Aldrig mer ut på det havet! – Mina erfarenheter från en 40h kryssning till Tallinn

MS viktoriaJag vet att jag har skrivit det tidigare, att jag inte ser någon större tjusning i att segla ut på Östersjön i en sliten optemistcontainer. Men när jag fick frågan in jag ville hänga på till Tallinn så tänkte jag varför inte? 

Efter en ganska så intensiv vecka med tåg och flyg kors och tvärs så kunde en weekend till Estland vara en bra avrundning på det hela. M/S Viktoria skulle inte segla ut fören klockan 17:30 på lördagskvällen. Men i och med att jag ändå skulle landa på Arlanda under fredagskvällen på väg hem ifrån Östersund. Så bestämdes det att hon skulle komma kvällen innan och att jag skulle hoppa på hennes tåg när det passerade Arlanda C i och med att det ändå bara skulle diffa någon timme emellan.

Men väl på flygplatsen så fick jag veta att min flight SK071 var försenad 35 minuter tack vare att stormen Helga valde att bråka med meteorologerna som i sin tur bråkade med SAS.. Men det visade sig att även tåget skulle bli försenat till Stockholm C. Men efter diverse förseningar och andra upplevelser som frestade mitt tålamod så kom vi hem till mig något utmattade och båda två slocknade nästan av i soffan direkt.

Men tidigt på lördagsmorgonen så kom det ett SMS som berättade att våran kryssning hade blivit inställd.. Tydligen så hade vår skuta fått en ruta krossad av en radarantenn som slitits loss i stormen och därför vänt tillbaks till Tallinn för reparation. Dock så erbjöds vi att boka om hela resan eller dra på en 40 timmars kryssning till Helsingfors. Men ingen av oss såg något intresse i det så hela resan avbokades på stående fot. Men den här historien tar inte slut än, det blir värre..

2015-12-11 13.06.21För någon dag senare så kollade jag efter nya avgångar..

Och trots att jag medveten om att jag med största sannolikhet skulle få resa ensam så bokade jag ändå. För jag hade sett att det fanns en hel del intressanta julklappar i taxfree-avdelningen. Och jag föredrar ju ändå att resa ensam så vad skulle det göra om jag fick tillbringa lite tid på en pråm till Tallinn? För det borde ju vara en baggis för en luttrad vagabond som mig.

Dock finns ju den en sabla nackdelen med att guppa ut på Östersjön med någon av Tallink-Siljas ursäkter till kryssningsfartyg att man seglar ifrån Värtahamnen.. Visst om man kommer ifrån någon annan landsände så är det smidigt att åka charterbuss. Men bor man i Stockholm så ligger den satans hamnen avsides! Visst man kan ta sig med kollektivtrafiken ut dit men det är mest bara omständligt om man har en del bagage med sig som jag brukar ha.

Men det problemet har Flygbussarna löst genom att anlägga en busslinje från Cityterminalen ner till Värtahamnen för 100 spänn tur och retur. Vilket det helt klart är värt för att slippa släpa runt på massa bagage.. Men i vanlig ordning så är jag ute i sista minuten och ankommer till Stockholm C med ett försenat tåg. Jag hade planerat innan att bara sticka hem och dumpa två av mina väskor i hallen och sen gå ner till Cityterminalen direkt med de två tomma väskorna.

Men då tåget skulle bli försenat så insåg jag att det aldrig skulle hålla så jag bestämde mig för att låsa in två av väskorna på Centralen. Snabb check på klockan och jag skulle hinna med ett par minuter innan klockan 16:00 då bussen skulle avgå mot båten.

2015-12-09 16.28.55Men naturligtvis så har bussen en ny avgångstid..

Så det var bara att beställa en Uber och sen kryssa ner mot terminalen för att komma ombord på båten. Efter en snabb incheckning på båten så kom jag ombord och kunde ta hissen upp till däck 9 där min hytt skulle finnas. Och när det skiljer så pass lite som 200 kronor på att sova i en C-hytt nere på bildäck eller en A-premium med fönster och dubbelsäng så är inte valet så svårt om man ska spendera två nätter ombord.

Taxfree siljaEfter att jag gjort ett tappert försök att göra mig hemmastadd i hytten så blev det att botanisera i taxfree-avdelningen. Till råga på allt så blev jag desutom oväntat medlem i Tallink-Siljas kundprogram Club One. Så om det mot förmodan blir en till resa så kommer jag spränga poänggränsen för att bli Silvermedlem..

Desutom så träffade jag en gammal sjöbjörn som påstod sig vara ute på sin 478:e Tallinnkryssning! Smått imponerande att någon självmant har plågat sig igenom detta.. Dock så gav han mig en hel del bra tips om Tallinn och om vad jag inte skulle missa. Samt att det bara vara att kliva ombord på buss 2 som passerade Terminal D så slapp jag gå upp till centrum.

2015-12-10 13.12.21-2Och jag måste medge att jag verkligen uppskattar Östeuropa och dess städer med den gamla stadskärnan bevarad. För det är verkligen vackert om man jämför med det trista och moderna 50-talsbygget som man normalt spatserar runt i hemma i Svedala. Men prio 1 var att hitta en bankomat så att jag skulle kunna plocka ut en bunt med euro som skulle spenderas på julmarknaden.

TallinnOch jag kan väl inte påstå att den var speciellt imponerande tyvärr. Men det är ändå något som känns speciellt med julmarknader som inte känns som det är skapat för Skansen utan att det är på riktigt.

2015-12-10 13.43.40Gubben gav mig även tips om att dinera på restaurangen Meat & Wine. Och det var faktiskt riktigt gott även om jag personligen hade föredragit en hög med grillade grönsaker till köttet.

2015-12-10 13.08.07Efter några timmar i land så var det åter igen dags att stappla ombord på båten. Och segla hemåt, men det är nu som det kommer, varför jag inte vill ut på havet igen.. För den natten var nog den värsta jag har upplevt ombord på en båt! Visst att jag är mer än van med luftgropar och dåligt väder när jag flyger. Men att befinna sig ombord på en båt som brottas med 4 meters vågor är inte så rock & roll som det kanske låter. Nog första gången som jag varit riktigt sjösjuk..

2015-12-11 08.59.43Morgonen efter så var jag mer eller mindre utsvulten. Och rederiet vill ju mer än gärna skryta upp sin specialfrukost som något exklusivt? Och jag kan ärligt talat inte påstå att det var så spännande på just Viktoria. Men bara att slippa den totala anarkin som härskade i den vanliga Sjöfrukostbuffén gjorde det värt sitt pris.

2015-12-11 11.43.14Tack vare det hårda vädret så slutade det med att jag åter igen fick kasta mig i en Uber för att hitta till tåget. Och väl ombord så blev det en tidig lunch bestående av någon pastasallad och kyckling.

/ JK

Taggad , , , , , , , , , , ,

En tanke på “Aldrig mer ut på det havet! – Mina erfarenheter från en 40h kryssning till Tallinn

  1. […] poäng till Club One. Genom att boka två resor med M/S Romantika trots mina tidigare erfarenheter Tallink Silja Lines optimistcontainer M/S […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: