7 dagar, 6 delstater – Washington till New York

USARESA1Att USA består av 50 delstater vet nog dem flesta. För det får vi ju lära oss redan i småskolan när det ska tragglas geografi. Men hur många vet att det bara är drygt 30 mil emellan städerna Washington D.C. och New York City? Sen att man dessutom passerar igenom 6 delstater är det nog ännu färre som är medvetna om. Så att vid en tråkig parmiddag komma med påståendet ” –Jag bilade ensam genom 6 delstater för att köpa ett par schysta dojjor, käka en burgare och spana in den där statyn som de grodtuggande fransmännen skänkte som gåva i samband hundraårsminnet av USA:s självständighet 1886”. Lär ju minst sagt låta som ett efterblivet äventyr för den som inte är insatt i distansen mellan punkt A och punkt B ifråga.

Och det är lite av anledningen till att jag faktiskt valde att resa till Washington, D.C. istället för Chicago, som jag först hade tänkt. Naturligtvis inte för att agera hipster och sedan ”skryta om min unika resa” som flera miljoner människor gör varje år. Utan mer för att få chansen att glida på tumanhand genom pärlbandet av städer på den amerikanska östkusten. Utan att någon  medpassagerare som klagar över att vi ska ta oss till hotellet så fort som möjligt. Nu kan jag vika av på en flera timmar lång omväg enbart för att spana in något gammalt fort eller en unik restaurang.

För när jag ändå har en hyrbilsvoucher från Hertz som går ut i slutet av oktober. Så kan jag lika gärna bränna den, på den här resan. För sen när jag sen ska till Shanghai i November så lär jag ändå inte behöva någon bil för att ta mig runt, om man bort ser från taxi då förstås. Så det får helt enkelt bli en tripp upp till New York genom Baltimore, Philadelphia, Elizabeth och en rad andra småstäder längst vägen. Så nu återstår det bara en del grovplanering för att optimera resan, vilket jag jag tänkte ta och skriva lite om i det här blogginlägget av Grattis Världen.

roadtripIbland så är regler till för att brytas

För även om jag håller med till fullo när det kommer till den gyllene reseregeln No1. Aldrig stressa igenom ett resmål för då missar man allt annat än turistfällorna. Och det stämmer väldigt bra i vanliga fall. Men den här resan är mer av praktisk natur än en enkel nöjesresa för att ladda batterierna. För mitt primära mål är att fylla 4 resväskor med med sånt som jag kan behöva. Samtidigt som jag får se lite mer än vad den urbana turisten får göra. Och att bara få skrapa på ytan av de städerna som jag  passerar kommer nog enbart fånga mitt intresse för ytterligare en resor dit. Men en och annan sevärdhet ska jag väl hinna klämma in i min resa.

Och jag har faktiskt redan ett par spikade utflyktsmål på vägen, som jag har planerat in. Men i det stora hela så är det inte omöjligt att lägga upp en stukad reseplanering då det inte är en PRO-rundresa där allt är planerat från morgon till kväll. För det är knappast min stil att slaviskt följa ett reseschema på min väg upp till det sönderturistade Äpplet.  På en eftermiddag för att hinna med en båttur runt Frihetsgudinnan. För som vanligt så kommer jag att ta allt som det kommer, och alla mina bokade hotell är avbokningsbara om jag skulle hitta något roligare på vägen.

Country Inn & Suites By Carlson, Camp SpringsBil direkt från flygplatsen

När man ändå är i Hollywood for Ugly People som Washington, D.C. av någon anledning kallas för. Så lär man väl stanna en dag eller två för att kolla in stan och The Mall. Så därför bokade jag in mig på  ett Country Inns & Suites By Carlson i Camp Springs, Maryland. Främst för att jag fick ett oförskämt bra pris per natt tack vare mitt Club Carlson Gold. Men även för att tunnelbanan går direkt i närheten av hotellet, att det är Grön linje gör bara att det känns som hemma i Stockholm. Sen att jag drar in lite mer goldpoints för gratisnätter på Radisson Blu inför min stundande resa till Shanghai skadar inte direkt.

Men efter lite googlande så upptäckte jag att hotellet ligger på andra sidan stan, en dryg timme ifrån flygplatsen. Sen så var transfern ganska så dyr och landade på $48 enkel väg. Så därför bestämde jag mig för att plocka ut min hyrbil direkt vid ankomsten på Dulles International Airport. Vilket sparar en hel del tid även om det kostar mig $37 extra per dygn.

Och in till Washington, D.C så hade jag ändå tänkt åka tunnelbana då alla avråder ifrån att ta bilen till The Mall i och med bristen på parkeringsplatser och den intensiva trafiken. Sen ligger ju som sagt mitt hotell bara ett stenkast från tunnelbanan och 20 minuter kan jag åka enkel väg med tuben bara för att slippa sitta i en bilkö och leta efter en parkering i en timme. Och två dagar med tunnelbana kan jag nog överleva i Jänkarnas huvudstad. För sen blir det att rulla vidare till den afroamerikanska huvudstaden  Baltimore för att spana in Fort McHenry. När jag ändå är i den gamla arbetarstaden så får det nog bli lite sightseeing i de gamla hamnkvarteren.

Eastern State PenitentiaryIngen skräck men ändå en Philly cheesesteak

Sen är det åter dags igen för att rulla vidare mot Philadelphia, för ett besök på Eastern State Penitentiary som har varit inackordering för gäster som bland annat bankrånaren Willie Sutton och gangstern Al Capone. Men tyvärr så missar jag det som jag egentligen ville uppleva, Terror bihind the wals! Som jag blev helt såld på efter att jag hade sett ett reportage om i kulturprogrammet Kobra på SVT-Play. Men tyvärr så  visade det sig att det inte var någon fast installation, utan arrangeras bara i anknytning till Halloween. Så det får bli en resa nästa år igen och då vid rätt datum! Men jag ska ändå hinna med en Philly cheesesteak. Innan det är dags för att rulla vidare mot ytterligare ett Country Inn & Suites By Carlson där det blir en natt och en dag på Jersey Gardensi i Elizabeth, NJ. Som de flesta New York resenärer har läst om innan dem reste över pölen från Skandinavien.

NYCUrnansafari på Manhattan

För även om jag som sagt inte har något mål med att göra en flerdagars urbansafari på Manhattan så kommer jag nog ändå att spendera minst en heldag där. Men min tanke är att resa tillbaks till New York redan i mitten av december för att avlägga en visit under julskyltningen. Inte för att jag är speciellt intresserad av julen som högtid utan mer för att jag vill uppleva cirkusen och kommersen i sann Home Alone anda. För än så länge så har jag bara upplevt en båtparad med jultema i utkanten av Orlando i 1993.

/ JK

Taggad , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: