Två dagar i Narvik: Tågluff 68°Nord – Del 3 av 7

Scandic NarvikLäs första delen och andra delen av Tågluff 68°Nord innan du fortsätter läsa.

Som jag skrev i den föregående delen av min reseföljetong Tågluff 68°Nord. Så rullade vårt Tåg 94 in på Narvik S med en kraftig försening på nästan tre timmar. Så efter att jag hade tvingats kuska runt i över 26 timmar på tre olika tåg. Så det skulle verkligen bli skönt att få knöla in huvudet i en kudde. Och att få sträcka ut kroppen på en riktig säng istället för tortyrbritsen på nattåget som kvällen innan.

Men framförallt så såg jag fram emot att få njuta av en varmmåltid igen. För att få värma upp kroppen i det kyliga och bistra vintervädret som yrde runtomkring oss och piskade husknutarna under promenaden från tågstationen till hotellet. För i vanlig ordning så var det inget som SJ kunde frambringa varken på Nattåget som hade plundrats av 200 sabla lumpare. Eller på dagtåget från Kiruna som endast bestod av en enda tågvagn utan servering!

Trots att det finns ett flertal hotell i Narvik som representerar de vanliga skandinaviska hotellkedjorna. Så hade jag valt ut Scandic av två anledningar.

 1. Främst för att det är ett gammalt Rica Hotell. Så jag hade lite  förhoppningar om bra hotellstandard.
 2. Men även för att det är Nordnorges högsta byggnad med sina 16 våningar. Vilket gagnar för en fantastik utsikt över Ofotfjorden.

Narvik lobbySom sagt ett gammalt Rica

För även om jag tidigare har klagat en del på Scandic i Grattis Världen. Så fick jag en väldigt positiv upplevelse redan när jag klev in i lobbyn. Framförallt vid incheckningen när receptionisten med ett leende berättade att vi hade blivit uppdaterade från standardrum till ett Superiorrum på 9:e våningen. Tack vare min status hos SAS som EBG. Och det rimmade ju inte direkt illa med att jag som redan nämnt såg fram emot en riktig säng de kommande två nätterna i Narvik.

2015-02-02 17.19.592015-02-02 17.20.03Det första som jag faktiskt la märke till och som desutom förvånade mig när jag öppnade rumsdörren var välkomstgåvan. För även om jag har vant mig med med att få det hos Radisson Blu. Så var det inget som jag förväntade mig hos Scandic. Och även om jag var hundring som en varg och hellre hade satt tänderna i en rejäl valbiff vid tillfället.

IMAG1334Men jag kan knappast klaga på den uppfriskande fruktsalladen och den personliga välkomsthälsningen. Det är små enkla saker som verkligen sätter guldkant på tillvaron.

2015-02-02 19.33.46Men efter drygt ett dygn utan riktig mat och nära på gränsen till svältdöden. Så var det underbart att få komma tillbaks till hotellet efter en rekognoseringspromenad i omgivningen. Och att bara få slänga sig på sängen med en nr 8, Biffen från den norska pizzakedjan Pizzabakeren. För om det är något de sälklubbande lusekoftorna kan så är det att laga riktigt god pizza.

2015-01-30 14.40.21Det är kanske inte så vanligt i Sverige än att använda sig av Packing Cubs när man packar resväskan. Men jag kan skriva under på att det är ett väldigt smidigt system för att hålla reda på allt i väskan. För hur många gånger har inte sammanbrotten varit nära när man har tvingats att vända upp och ned på väskan. Varje jävla gång man ska hitta vad man söker..

2015-02-02 17.21.132015-02-02 17.21.08Det är faktiskt förvånansvärt snygga badrum måste jag erkänna. Men återigen så lyser det gamla Rica igenom. Och det skulle visa sig att duschen skulle få fylla sin funktion som upptiningsstation vid flera tillfällen de kommande dagarna. För Kung Bore var inte nådig med sin nordanvind och kyla som förvandlade mig till en isbit på några få timmar.  2015-02-04 08.57.152015-02-02 17.20.212015-02-04 08.56.41Jag har sagt det förr

Men jag kan lika gärna skriva det igen. För om man ska ta kort på sitt hotellrum så ska det vara efter att man har flyttat in och gjort sig hemmastadd. För oavsett hur pampigt eller romantiskt rummet än må vara. Så kommer det att se ut som kuddavdelningen på Gekås i Ullared efter att man fått bort alla överkast. Men skönt nog så har jag aldrig upptäckt att varken Morgan eller Ola-Conny har smugit runt under sängen eller i korridoren.

2015-02-04 08.56.292015-02-04 09.06.102015-02-04 09.06.06Men för bövulen vart är Ofotfjorden?

Visst att vi blev uppdaterade till ett Superiorrum, men på fel sida av byggnaden! Men varför klaga? Jag fick ju utsikt över ett par byggkranar som lekte runt i vinden. Dock fick jag aldrig något vettigt svar om vad det är som byggs. Men jag tror att det kan vara ytterligare en ny galleria. För det märks att den lilla byn lever för sin svenska järnmalm och för sin turistinvasion på sommaren.

2015-02-03 08.50.26Scandic + frukost = Suck..

Dock så kan jag nog ändå få klaga lite på den ointressanta frukostbuffén. Som Scandic envisas med att servera på sina hotell. Visst att den i stort sett är helt ekologisk och kravmärkt vilket jag uppskattar mycket. Men samtidigt så är Scandic ett mellanklasshotell, så man får vad man betalar för per natt. Apelsinjuicen var tyvärr både blaskig och tråkig vilket är lite synd när man ändå klivit upp för att äta frulle istället för att ta sovmorgon. För normalt så är jag inte någon utpräglad frukostmänniska.

Scandic matsalMen matsalen lär ju ändå anses som mer tilltalande än frukosten som serveras i den är. Men riktig apelsinjuice och en större frukostbuffé är nog ytterligare en anledning till varför jag föredrar Radisson Blu framför Scandic och liknande hotellkedjor. För även om Radisson Blu brukar ligga några hundralappar högre i pris så får man mycket mer för pengarna.

2015-02-03 10.29.29Efter den eminenta hotellfrukosten så var det dags för oss att utforska den lilla fiskebyn i morgonljuset. Och det är alltid lika intressant med de små  gudsförgätna hålorna som så pass avlägsna att man måste skylta om det. Även om det på sitt sätt han en viss turistcharm i sig. För det kan ju vara bra att vid vissa tillfällen veta hur pass avsides man faktiskt är ifrån det grodtuggande fransmännens huvudstad.

Narvik köpcentrumNarvik Storsenter

Även om Ola Skinnarmo påstår att han är den första svensken som har nått Sydpolen helt solo redan 1998. Så kan jag åtminstånde stoltsera med att nästan ha förlorat fem fingrar i iskylan kvällen innan när vi gick från tågstationen till hotellet. Och det påminde mig om den iskyla som gick Armfeldts Karoliner tillmötes på Tydalsfjällen nyårsnatten 1719 – Vila i frid tappra gossar blå.

Och det visade sig att det skulle bli minst lika kallt även den här dagen också i Narvik. Så jag insåg att det skulle behöva investeras i ett par nya vinterhandskar. Så det var kanske dumt att glömma mina gamla redan på tåget till Stockholm. Men jag visste att vi hade gått förbi en galleria kvällen innan på vägen till hotellet. Så det skulle inte vara några problem att ersätta dem.

Amfi NarvikAmfi Senter 

Men i dagsljuset så visade det sig att det uppenbarligen finns minst tre gallerior i Narvik. Så valet föll på Amfi Senter där fanns de vanliga kedjorna inhysta bland annat Intersport. Där jag investerade i ett par handskar från det norska outdoormärket Norheim som desutom var på rea. Så utrustad för den arktiska kylan var det dags för oss att utforska byn och dess omgivningar på allvar.

NarvikfjelletTvå timmar senare och en suddig bild

Utrustad med sneakers och nyinköpta handskar så var jag beredd för den apatin bergsbestigningen upp till toppen av Narvikfjellet. Dock så skulle det visa sig att skidanläggningen inte ens var öppen klockan 10 på en vanlig tisdag. Så det fick bli en promenad upp till en rastplats med utsikt över Narvik. Men naturligtvis så var det dåligt väder med dimma och lätt snöstorm. Så förutsättningarna för att ta en bra bild på utsikten ökade inte av att mitt mobilbatteri nästan var slut. Men jag hann åtminstånde med att ta EN bild utan blixt innan mobilen dog helt..

Coop NarvikVart är alla färdiga sandwicher

Efter ytterligare några timmars ”gå på tur” så var jag tillbaks i centrum och hotellet. Så jag tänkte att det skulle kanske vara en bra idé att gå ner till COOP som är beläget någon kilometer bort. Jag hade sett det från hotellrummet så jag visste åt vilket håll jag skulle bege mig åt. Efter en sisådär 20 minuters promenad kommer jag in i butiken och börjar febrilt leta efter färdiga mackor. Till slut så fick jag fråga en tjej i fruktavdelningen och får till svar..

– Vi har ingen ferdiglagde sandwicher her. Alle kjøp brød og kjøttpålegg og lage sine egne sandwicher.

Vi befinner oss i det landet där ALLA äter mackor till lunch. Och så finns det inte ens en enda liten inplastad trekant. Dock så hittade jag en restaurang på övervåningen som skulle kunna jämföras med IKEA restaurangerna i Sverige. Efter det så gick jag tillbaks till hotellet för att vila upp mig lite.

2015-02-04 12.17.58Nordland Røde Kors Krigsminnemuseum

Sista dagen i byn så passade vi på att besöka det berömda krigsmuseet under några timmar. Innan det var dags för oss att beställa en taxi till flygplatsen. Besöker var faktiskt så pass intressant att jag kommer att skriva ett fristående blogginlägg om det i Grattis Världen.  För även om vi knappt han skrapa på ytan i Narvik så är det helt klart en plats som jag kommer att återvända till igen.

/ JK

Taggad , , , , , ,

5 tankar om “Två dagar i Narvik: Tågluff 68°Nord – Del 3 av 7

 1. […] Del tre av Tågluff 68°Nord handlar om – Förfrusna fingrar – Trist Scandic frukost – Bestigning av fjälltoppar med i onödan. […]

  Gilla

 2. […] första delen, andra delen och tredje delen av Tågluff 68°Nord innan du fortsätter […]

  Gilla

 3. […] första delen, andra delen och tredje delen av Tågluff 68°Nord innan du fortsätter […]

  Gilla

 4. […] första delen, andra delen, tredje delen, fjärde delen och femte delen av Tågluff 68°Nord innan du fortsätter […]

  Gilla

 5. […] första delen, andra delen, tredje delen, fjärde delen, femte delen och sjätte delen av Tågluff 68°Nord innan du fortsätter […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: