Fem dagar i Tallinn med en avstickare hem till ett snöigt Stockholm med båt och tillbaks Del 1(2)

tallinn2Egentligen så var ju planen från första börja helt idiotsäker, trodde jag. Men som med det mesta i Grattis Världen så är det sällan som teori och praktik vill para sig och skapa ett resultat. För tanken var att jag för ovanlighetens skull skulle släpa med mig en bekant på resan. En sån där lagom kaxig rackare som alltid påstår sig vara sugen på att dricka sprit ute på öppet vatten.

Men när jag målade upp mitt tänkta resschema så hoppade han av med buller och bång.. För tydligen är det jobbigt att vara ensam i mer än fem minuter.. För redan när jag hoppade på SAS Bonus Challenge så bestämde jag mig för att utnyttja möjligheten med att även samla lite poäng till Club One. Genom att boka två resor med M/S Romantika trots mina tidigare erfarenheter Tallink Silja Lines optimistcontainer M/S Victoria.

Därför så bokade jag flyg till Tallinn på måndagen och returresa på Fredagen. För att ta båten tillbaks till Stockholm på tisdagen och tillbaks till Tallinn på onsdagen. Vilket skulle innebära att han skulle få ta båten över till Tallinn helt solo på måndagskvällen. För att sedan möta upp mig i färjeterminalen dagen efter i Tallinn.  Jag skulle desutom hänga med till Värtahamnen och checka in på båten för att lämna mina resväskor. Och därefter ta mig ut till Arlanda för att ta mig till Tallinn med SK1771.

Men redan där så hoppade han som sagt av. Så det var bara att planera in ett extra moment för dagen. För någon dag tidigare så hade jag åkt upp till Dalarna för att spendera helgen där. Egentligen så skulle jag ha åkt tillbaka till Stockholm under söndagen men av olika anledningar så blev det som så att jag fick spendera en extra natt där uppe. Men jag skulle ändå ha gott om tid att ta mig till båten som skulle segla ut först klockan 17:30 och mitt flyg skulle lyfta fören klockan 21:00.

BilLe som en fotomodell i kameran..

Naturligtvis så börjar jag dagen med att försova mig. Kastar en hastig blick på klockan och inser att jag kommer hinna till tåget med god marginal om jag bara ler lite vackert för för selfiepinnarna längst riksvägen bakom bilens solskydd. Och jag hinner så klart till stationen i tid och får spendera 10 minuter på perrongen i väntan på tåget mot Stockholm. Men det kommer inget sabla tåg! Så ett samtal senare till SJ har jag blivit medveten om att jag måste ha kollat på avgången från fel station.. Vilket i och för sig stämde i och med att jag avsiktligt hade bokat tåget ifrån fel station. Så det var bara att sätta sig och vänta in nästa tåg som skulle gå en och en halvtimme senare.

Hoppar på tåget som för en gångs skull kommer i tid. Hamnar i bistron och köper en Chili con carne som är både kall och innehåller okokt ris. Cirka 800 meter från perrongen på spår 4 så ropas det ut att vi förväntas bli stående en stund då det är ett signalfel! Men att vi kommer att köra in så fort det finns ett ledigt spår.. Redan efter en kvart så inser jag att det kommer att bli tajt med tiden om jag ska släpa med mig bagage samt hinna ordna med en taxi till Värtahamnen för att hinna checka in, dumpa väskorna på båten och desutom hinna hoppa av i tid..

Så jag bestämmer mig för att strunta i att åka dit och istället ta mig direkt till Arlanda. Jag är till och med så pass förutseende att jag ringer till Tallink Silja Lines kundtjänst och förklarar som det är, att jag kommer att missa båten. Men att jag ändå vill åka med hem dagen efter och får då veta att jag kommer att få betala 80 kronor extra. Vilket i sammanhanget känns helt okej med tanke på att jag slipper sprätta 300 spänn på en taxi bara för att ta mig till hamnen..

VNODet blev visst en segment run till Vilnius i slutet på februari

Det går åtminstånde smidigt för mig att komma ut till Arlanda med Flygbussarna. Under resan så sitter jag och kollar på SAS om det inte finns några lämpliga resor som åtminstånde ger två segment för att klara av SAS Bonus Challenge. Av en slump så ser jag att det finns en billig resa till Litauens huvudstad Vilnius för 1453 kr i SAS Plus. Så efter att jag har checkat in väskorna och fått mitt boardingkort så beger jag mig direkt till SAS biljettluckor för att boka resan. Desutom så får jag användning för min sista SAS voucher €50 så totalt kostar resan mig 982 kronor. Vilket får anses som väldigt prisvärt!

NMKvällsmål..

Jag hann även med en snabbvisit i loungen för att hitta något att tugga på i väntan på bordning av SK1771 mot Tallinn. För ursäkten till Chili con carne som jag hade tvingat i mig tidigare underdagen gjorde inte längre någon nytta. Så det fick bli en banan och en Ginger Ale.

TPATR-72

När man flyger lite för mycket och desutom har utvecklat ett nördigt intresse för flygplan. Så vet man att en ATR-72 inte är något att se fram emot. Det är trånga as till flygplan och turboproppar låter sinnessjukt illa även om man faktiskt använder ett par Bose QC25 hörlurar. Men det intressanta är att man bordar dessa bakifrån och det märks tydligt att det inte är många som känner till detta fenomen. För främre kabinen är alltid fullsatt. Vilket i sin tur gör att jag har seatblock. Och det är naturligtvis skönt med ett ledigt passagerarsäte bredvid dig.

ParkPark Inn by Radissin Meriton Conference & Spa Hotel,

Väl i Tallinn så gick det förvånansvärt snabbt att få ut väskorna och desutom så fungerade prioriteringen av orangevimplat bagage utmärkt! Och det är jag inte direkt bortskämd med på Arlanda.. Efter en kortare taxitur så landar jag vid mitt hotell där jag skulle spendera natten. Trevligt och rätt så modernt hotell centralt i Tallinn.

Park1Vad gör man när det inte finns ett dugg på hotellet att äta?

Åtminstone inte före klockan 06:30? Man gör precis som hemma i Svedala. Man ger sig ut på stan för att hitta något att att tugga på. En snabbkoll på Google Maps visar att det ska finnas ett nattöppet McDonalds ca 980 meter från hotellet. Vilket får fungera som nödproviant så jag trotsade Kung Bore och gav mig ut i snöstormen för att leta reda på den sunkiga snabbmaten för att fylla min kurrande mage..

Mat2Dock så skulle det visa sig att att det var stängt! Så jag gick tillbaka till Statoilmacken som jag nyligen hade passerat på vägen. Väl där inne så såg jag att det fanns någon form av wrap för €4:50. Två wrap, några wienerbröd och en flaska iste senare begav jag mig åter till hotellet för att frossa i min nyinköpta festmåltid. Där efter blev det någon timmes sömn för att sedan hugga in på frukostbuffén.

BåtKryssning till Stockholm 

Efter en välbehövlig hotellfrukost så gick jag återigen tillbaka till rummet för att lägga mig till rätta och sova någon timme. Men det slutade med att jag istället låg och kollade på film. Efter en ännu kortare taxiresa än den dagen innan så var jag framme vid Terminal D där ifrån Tallink Silja Line utgår ifrån med sina skutor. När jag checkar in så får jag veta att jag inte får kliva ombord före klockan 16.00! Bara för att jag missade anslutningen i Stockholm kvällen innan.

Dock så är jag rätt så van med att få spendera timmar på mer eller mindre bekväma platser runt om i världen i väntan på tåg och flyg. Så jag har inget annat val än att sätta mig till rätta på en träbänk och börja kolla på diverse filmer för att fördriva tiden. Jag var ändå på tok för trött för att orka ta mig upp till centrum. Även om det bara hade varit att låsa in väskorna på terminalen.

hyttVälkommen hem till mig..

Väl ombord så gjorde jag mig så hemmastadd som man kan göra sin i en B-hytt (8 kvadratmeter) på en optimistcontainer som korsar Östersjön.. Och jag brukar ju säga att man ska ta sina hotellrumsbilder först efter att man har gjort sig hemmastadd. Och det borde väl i allra högsta grad även gälla båthytter?

Och det är nog första gången som jag verkligen har sovit som en prins på en båt utan omättliga mängder alkohol. För jag tvådäckade i sängen en kvart efter att jag hade lagt mig till rätta i sängen för att vila. Jag märkte inte ens att vi lämnade hamnen och satte kurs mot Åland.

MatMiddag i Grill House på M/S Romantica 

Efter att ha sovit ett antal timmar i hytten så vaknade jag sakta till liv och insåg att det kanske var dags för lite krubb. Med mina tidigare skräckblandade erfarenheter ifrån systerskutan M/S Victoria färskt i minnet så fick det bli en snabbdusch innan jag med 45 minuters marginal sjönk ner i en soffa på Grill House restaurangen. Det fick bli grillad gårdskyckling med sallad, pommes och bearnaisesås. Servitören lommade iväg ut i köket med min beställning och återkom i lagom tid för att jag skulle hunnit börja fundera om det skulle komma någon mat eller inte.

Trots den minimala portionen så smakade det faktiskt riktigt bra för att vara ombord på en båt. Kvällen avslutades med en vända i taxfreebutiken innan jag åter igen sjönk ner i min sjömansbädd för att sova resten av natten innan vi skulle anlända till Stockholm.

/ JK

Taggad , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: