Jag kan flyga, jag är inte rädd – Det är bara så sabla tråkigt att göra det i mer än en timme..

FlygresaSöndag natt och på onsdag så lyfter min flight SK403 från Arlanda ner mot Kastrup där jag ska tillbringa en stund i loungen. Innan det är dags för att borda SK925 som ska ta mig över Atlanten till Washington Dulles International Airport. Men redan nu så har den där sabla long-haulångesten sakta börjat krypa sig inpå mig som en våt filt..

Inte den där klassiska Stig Helmer Jag kan flyga, jag är inte rädd, jag ka.. varianten. Utan snarare den där jobbiga sortens flygångest som uppstår när man börjar bli medveten om att man ska tvingas tillbringa över 8 timmar som fakir i en ekonomistol, uttråkad, rastlös och terroristbenägen. Nu för tiden så tycker jag inte alls att det finns någon tjusning eller något speciellt i att flyga oavsett distans. Det är helt enkelt ett transportmedel precis som när man åker buss. Och alla flighter över en timme känns som en mentalvåldtäkt..

Den där magiska och pirriga känslan av semester och äventyr har tråkigt nog trubbats av mer och mer med åren. Kanske beror det på att jag har haft förmånen att få kuska runt med närmare 100 flighter bara de senaste 5 åren. Nu kanske det framstår som att jag är lite väl gnällig i det här blogginlägget av Grattis Världen. Men vem ser egentligen fram emot själva flygresan i sig? Om man nu inte flyger i en bättre kabinklass förstås, för det är en helt annan upplevelse att resa i business class.

Göra en Gudrun Schyman eller sova?

Visst så skulle jag kunna kröka ner mig totalt som vilken charterresenär som helst  på väg till Grekland som helst för att kunna härda ut flygresan. Men det känns ganska dumt med tanke på att jag har en väntande hyrbil på Dulles International Airport när jag landar. Men lite lockande är ändå tanken att komma till en promillenivå som till och med skulle få Gudrun Schymans pinsamma incident på biopremiären av filmen Hemligheter och lögner 1996 att framstå som en fadäs. För den oinsatte så satte hon sig helt ogenerat ner på golvet i foajén på biografen. Och bokstavligen pissande på den röda mattan!

Men istället för att försöka slå vår käre ministers personbästa i dekadens bland allmänheten. Så har jag istället investerat i ett reseapotek bestående av melatonintabletter för att kunna somna som ett barn i stolen. Och en burk med koffeintabletter samt vätskeersättning för att komma till liv igen innan vi landar. Sen så kastade jag även med några energibars från Clif Bar. Visserligen inte det godaste som man kan preparera skallen med. Men och andra sidan så är det mycket godare och förhoppningsvis nyttigare än att ladda käften full med godis och chips som SAS erbjuder som snacks ombord utöver den sunkiga flygplansmaten.

Naturligtvis så åkte mina kära Bose QuietComfort 25, en nackkudde tillsammans med sovmask, öronproppar och flygstrumpor med i handbagaget. För att sitta upp och ner hela flygresan är mer eller mindre ett utdraget självmord. Och till skillnad från ett tåg så kan man inte direkt ta en bensträckare utan att få misstänksamma blickar och en terroriststämpel. Men nu har jag ju visserligen ansökt om att få en poänguppgradering från SAS Go till SAS Plus på både dit- och hemväg.

Så jag kommer förhoppningsvis att få resa lite bekvämare än de andra fakirflygarna. Och SAS har ju hunnit komma en bra bit på vägen med sin uppimpningen av deras long-haulflotta. Som det ser ut nu så är det gamla kabinen på väg till USA och nya på vägen hem. Så det är inte omöjligt att jag får prova båda kabinerna. Skulle jag mot all förmodan inte bli uppgraderad till Plus så har jag åtminstånde en soft block på min rad. Det innebär att ingen statuslös passagerare kan ta platsen bredvid mig. Så jag får åtminstånde två stolar att sträcka ut mig på.

/ JK

Taggad , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: