Nattåg till Narvik: Tågluff 68°Nord – Del 2 av 7

Sj LoungeLäs första delen av Tågluff 68°Nord innan du fortsätter läsa.

När jag äntligen kom fram till Stockholm C efter min minst sagt intressanta tågresa från Hedemora. Som jag mer upplevdes som en piñata på ett särskoledisko än en bekväm tågresa 1 klass. Så kollade jag lite snabbt på klockan och insåg att det fortfarande skulle vara en och en halv timme kvar trots en mindre försening. Innan det skulle bli dags för att röra mig mot Spår 4 och det väntande Nattåget 94 mot Narvik.

Så därför bestämde jag mig för att avlägga en visit i SJ loungen för att få lite lugn och ro samt för att komma bort från folkvimlet i centralhallen. Dock så har SJ inget anmärkningsvärt att skryta med uppe på gräddhyllan mer än lite torra kex och té kaffe. Det är faktiskt lyxigare att sitta nere på Mc Donalds om man vill få i sig något som kan liknas med surrogatföda.

Och som jag skrev i första delen av den här reseföljetongen så skulle jag nog ha passat på att förgrunda ganska rejält på O’Lerys med lite amerikanskinspererad smörja. Så att jag åtminstånde hade sluppit svälta på den annalkande tågresan från helvetet!

2015-02-01 17.29.25När jag satt inne i SJ loungen med en kopp kaffe och en halv kanelbulle som mer skulle kunna liknas med trolldeg. Så kom det plötsligt en snubbe i försvarets M90-uniform och satte sig en bit bort med sin laptop.

Men det var först när jag gick ut på trappan som jag fick syn på det här. Och hade jag inte vetat bättre så skulle jag nog nästan ha trott att Försvarsmakten övade ubåtsjakt inne på Centralen. Men de över 200 lumparna skulle bara tillbaka till I 19 regementet i Borden.

2015-02-01 17.34.28Tydligen så är jag duktig på det här med timing för precis när jag kom upp till spårområdet så rullade Nattåg 94 in på Spår 4. Och det måste nog vara det längsta tågsätt som jag någonsin har rest med inom Sverige. För jag har då inget minne av att det skulle ha varit 18 vagnar sist jag åkte nattåg upp till Åre 2007. Dock så har jag och andra sidan inte så många minnen från den resan över huvudlaget. Men antalet vagnar kanske berodde på lumparna som skulle fraktas tillbaks upp till Boden för att drillas till män av några vrålapor med gradbeteckningar.

2015-02-01 18.04.43Fantastisk utsikt..

Av någon anledning så fick jag den briljanta idén att vagnsordningen skulle vara spegelvänd. Så att den första vagnen på det ankommande tåget skulle bli den sista och vår vagn. Så jag bakakaderade mig i den vagn som skulle bli vårt hem de kommande 20 timmarna. Men när jag har gjort mig som mest bekväm så slutar det med att jag har lyckats hamna i fel vagn men rätt kupénummer. Även om den sävliga norrländska familjen erbjuder sig att byta kupé med mig så insisterar jag på att det är jag som ska flytta och inte dem.

Så jag plockar ihop mina pinaler och inser att jag ska gå igenom 17 tågvagnar innan jag kommer att få lägga mig i överslafen igen och bara försöka koppla av. Men efter att jag har stångat mig halvvägs genom tåget så blir det stopp vid den låsta bistrovagnen. Och inte nog med det så hamnar jag i sällskap med en av de jobbigaste människorna man kan hamna i en sån här situation. En pajas som inte bara kan hålla käften och sluta prata om sin flickvän. Han skulle vara hemifrån i en vecka men det lät snarare som att han skulle ut i krig.

Och det blev inte bättre av att jag efter 40 minuter får höra det här utropet i högtalarna som fick en speciell känsla att sprida sig i kroppen.

– Välkommen till Nattåg 94… bla… bla… bla… Vi kommer öppna bistron strax innan vi anländer till Gävle.

Att vi desutom vid utropet redan var 20 minuter försenade från Stockholm C gjorde mig inte mer harmonisk. Normalt så är det ca 1 timme och  30minuters  resväg mellan Stockholm C och Gävle C. Men i och med förseningen så var det ändå minst en timme kvar tills jag skulle kunna komma vidare i tåget. Och min uppmaning till den kärlekskranka tönten om att leta reda på en konduktör gick inte hela vägen fram. Men till slut så fick vi passera bistrovagnen med hjälp av en trevlig tågvärd.

2015-02-02 00.45.29Och när jag äntligen hade lyckats hitta fram till rätt sovkupé så visade det sig naturligtvis att dörren var låst! Så tillbaks på ruta ett igen med andra ord. Så det var bara att invänta ytterligare en tågvärd som kunde hjälpa mig att komma in i min sovkupé. Först i Uppsala efter en timmes resa så kom en trevlig herre och prickade av mig samt öppnade dörren.

Så mitt resesällskap som skulle kliva på först i Gävle fick höra ytterligare en historia från mina bravader som jag nu delar med mig av i Grattis Världen. Men allt sånt här blir oftast roliga historier och minnen för livet.

2015-02-01 17.36.57Det är ju knappast mycket att skryta med för ett pris av 2477 spänn kanske. Men och andra sidan så får man sova och fraktas 150 mil. Så det är kanske rätt okej att bo lite spartanskt 20 timmar för att få en ny och annorlunda upplevelse som inte många av mina vänner har haft.

2015-02-01 21.15.57Inte ens inplastade mackor..

Eftersom att jag inte hade hunnit fått i mig någon mat på hela dagen så begav jag mig till min antagonist, bistrovagnen. Dock så skulle det visa sig att den redan hade plundrats av 200 JÄVLA lumpare! Men som tur var så fanns det fortfarande två Pan pizzor kvar som jag rykte åt mig som ett biafrabarn på ett sommarkollo. Dessa fick sen agera middag, kvällsmat och nödföda.

Av tidigare erfarenhet så var jag väl förberedd med egna bestick hemifrån. Som jag köpte på mig i ett sånt där överprissatt grillkitt på någon bensinmack i sommars när vi skulle grilla vid en rastplats.

2015-02-02 09.21.59

Som jag tidigare har sktivit i mina 17 överlevnadstips för en lång tågresa. Så var surfplattan min räddning när jag inte kunde sova.

2015-02-02 08.31.12God morgon världen..

Till att börja med så förstår jag verkligen inte hur folk kan påstås att man vaggas till sömns av tågets rytm? Och om jag under min första resa kände mig som en piñata på ett särskoledisko. Så kändes den här sträckan som en hel världsturné i den sabla piñatan.

För antingen så låg jag inknölad som ett dragspel i antingen  hatthyllan eller i fotänden om vart annat. Dock så är jag redan nu när jag skriver det här sugen på att göra en ny resa med nattåg. Dock så blir det nog i en 1 klasskupé söderut mot Malmö och Köpenhamn.

2015-02-02 11.53.57Äntligen framme i Kiruna

För efter att ha suttit instängt i en trång sovkupé i över 20 timmar på grund av att tåget var försenat redan från Stockholm. Så var det skönt att andas in lite kall och fisk luft i lungorna. Egentligen så skulle vi ha rullat mot Narvik redan klockan 11:24 och vi skulle ha varit framme i Narvik klockan 14:18. Men istället så anlände vi till Kiruna klockan 12:47.

Enligt våra biljetter så skulle vi ha platserna 35 och 39 med fönsterplatser i salongssittning (mittemot varandra med bord) i Vagn 61. Men det visade sig att det inte ens fanns någon vagn med det numret och att det desutom var fri sittning i den nya vagnen. Så därför passade jag på att ockupera  en plats med fönster för att få möjlighet att kunna njuta av de storslagna fjällvidderna.

2015-02-02 12.57.27Trångt och (o)trevligt..

Men tyvärr så kan jag knappast påstå att det var speciellt mycket benutrymme i den här vagnen. För när man lutade ryggstödet så sköts stolsdynan framåt så att bara ens eget benutrymme påverkades precis som på SJ3000-tågen. Men visst så måste jag medge att det får anses som rättvist att man inte inskränker på den bakomvarande benutrymme. Så är man inte dvärgväxt eller barn så blir det lätt ganska trångt om man vill sitta någorlunda bekvämt med ryggen med istället få skavsår på knäskålarna.

2015-02-02 12.31.492015-02-02 12.57.162015-02-02 13.07.432015-02-02 13.07.442015-02-02 13.07.41

Det e ju öken!
Fan det e öken!
Jag tänkte: det blir väl bättre runt kröken,
men det var ännu mera öken!

Säga vad man vill om musikern, konstnären och mentalvårdspatienten Robert Broberg. Men han målat verkligen upp den känslan jag hade mellan Kiruna och Narvik i sin låt Öken. Skillnaden är kanske bara att just ordet öken ska bytas ut om fjällbjörk! Så därför har jag inte ens brytt mig om att redigera de gråa och trista originalbilderna som jag knäppte med mobilen under tågresan.

2015-02-02 13.07.162015-02-02 13.07.182015-02-02 13.07.242015-02-02 15.28.21Efter en dryg timmes färd på Malmbanan så kände jag att hungern började göra sin påmind. Och då jag endast hade käkat två Pan pizzor på drygt ett dygn. Så var det kanske dags att göra ett besök i bristron för att inspektera lite. Men då visade det sig att det inte ens fanns någon sabla bistro! För den vagnen jag åkte i vad den enda enda jävla vagnen i hela tågsättet!

2015-02-02 13.41.42Men som tur var så hade jag några ynka color kvar och lite godis ifrån mitt tidigare äventyr. Och vad skulle man inte göra utan en bekväm nackkudde? För det är inte bara på flyg som man sitter rakt upp och ned i flera timmar. Och tro mig det sätter sina spår att ha knäna i stolen framför, nacken vriden som en gam mot ett fönster med enbart massa jävla fjällbjörk. För i min enfald så trodde jag att det kanske fanns något att missa annars. Men visst såg jag faktiskt en del intressanta tågstationer som nog inte har använts på åratal.

Hur som helst så hjälpte nackkudden en hel del faktiskt. För man måste ju uppenbarligen vara född som Indier eller åtminstånde faktir för att kunna hitta en någorlunda bekväm position för nacken och huvudet utan den.

2015-02-02 16.12.14Jag minns inte ens vilken fjällstation det var eller vilken tid. Men jag tror att det kan ha varit Björkliden. Som det helt oväntat kliver ombord ett tiotal japaner som tydligen är ute på sightseeing i Skandinavien. Och som har tagit det här med tågluffande på största allvar med nyinköpta ryggsäckar. Ganska kul kontrast till de japaner som jag normalt träffar på iförda kostym och stressade ansikten.

2015-02-02 15.32.082015-02-02 15.07.56Och vart fan är vi nu då?!

Det ska erkännas att det är en blandad sinnesstämning som uppstår efter att man har tvingats sätta sig i en tågvagn. Som är så pass försenad att den nästan skulle vart framme vid slutdestinationen redan när det började rulla från sin första station. Då är det fascinerande  rent psykiskt hur man klarar av att inte bryta ihop av följande utrop i högtalarna.

– Vi måste invänta mötande tåg från Narvik och det kommer att ta 30 min

För att sedan bli stående mitt på fället.. På ett satans sidospår för att vi måste invänta mötande tåg från Narvik! Normalt så brukar det ta ungefär 5 minuter på sin höjd. Men kilometerlånga malmtåg passerar förbi ett efter ett. Men jag är ändå ganska så van med förseningar så jag litar huvudet bakåt i nackkudden och tänker på att SJ åtminstånde kommer att få betala en rejäl resegaranti för alla förseningarna sen när det här är över.

2015-02-02 14.21.50Med dagens moderna teknik och bara för att jag kunde så kollade jag tågets position via Google Maps för att se vart vi är för tillfället är på det jävla fjället! För att på ett ungefär kunna räkna ut hur långt vi har kvar till Narvik.

2015-02-02 15.28.05Äntligen vid Riksgränsens fjällstation

Ytterligare någon timme senare så kommer vi äntligen fram till Riksgränsen och snart skulle vi får rulla in i Norge och vidare ner mot Narvik. Även om jag just då var väldigt sugen på att bara kliva av tåget och ta nästa dagen efter. Kanske hade jag hunnit med en lektion i slalombacken också. För vid det här laget var jag nära på svältgränsen och fruktansvärt trött på tåg!

2015-02-02 16.47.11Efter nästan 26 timmar ombord på tre olika tåg så var jag äntligen framme i den lilla fiskebyn Narvik. Vi skulle ha rullat in redan på stationen under eftermiddagen klockan 14:18 men kom inte fram fören ca 17:40.

1958341_10152777628334247_2445699438700935971_nPrecis som dem flesta som anländer till Narvik med tåg så föll våra blickar på det gamla ångloket Bifrost. På skylten så kan man läsa följande text (översatt från norska).

Loket byggdes vid Nydqvist & Holm i Trollhättan i Sverige 1882 som lok nr 2 av 7.

Loket användes först i Skåne i Sverige innan det kom till Narvik som första ånglokomotiv hösten 1900.

Bifrost användes från 1901 i anläggningstrafik vid bygge av LKAB:S anläggningar och från 1903 som växellok fram till 1942.”

Rome2RioJag har tidigare skrivit om tjänsten Rome2Rio.com som jag ofta använder mig av för att få en uppfattning om hur man ska ta sig mellan olika platser. Från tågstationen så skulle vi bara ha 9 minuters promenad till Scandic Narvik. Men det var en utmaning i sig själv, kylan trängde sig verkligen in i märg och ben!

2015-02-02 19.33.46Men efter ett dygn utan mat så var det underbart att få slänga sig på sängen med en nr 8 Biffen från Pizzabakeren för 149 nok. Dock så ser jag verkligen fram emot att få sätta tänderna i en till Biffen igen. Och det kommer nog inte att dröja en allt för lång tid innan besöker sälklubbarnationen i väst igen.

Del tre av Tågluff 68°Nord handlar om – Förfrusna fingrar – Trist Scandic frukost – Bestigning av fjälltoppar med i onödan.

/ JK

Taggad , , , , , , , , , ,

6 tankar om “Nattåg till Narvik: Tågluff 68°Nord – Del 2 av 7

 1. […] Del två av Tågluff 68°Nord handlar om – Nattåget upp till Narvik – Ond bråd hunger – Tågförseningar och Japaner, […]

  Gilla

 2. […] första delen och andra delen av Tågluff 68°Nord innan du fortsätter […]

  Gilla

 3. […] första delen, andra delen och tredje delen av Tågluff 68°Nord innan du fortsätter […]

  Gilla

 4. […] första delen, andra delen och tredje delen av Tågluff 68°Nord innan du fortsätter […]

  Gilla

 5. […] första delen, andra delen, tredje delen, fjärde delen och femte delen av Tågluff 68°Nord innan du fortsätter […]

  Gilla

 6. […] första delen, andra delen, tredje delen, fjärde delen, femte delen och sjätte delen av Tågluff 68°Nord innan du […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: