I ytterligare Sju drinkars fotspår

Drinkar2Jag skrev tidigare ett blogginlägg i Grattis Världen om 7 kända drinkar och om barerna där de skapades. Den här gången så tänkte jag ta upp ytterligare 7 drinkar som bör avnjutas i den baren där en kvacksalvare en gång i tiden expredimenterade fram denna gudanektar. För att släcka törsten på törstiga resenärer och annat patrask.

För precis som jag skrev sist så är det en upplevelse att hänga i en bar med locals där det knappt några andra turister slår sig ner. Och vad kan då vara mer gemytligt att sippra på en Tequila Sunrise i baren på Arizona Biltmore Hotel i Phoenix. Medan man pratar med bartendern om Swedish meatballs och Schweiz.

MojitoMojito personligen så har jag aldrig förstått mig på folk som kan dricka detta gehenna till drink! Framförallt när den blandas på vanlig pepparmynta som den så ofta görs i Sverige. Men hur som helst är Mojito en drink som består av rom, sodavatten och sockerlag, lime och myntablad. Om du någon gång besöker Kuba så är chansen stor att du får en äkta Mojito med sockerlag från färskpressade sockerrör.

Drinkens historia sträcker sig ända tillbaks till slutat av 1800-talets Kuba då slavarna drack sockerrörssötat vatten blandat med rom. Men vem som komponerade drinken är omstritt. Men på 1920-talet fick den nuna nuvarande proportioner då den serverades på stranden Playa de Mariano som på den tiden ofta besöktes av den kubanska arbetarklassen. Mojito är för många synonymt med en av Kubas mest berömda barer Bodeguita de Medio. Där den blev omåttligt populär på 1940-talet bland Havannas hipsters. Den amerikanska författaren tillika vagabonden Ernest Hemingway besökte ofta baren och han bidrog i allra högsta grad till att drinken fick en internationell spridning

B52B-52 visst det är en shot och inte en drink. Men den kvalar ändå in på Grattis Världens drinklista med värdighet. Namnet åsyftar de amerikanska bombplanen Boeing B-52 Stratofortress som bland annat användes vid napalmbombningarna under det blodiga Vietnam kriget.

Enligt historien bakom shoten så uppfanns den av chefsbartendern Peter FichBanff Springs Hotel i Banff, Alberta. Han namngav alla sina drinkar efter sina favoritartisters musikalbum och låtar. En av hans första kunder som serverades en B-52 var en rik restaurangägare. Han uppskattade den så pass mycket att han satte upp shoten på menyn på alla sina restauranger bland annat en i just Alberta.

Det är därför många har fått för sig att den skapades på Keg Steakhouse i Calgary, Alberta 1977. Det finns även rykten om att den ska ha skapats av bartendern Adam Honigman på det dekadenta haket Maxwells Plum i New York. B-52: s popularitet har resulterat i många olika varianter av shoten och det har skapats en hel serie kallad B-50-serien. Och består av en rad skiktade shotar.

GTGT förutom att med största sannolikhet vara den populäraste drinken på flygplan. Så är Gin & Tonic omåttligt populär bland belevade herrar i 50 års åldern och hipsters från Hägersten i Stockholm. Gin är för engelsmännen vad whisky är för skottarna och irländarna, en nationalklenod.

Från början så introducerades drinken av det brittiska ostindiska kompaniet i Indien och andra tropiska regioner. Efter att man på 1700-talet upptäckt att ämnet kinin skulle kunna förebygga och behandla malaria som var ett ständigt problem i tropikerna. Fast den bittra smaken  ansågs som obehaglig och osmaklig. Brittiska officerare i Indien började i början av 1900-talet inta sitt kinin tillsammans med en blandning av vatten, socker, lime och gin för att föra drycken mer välsmakande. De brittiska soldaterna hade en ranson av gin var. Och drycken började sprida sig bland männen.

Idag så innehåller tonic vatten mycket mindre kinin då det inte längre används som malariamedel. Desutom brukar tonicen vara lite sötat för att få bort lite mer av bitterheten. Så om du någon gång besöker till exempel Bombay så kan det vara en idé att gå runt i de gamla kolonialkvarteren med en GT och fundera hur folket med Europas i särklass sämsta matkultur kunde sprida sig över hela världen.

Bloody MaryBloody Mary förutom GT så måste den tomatjuice baserade drinken vara det i alkoholväg som mest förknippas att flyga. Förutom för den imbecilla charterturisten som troligen bara tänker på taxfreefyllan på hotellet och den dyra ölen på flygplatsen.

Bloody Marys ursprung är oklart och det finns tre motstridiga teorier om ven som uppfann den ursprungliga drinken. Den franske bartendern Fernand Petiot påstod att han skulle ha uppfunnit drinken 1921 långt innan någon av de senare kanaljerna. Medan han jobbade på New York Bar i Paris, som senare bytte namn till Harrys New York Bar. Som mer eller mindre var ett frekvent vattenhål för personligheter som Ernest Hemingway och andra utlandsstationerade amerikaner i Paris. Harrys Bar påstår att det är där som många klassiska drinkar har skapats bland annat;

  • White Lady (1919),
  • The Bloody Mary (1921),
  • The Harrys Pick Me Up (1923),
  • The Side Car (1931),
  • The Blue Lagoon (1960),
  • The James Bond (1963)

James Rollins skriver i kapitlet True, What’s No i sin bok The Skeleton Key från 2010. Att Bloody Mary uppfanns i Hemingway Bar på The Ritz i Paris, Medan den anrika New York restaurangen 21 Club gör två anspråk på att varit den ursprungliga baren där drinken ska ha skapats. Den ena är att den ska ha skapats på 1930-talet av bartendern Henry Zbikiewicz, Deras andra påstående är att den uppfanns av komikern George Jessel 1939. Beviset ska vara en artikel i tidningen The New York skriven av skjutjärnsjournalisten Lucius Beebe. Där han skriver att att George Jessel ska ha beställt ett glas med hälften vodka och hälften tomat tomatjuice som han ska ha kallat för Bloody Mary.

En annan variant av drinken publicerades under namnet Red Hammer i tidningen Life magazine 1942. Och bestod av matjuice, vodka och citronsaft. Mindre än en månad senare så publicerades en reklamations för en fransk Worcestersås som användes som ingrediens för tomatdrinken. Tillsatsen av saltet i Bloody Mary kom samma år.

Oavsett vilken av teorierna som är sann eller inte så påstås namnet härstamma ifrån den katolska drottningen Maria I av England. Som fick öknamnet Bloody Mary eftersom hon lät avrätta fler än 300 protestantiska ledare under sin tid på tornen.

Mai TaiMai Tai är nog en relativt okänd drink för de flesta i Sverige med ack så läskande. Mai Tai är en klassis romdrink som skapades år 1944 av bartendern Victor ”Trader Vic” Bergeron på hans restaurang i Oakland. När han skulle servera en drink till sina två vänner Ham och Carrie Guild från Tahiti. När Carrie smakade på drinken så ska hon enligt historien ha utbrustit ”Mai tai roe ae” vilket betyder ungefär ”inte av denna jord”.

Originalreceptet innehöll den sjuttonårig J. Wray & Nephew (jamaicansk rom), De Kuyper Orange Curaçao, Trader Vic’s Rock Candy Syrup, en gnutta French Garier Orgeat och krossad is. Drinken fick stor framgång när den började serveras på Bergerons barer ”Trader Vic’s” i Kalifornien och Seattle. Men drinken fick sitt riktiga genomslag när den år 1953 introducerades på Hawaii och kryssningsfartyget merican Presidents Lines 1954. Och oavsett om du kommer att besöka av Trader Vic’s bardiskar eller inte. Så är det helt klart ett tips från coachen att prova en Mai Tai i en välutrustad bar.

TQS

Tequila Sunrise är däremot mycket mer välkänd i Sverige. Originalet började serveras på Biltmore Hotel i Arizona. Dock vet man inte helt säkert när bartendern Gene Sulit skapade den. Mer än att det var någon gång på sent 1930-tal eller tidigt 1940-tal. Den bestod av  tequila , crème de cassis , limejuice och sodavatten.

Medan den moderna versionen med tequila , apelsinjuice och grenadine skapades av de två trebarnsfäderna Bobby Lazoff och Billy Rice. Som i början av 1970-talet arbetade som unga bartenders på det psykedeliska vattenhålet Trident i Sausalito, Kalifornien norr om San Francisco. Vid en privat fest på Trident 1972 organiserad av Bill Graham för att sparka igång Rolling Stones USA turné. Serverades Mick Jagger

Året efter 1973 så började tillverkaren Jose Cuervo att rida på uppmärksamheten genom att sätta receptet för drinken på baksidan av sina flaskor för att främja varumärket och skapa en myt kring sin dryck. Senare samma år spelade bandet Eagles in en låt med namnet Tequila Sunrise till deras album  Desperado som ytterligare bidrog till att drycken steg skyhögt i popularitet.

/ JK

Taggad , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: