Första delsträckan: Tågluff 68°Nord Del 1 av 7

IMAG1328Bättre sent än aldrig som man brukar säga. Nu kommer mitt första blogginlägg i Grattis Världen om vår tågluff 68°Nord.

Normalt när jag ska ut och resa så tvingas jag normalt att gå upp okristligt tidigt av att väckarklockan sparkar in mina arma trumhinnor resan klockan 04. För att sedan krypa in i duschen innan det är dags för att beställa en Uber ner till Centralen och Arlanda Express. Alternativt Flygbussarna beroende på hur mycket packning jag ska släpa på,

Men den här gången så tänkte jag bara gå ner till Rådmansgatan T för att sedan åka de två stationerna bort till Centralen runt klockan 17:30. För att kliva ombord på det väntande SJ Nattåg 94 mot Narvik. Men istället så fick jag påbörja min resa uppe i Dalarna, närmare bestämt i ett tömnings Hedemora. På en nästintill folktom perrong i väntan på ett i vanlig ordning försenat SJ tåg.

För det är ju knappast en hemlighet att Dalabanan är tungt trafikerad av alla körkortslösa skidterrorister som vallfärdar till Sälen så här års. Och framförallt ska hem på söndagar efter en skidweekend. Men har man en gång lärt sig detta så är det bara att boka en biljett i 1 klass för att undvika den värsta pöbeln. Och sen är det ju som jag skrev för någon vecka sedan så är det inte så stor prisskillnad på 1 klass och 2 klass. Särskilt inte om man vill få en behagligare resa.

2015-02-01 16.16.40Till slut så rullar det sabla tåget in på perrongen och jag får kliva ombord och slå mig ned. Fördelen med att åka 1 klass i de gamla InterCity tågen är att det är 2+1 konfiguration. I det här fallet så hamnade jag i en lite bekvämare A11 vagn som är ganska vanlig på Dalabanan.

Sen så var prisskillnaden mellan 1 klass och 2 klass enbart 71 kr för en nästan 2 timmar lång tågresa. Så det var det värt, framförallt när jag insåg hur mycket folk det var på tåget! Det var trots allt söndag och 2 klass vagnarna liknade mer överfulla flyktingbåtar på Medelhavet än vanliga tågkupéer.

2015-02-01 14.56.36Efter en dryg halvtimme på tåget så hade jag sakta börjat förstå att jag skulle få sitta så här i närmare ett dygn innan jag ens skulle vara framme i Narvik. Desutom så var min stol 27 trasig så att det inte gick att låsa den i ett fast läge. Så minsta rörelse i tåget gjorde att jag åkte fram och tillbaks som en piñata på ett särskoledisko. Sen att mitt bord desutom var knäckt gjorde inte upplevelsen mer angenäm.

Dock så hade jag inte direkt så många val att göra då hela kupén mer eller mindre var fullsatt. Så jag bestämde mig istället för att ta en tur till bistron och stånga mig genom misären för att få hämta en kopp varm chockad som ingår i biljettpriset.

2015-02-01 15.21.01Sabla häxsmörja!

Av någon underlig anledning så inhandlade jag en pava Minttu Choco för €5 sist jag besökte Berlin. Och inför den här resan så hade jag bestämt mig för att det var dags för att korka upp den tillsammans med just en kopp varm chockad från bistron.

Men hur i hela helvete har jag en gång i tiden kunnat uppskatta vanlig Minttu?! För den här smörjan var en oralvåldtäkt och skymf mot mina arma smaklökar! Men på något lömskt vis så har den finska tandkrämsacetonen lyckats peta undan Jägermeister från tronen som kungen av vintersemester och alpinsport.

Sj LoungeEn och en halv timme på Stockholm C

Väl framme på Centralen så bestämde jag mig för att spendera tiden mellan tågbytet i SJ loungen. För att få lite lugn och ro en stund innan jag skulle bege mig till Spår 4 och mitt väntande tåg. Annars så finns det absolut inte så mycket att skryta med. Kaffe eller té? Ingen läsk eller liknande. Bara lite torra kex och annan nödproviant för den som vill få något att tugga på.

O'LerysMen om jag redan då hade vetat hur det skulle sluta med svältdöden på ett plundrat tåg.. Så hade jag istället gärna valt att bunkra upp på O’Learys med en orgie i amerikanskinspirerad sörja. Men då jag inte var hungrig så hamnade jag istället uppe på gräddhyllan..

Del två av Tågluff 68°Nord handlar om – Nattåget upp till Narvik – Ond bråd hunger – Tågförseningar och Japaner,

/ JK

Taggad , , , , , , , , , ,

7 tankar om “Första delsträckan: Tågluff 68°Nord Del 1 av 7

 1. […] här är den andra reden av min reseberättelse Tågluff 68°Nord. Läs första delen först om du inte har gjort det […]

  Gilla

 2. […] första delen och andra delen av Tågluff 68°Nord innan du fortsätter […]

  Gilla

 3. […] första delen, andra delen och tredje delen av Tågluff 68°Nord innan du fortsätter […]

  Gilla

 4. […] första delen, andra delen och tredje delen av Tågluff 68°Nord innan du fortsätter […]

  Gilla

 5. […] första delen, andra delen, tredje delen, fjärde delen och femte delen av Tågluff 68°Nord innan du fortsätter […]

  Gilla

 6. […] första delen, andra delen, tredje delen, fjärde delen, femte delen och sjätte delen av Tågluff 68°Nord innan […]

  Gilla

 7. […] gå till Stockholm C. Sist som jag åkte nattåg i Sverige var i februari när jag reste från Stockholm upp till Narvik i 2klass […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: