Nästa USAresa kapar jag ett flygplan så att jag kommer fram: 6 delstater på 7 dagar – del 1 av ?

USARESADet har tagit över en vecka för mig att ta mig tiden till att skriva ner mitt första blogginlägg om min resa på andra sidan pölen. För även om vår käre skald Carl Jonas Love Almquist myntade frasen – Blott Sverige, svenska krusbär har. Så har jag inte haft en lugn stund sedan jag landade på Arlanda. Men här kommer den första av ett okänt antal blogginlägg i Grattis Världen där jag återberättar mina anekdoter och äventyr med inslag av misstänkta bilstölder, samtal med den lokala polisen, urban safari bland gatugäng och mycket annat.

Men innan vi ens kommer dit så ska vi ställa tillbaks klockan och datumet till den 8:e september. Alltså dagen innan min avresa avresa då jag passade på att besöka Arlanda för att dumpa mina resväskor för att få lite mer sovmorgon på själva avresedagen. Och som jag skrev i mitt tidigare blogginlägg så hade jag onda aningar om att jag eventuellt skulle få fakir i en ekonomistol. Men på tåget mot Arlanda så fick jag ett mail om att jag hade blivit uppgraderad från SAS Go till SAS Plus. Dock så skulle det vara en av SAS gamla Airbus A330-300 häckar som skulle kuska oss från Kastrup till Washington D.C.

SAS A330-300Dock så ska jag inte klaga när jag fick flytta fram till säte 18H istället för att häcka längre bak i kabinen i stol 36H. Men framförallt så är stolarna något bredare med sina 38 tum benutrymme jämfört med de 32 tum som ekonomistolarna har. Desutom så är stolarna i gamla Pluskabinen en tum bredare.

2015-09-08 18.16.27När jag hade checkat in och fått mitt boardingkort utskrivet så fick jag till min fasa se det hemska SSSS. Som står för Secondary Security Screening Selection och innebär en extra intim säkerhetskontroll i samband med resor till USA. Då de paranoida amerikanarna tror att hela världen vill kapa flygplan och kamikaze störta i deras byggnader. Och jag är ju trots allt ganska van med att tullare och annat patrask gärna vill umgås med mig på diverse olika sätt.

2015-09-08 15.54.31Dagen efter när jag återvände till Arlanda och gått igenom säkerhetskontrollen så fick jag äntligen nytta av att tvingas att passera igenom taxfreehyllorna. För det är först när man lämnar EU-området som man egentligen har nytta av den där ockerbutiken. För helt plötsligt så får man trolla bort den förbövla alkohol- och tobaksskatten! Jag hade lovat en kollega att jag skulle köpa en limpa cigaretter åt henne. Då vi ändå skulle ses en sväng i loungen innan min flight SK403 mot Kastrup.

2015-09-09 05.31.30Ibland så borde man fråga efter telefonnumret..

När jag hade betalat och gått ifrån kassan med min taxfreepåse så var mitt fokus på att gå till loungen. Men inom ett par meter så hade en tjej i min ålder hunnit i kapp mig och berättade att jag hade glömt mitt kreditkort i kassan som jag nyss hade passerat. Så jag kom på att jag aldrig hann tacka henne ordentligt för hennes gest. Så när hon var klar så gick jag fram och tackade för att hon hade sprungit ikapp mig och lämnat tillbaks mitt kort.

Så jag frågade helt enkelt om hon ville bli in-gästad i loungen. Lite förbryllad berättar hon att hon reser med sin kompis. Vilket i sig inte alls är något problem då jag kan gästa upp till 4 fyra familjemedlemmar. I annat fall så hade bara min kollega fått gästa en av dem. Väl vid loungedrakens näste så skannas våra boardingkort och det visar sig att tjejerna inte ens reser med ett bolag inom Star Alliance. Så jag erbjuder mig så klart att betala de 249 kronorna per skalle som det annars kostar gästa in dem. Men båda två tackar bestämt nej till mitt erbjudande.

Så efter det skiljs våra vägar åt och jag ångrar mig verkligen att jag aldrig frågade om numret till tjejen som räddade mitt kort. Men det är lätt att vara efterklok. Så nu har jag beställt nya privata visitkort för liknande insider eller rent praktiskt de gånger man sitter i en bar och tycker att det skulle vara kul att hålla kontakten med fyllbulten bredvid.

2015-09-09 06.48.29Istället för någon timmes trevligt sällskap så fick jag kasta i mig en snabb frukost med min kollega innan hon försvann mot sig flight till Oslo. Så i väntan på att tiden skulle rulla iväg mot bordning av SK403 mot Kastrup så fick jag underhålla mig med ett par avsnitt av Kjelles smakresa i Asien. Knappast den bästa produktionen som han har medverkat i. Men och andra sidan så är det lättsmält underhållning när kroppen inte riktigt hänger med i svängarna och har svårt att hålla sig vaken. Dock så ger det ju onekligen en del intressanta tips gällande de kulinariska höjdpunkterna som min kommande resa till Shanghai kan bjuda på. För den staden är i matväg känd för att samla alla Asiens alla kök inom några kvarter.

2015-09-09 10.44.12Tre timmar innan avfärd med SK925 mot Washington D.C.

När man hör orden bording completed så brukar det innebära ett par minuters väntan innan det är dags att taxa ut på startbanan. Men den här gången så ropar kaptenen ut att vi måste vänta på bränsle och att det kommer att ta ca 20 minuter. Visst är det ett irriterande störningsmoment. Men att gå bärsärk och skrika att man ska kliva av och sätta sig i en bar för att kröka tills de tankat de sabla planet är ingen bra idé.

Men när vi äntligen kommer iväg ut på startbanan så har vi suttit inklämda som en flock särskolebarn på utflykt i den sabla konservburken. För även om det är tidigt på morgonen så får en nästan fullsatt Airbus A320 med 150 pax kabinen att koka. Men det värsta var framförallt att över en timmes transfertid hade försvunnit för mig. Dock så ser jag en liten goodwille kompensation i form av resecheckar på mellan €50 – €100. Kastrup kartaVäl på Kastrup så blev det en del jäkt med att ta mig ifrån Terminal B till Terminal C och desutom tvingas köa för passkontrollen i över 30 minuter. Om man inte tidigare har besökt Kastrup så kan jag bara säga att avstånden på Arlanda är en promenad i parken i jämförelse. Efter ytterligare 10 minuters stångande med diverse resenärer så kom jag fram till gaten där det innebar ytterligare 20 minuters köande.

Men jag hade ju fortfarande den stundande mysstunden med ett par danska tullare som vill utföra diverse styggelser på mig och mitt handbagage. Men efter att ha blivit uppropad och indragen i ett separat rum som skulle ha fått Dr Mengelses laboratorium att framstå som en massagesalong. Så visade det sig att den ena tullaren kände igen mig efter våra små samtal på Kastrup sedan tidigare. Så den extra säkerhetskontrollen var mer ett trevligt återseende än ett bryskt fingrande med gummihandske på platser där solen aldrig skiner.

JabbaVälkommen ombord på SK925

Så är Pluskabinen ganska full. Men jag är fortfarande ganska övertygad om att jag har en softblock på stolen bredvid mig. Vilket innebär att ingen utan status kan välja den platsen om det finns andra platser i kabinen. Men i sista minuten så anländer en rejält överviktig medelålders och svettluktande Jabba-Hutt-wannabe..
2015-09-09 16.28.08
Och naturligtvis så låg hans fokus på att ha en promillenivå över den genomsnittlige charterturistens. Och det alkoholintag som han skyfflade in i truten skulle till och med söva en elefant!.. Så det var kanske inte så konstigt att han somnade av till öronbedövande snarkningar. Men trots detta så lyckades jag sova bort någon timme tack vare mina Bose QQ25 hörlurar, öronproppar, sovmask och en näve Melatonintabletter.

2015-09-09 14.47.38Förutom den bättre stolen så är även krubbet i SAS Plus bättre än dito i SAS Go. Eller ja, man får åtminstånde välja mellan två rätter så långt laget räcker. Faktiskt så imponerade SAS på mig med en välsmakande kyckling i en kryddig grönsaksröra tillsammans med ris. Samt en helt okej förrätt med rökt kalkon, syltade grönsaker och pepparrotsmosse. Men rabarberkakan som var till efterrätt var inte alls lika spännande.

2015-09-09 19.32.28
Andra foderserveringen i Plus skiljer sig verkligen ifrån den i Go. Medan vi i främre delen serverades en grillad kyckling med dansk potatissallad. Så fick de andra en Polarklämma med ost på. Efter serveringen så var det dags för att dags för att göra sig redo för att landa på Washington Dulles International Airport.

Mobil LoungeEn trivial sak med just den här flygplatsen är att dem fortfarande använder sina gamla Mobile-Lounges för att frakta resenärerna till och från vissa gater via huvudbyggnaden. För det är faktiskt en speciell upplevelse att kuska runt i ett sådant där fordon. Sen så för det verkligen associationerna till Star Wars när man ser andra Mobile-Lounge ekipage rulla förbi utanför fönstret.

Vid migrationen så förstod jag verkligen vad man menar med att; Det går tio skandinaver på en indier. För den tidien som indiern framför mig fick spendera med att flörta sig in i USA. Så hann mer eller mindre ett 50-tal andra passera på sidorna om oss.

2015-09-10 07.34.36Från början så var min tanke att utnyttja en hyrbilsvoucher från Hertz som jag har liggandes. Men när jag skulle boka och fick veta att jag inte kunde förlänga bilhyran så lär jag det vara till en annan resa. Dock så hade jag fått ett erbjudande från SAS om att man fick 4.000 extra Eurobnuspoäng om man valde att boka en bil hos Avis i mer än 5 dagar.

Så jag gjorde en bokning på kampanjsidan och valde en schyst  Chrysler 300C (eller liknande premiummodell). Sammanlagt så skulle hela kalaset kosta mig närmare 2.300 pix inkluderat 0 sek i självriskförsäkring. Så det kändes som en bra deal för den hyrbilsperioden. Även om jag vet att hyrbilsfirmor är ockrare lägger på massa extraavgifter för allt..

Efter att ha åkt en sväng från flygplatsen med Avis transferbuss till hyrbilskontoret. Så började diskussionen direkt vid disken, nej jag vill inte ha en lyxigare bil för endast $30 dollar extra om dagen. Diskussionerna fortlöper och hon förklarar att dem inte har någon Chrysler 300C inne. Därför blir jag erbjuden en Mustang cab istället. Och återigen så måste jag tacka nej och förklara att jag behöver en stor bil för att få plats med allt mitt bagage.

Till slut så är det dags för mig att få en bil. Och det visar sig att det är en Volvo XC70.. Jag förklarar återigen för den rabiata parasiten på andra sidan disken  att det inte är vad jag har bokat! Men får till svar att det är en högre bilkategori än den som min feta Chrysler tillhör..

2015-09-10 07.34.53Och visst, Volvo är och kommer nog alltid att vara en statusbil i USA. Så nog har jag allt fått en bil som passar en ensamresenär, men någon komfort kan man inte prata om direkt. Men det hjälper inte att klaga över att det är precis samma skräp som rullar överallt i Sverige. Så det slutar med att jag ändå rullar iväg med den där sabla bilen.

Efter en dryg tummes bilkörning till en förord på andra sidan av Washington D.C. Så anländer jag till slut till mitt första hotell för resan, närmare bestämt Country Inn & Suites By Carlsoni Camp Springs Maryland. Då jag är Club Carlson Gold Member så är jag aningen låst till hotellkedjor inom Carlson koncernen. Normalt så väljer jag i regel alltid Radison Blu när jag bokar hotell. Men i och med att jag aldrig har bott på något Country Inn & Suites By Carlson tidigare så valde jag att boka samtliga övernattningar inom den kedjan.

2015-09-10 06.27.42Välkomnandet som jag fick i receptionen kändes ganska så lamt och välkomstgåvan som man får som guldmedlem bestod av två flaskor vatten, en godisbit och ett äpple. Men rummet innehöll en säng, en mikro och ett kylskåp. Så två nätter skulle jag nog överleva i det här rummet.

/ JK

Taggad , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: