Från tågplankare till Svarta SJ Prio

IMAG0055Nu har jag varit Svart Prio i nästan ett år och har först nu tagit mig tiden att skriva ett blogg inlägg i Grattis Världen om det. Man skulle nog utan tvekan kunna säga att jag har tågplankat mig igenom nästan hela Det långa landet Falukorv när jag var yngre. För varför skulle jag sprätta mina surt förvärvade riksdaler på något så trivialt som tågbiljetter?

För på den tiden så levde jag mer eller mindre i min färdigpackade sportbag som alltid stod redo i hallen. Just för att jag aldrig riktigt visste vart kvällen skulle sluta. Sen så ska jag inte sticka under stolen med att det blev lite av en sport att lyckas ta mig ner till Göteborg eller upp till Boden utan att ha betalat en spänn för resan!

Så därför kunde jag ju lika gärna lägga tågpengarna på en krogrunda och lite käk i de städerna som jag besökte. Så om någon chef på SJ läser Grattis Världen så är det bara att kontakta mig. Jag kan faktura som konsult med spjutspetskompetens när det kommer till att stävja plaskandet.  För min del så var det aldrig frågan om något vänsterpolitiskt ställningstagande i stil med Kollektivtrafiken åt alla! Eller något annat trams som drev min agenda. Det handlade uteslutande om att jag drevs av min egen Robin Hood filosofi om att det jag inte spenderade på SJ kunde jag spendera på en pava Jim Beam framåt kvällen.

Även om jag idag har lagt mitt tågplankade på hyllan till förmån för att kuska fram på rälsen nästan uteslutande med biljetter i 1klass kupén. Så lever min filosofi starkt kvar inom mig. Jag spenderar inte mer pengar på en tågresa än jag nödvändigt behöver göra, jag har bara ändrat min strategi med en lite friare spelplan och lärt mig att bli en medveten resenär.

SJ_PrioKKort

Från Vit till Grå och slutligen Svart!

Min morfar (RIP) brukade ibland säga – När fan blir gammal så blir han religiös. Och jag får väl medge att det på sätt och vis stämmer in på mig i det här fallet. För efter att jag på allvar började bli en medveten resenär och fått upp ögonen för fördelarna med att nå ett Svart SJ Prio så satte jag mitt mål. Jag skulle nå det där kortet innan min kvalificeringsperiod skulle löpa ut 7 månader senare. Och desutom så skulle jag föra det till en bråkdel av de över 25.000 kronorna som det normalt skulle kosta att få kortet. Om man ser till det faktum att varje nivåpoäng vanligt vis kostar en krona i intjäning,

Svart medlemsnivå – mer än 25 000 nivåpoäng

På vår högsta nivå får du omboka utan extra kostnad samt tillgång till SJ Lounge i Stockholm och Göteborg. Givetvis får du fritt kaffe eller te i bistron, rabatter, erbjudanden och medlemsbrev. Du har också fri årsavgift för SJ Prio MasterCard och med kortet samlar du hela 30 % fler poäng på dina resor. Bor du på hotell får du 20% rabatt på mat (fredag-söndag) och fri dagstidning hos Scandic och det flesta First Hotels. Dessutom får du en värdecheck om 50 kr/natt hos Scandic. Nu har vi också sänkt poängpriset på resor i 1 klass med upp till 15 %. Den nya förmånen gäller bara dig på Svart nivå. Logga in och boka som vanligt.

Och så här i efterhand så kan jag väl bara konstatera nöjt att jag lyckades nå mitt mål och att det kostade mig mindre än 4.000 spänn totalt! Sen att jag redan den 8:e februari nådde upp till ett Grått SJ Prio med hjälp av vår Tågluff 68°Nord upp till Narvik förstärkte bara min teori om att det var möjligt att nå mitt mål.

Så allt jag behövde göra var att utnyttja alla de poängkampanjer som SJ så frikostigt gödslade med under våren och sommaren. Sen efter ett tips så blev jag medlen i Friluftsfrämjandet som i gengäld gav mig möjligheten att boka SJ tåg med 20% rabatt. Vilket bidrog till att jag kunde resa i 1klass oförskämt billigt. Även om 1klass biljetter sällan är så mycket dyrare än 2klass ändå. Sen så kom ju rabatten ifrån Friluftsfrämjandet  väl till pass när jag bokade spöktåg och tjäna 320 poäng för 28 kr på utvalda sträckor utan att ens ha befunnit mig ombord.

Så efter att jag rest kors och tvärs i omgångar så lyckades jag nå Svart Prio nivå med god marginal när jag rullade in på Stockholm C med Nattåg 10002 ifrån Lund C. Desutom så konstaterade jag på den resan att man sover minst lika dåligt i en egen 1klass sovkupé som i en vanlig sovvagn. Och den fördelen som jag faktiskt utnyttjar mest på Svart nivå är att kostnadsfritt kunna ändra boka dagens billigaste avgång och med ett telefonsamtal ändra avgångstiden på biljetten till den dyrare avgången som jag egentligen ville resa med helt kostnadsfritt.

/ JK

Taggad , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: