Svenska Smultron – En resa till ett kärt barndomsminne, Silvhytteås ödebruk

2015-06-02 14.25.28Jag får ibland frågan om varför jag aldrig skriver något om mina resor runt om i Sverige. Så därför tänkte jag låta det här blogginlägget av Grattis Världen återspegla en vandring i mina barndomsminnen.

Ibland så behöver man inte resa längre bort än några mil för att upptäcka något nytt och spännande. Eller som mitt fall få återförenas med gamla barndomsminnen.

För vi bär alla på våra gamla suddiga barndomsminnen från platser som vi inte riktigt kan placera på kartan. Ändå så är det just sådana platser som man relaterar till när man tänker tillbaks på sina familjesemestrar eller skolresor.

Och för mig så har Silvhytteå ödebruk några mil utanför Hedemora varit just en sådan plats i över 20 år. Och fram tills för ett par veckor sedan så har den legat invaggad i en mystisk minnesbild kantad av vatten och blågröna slaggstenar. Och att vi barn fick kliva ur båten för att det var farligt för oss när båten skulle slussas mellan sjöarna Grycken och Fullen.

2015-06-02 14.28.052015-06-02 14.34.50
Svensk kulturbygd

I samband med att jag var i Borlänge och hade tillgång till en hyrbil så bestämde jag mig för att göra en utflykt till Stjärnsund och Silvhytteå. Och visst är det en speciell känsla med att bara vandra runt i den svenska kulturbygden som vittnar om en svunnen tid. Platser som i århundraden har brukats och brutits av generationer.

Och sådana platser finns överallt i vårt avlånga land, allt som behövs är bara att googla den plats man vill besöka. Och jag kan garantera att man kommer hitta många intressanta platser.

2015-06-02 14.27.092015-06-02 14.26.542015-06-02 14.35.162015-06-02 14.34.24

/ JK

Taggad , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: