för att bokstavligen skrämma skiten ut sina finter och visa upp sin makt på Östersjön!

EGMen först det ursprungliga blogginlägget

Den mer rutinerade museibesökaren vet mycket väl om att måndagar är en dum dag. Inte bara för att det är veckans första dag, utan även för att de flesta museum av ren sadism håller stängt. Det fick jag lära mig den hårda vägen när jag bodde på Malta och spontant kastade mig på en buss för att besök på en gammal korsriddarborg men hamnade på Malta Marin Museum istället.

Och nu sitter jag här med en kopp Earl Grey för att lindra min ömma hals. Men vad för det egentligen om hundra år? När jag har lyckats googla fram att Vasamuseet är öppet på måndagar! Men det är kanske inte så konstigt med tanke på att det gamla vraket är helt unikt och en av Sveriges mest besökta turistfällor. Totalt så vallfärdade över 29 miljoner besökare dit mellan åren 1961 – 211. Och nu är min kopp nästan tom, så det är bara att dra på sig ytterkläderna och bege sig mot tunnelbanan.

VASARegalskeppet skeppet Vasa

Under 1600-talet så gick Sverige från att ha varit en obetydlig avkrok i Nordeuropa till att bli en av de mest inflytelserika stormakterna i Europas historia! Med en stark militariserad centralmakt och effektiv krigsmakt lades grunden till det vi idag kallar för den svenska Stormaktstiden.

Gustav II Adolf beordrade att den svenska flottan skulle rustas upp och att nya skepp skulle byggas för att kunna ha total kontroll över Östersjön och våra nya landområden. Tidigare så hade den svenska flottan enbart bestått av mindre krigsskepp med ett fåtal kanoner ombord.

Men nu var det dags att bygga ett mastodont flaggskepp vars likhet världen aldrig hade skådat innan! Och den 10 augusti 1628 var det dags för hennes jungfrufärd bestyckad med 48 rejäla 24-pundarskanoner. Men som dem flesta som klarade av grundskolan fick lära sig så sjönk Vasa med manskap och allt utanför Beckholmen i Stockholm bara efter en kort seglats samma eftermiddag.

Under mitt besök på museet så tecknade jag ett guldmedlemskap i Vasa Museets vänner. Och några veckor senare så fick jag hem mitt välkomstpaket som förvisso kostade mig 300 pix. Men det ger mig fritt inträde ett helt år samt halva priset för medföljande besökare. Men det bästa av allt är ändå att jag andra medlemsledet kommer få kliva ombord på Vasa Skeppet. Och bara det är ju nog en ganska så unik upplevelse som jag nog kommer att skryta om under tråkiga parmiddagar i framtiden.

Hitta till Vasa Museum

/ JK

Taggad , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: