I sju kända drinkars fotspår

Sju drinkarICA Kuriren har sina böcker om Sju sorters kakor med tillhörande recept. Grattis Världen har ett blogginlägg om sju sorters drinkar och deras bakgrundshistoria. För att sitta i just den baren med en drink som den en gång skapades ger det hela lite mer twist till njutningen.

Och även om det faktiskt är ganska nördigt att ha på meritlistan att man har druckit en Singapore Sling i hotellbaren på Raffles Hotel. Eller en iskall Cuba Libre på en mindre bar i Havanna. Så skänker det ändå en viss eftertanke till en vagabond som njuter av livet på resande fot.

Singapore SlingSingapore Sling är en klassisk long drink som skapades av bartendern Ngiam Tong Boon (嚴崇文) på det anrika Raffels Hotel i Singapore någon gång mellan åren 1910 och 1915.

Originalreceptet publicerades i olika  tidningsartiklar om Raffles Hotel och skiljer sig från dagens drink. Flera olika varianter av drinken började serveras runt om på barer  i Singapore i och med dess popularitet.

Originalreceptet innehåll var gin, körsbärslikör och Benedictine. Drinken skakades i en shacker innan den hälldes upp i ett glas och toppades med club soda. Det nuvarande receptet som används på Raffles Hotell är en modifierad version av originalreceptet som ändrades någon gång under 1970-talet av bartendern Ngiam Tong Boons nevö.

Irish Coffee är varm kaffedrink som består av whiskey, farinsocker, varmt kaffe och vispgrädde. Drinken skapades av köksmästaren Joseph Sheridan troligen 1943 på estaurangen Foynes på Foynes Port i County Limerick. Foynes östra hamn användes då som terminal för  Atlantflygande flygbåtar mellan åren 1935 och 1946.

Drinken komponerades för att värma upp frusna passagerare som anlände med flyget från USA. Namnet påstås ha uppstått när en bargäst frågat om det var brasilianske kaffe och Sheridan snabbt svarade – No sir, it’s Irish Coffee. Och de flesta är nog eniga om att irländska whiskyn Jameson är det enda rätta att ha i en äkta Irish coffee. Och vad kan vara mer genuint än att njuta av en kopp varmt kaffe med en skvätt whiskey om man besöker den lilla staden med Irlads näst största fiskehamn.

Frozen Margarita

Frozen Margarita är en cocktail som består av tequila, cointreau, is och limejuice som serveras i ett saltkantat glas. Det finns många myter om hur och vart drinken skapades. I slutet av 1800-talet så drinken Brandy Daisy som består av sprit, likör och juice. Senare under förbudstiden när spritförsäljning var förbjuden i USA. Började många amerikaner åka till Mexiko för att festa.

Men där byttes spriten i Brandy Daisy ut mot lokal tequila och fick namnet Tequila Daisy. Både Margarita och Daisy betyder tusensköna på respektive språk. Margarita är även ett vanligt kvinnonamn i Mexiko. Och därför så har flera kvinnor fått drinken namngiven till sin ära, bland annat Rita Hayworth och jetsetkvinnan Margarita Sames.

Men den mest troliga teorin är att drinken skapades av bartendern på Balinese Room i Galveston i Texas 1948 till sångerskan Peggy Lee vars riktiga namn var just Margaret en amerikansk version av namnet Margarita. Den tidigast tryckta referensen på en tequila cocktail med namnet Margarita är ett recept som publicerades i den amerikanska herrtidningen Esquire 1953.

Cuba Libre

Cuba Libre är är något som alla någon gång har druckit antingen hemma eller i en bar. Den klassiska romdrinken innehåller bara mörk rom och Coca Cola med en skvätt limejuice och serverar i ett highballglas med mycket is.

Drinken skapades i Havanna på Kuba kring år 1900, i samband med det spansk-amerikanska kriget. Drinkens namn betyder ”Det fria Kuba”. Och även om det inne finns någon direkt upphovsman eller ens en bar till drinken. Så är det ändå något som bör upplevas. Just att dricka en iskall Cuba Libre på en bar i Havanna till tonerna av salsa. För Kuba är verkligen ett unikt land som har stått stilla i nästan 50 år tack vare blockaderna från USA och Fidel Castros socialistiska statsskick.

Pina ColadaPiña Colada är nog den romdrink som är mest känd för oss svenskar förutom Cuba Libre. Piña Colada är en romdrink som består av ljusrom, ananasjuice och kokos. Det existerar ett stort antal olika skrönor kring hur drinken skapades. En av dessa legender luder att dess uppgovsman var bartendern på Hotel Caribe Hilton i Puerto Rico, Ricardo Garcia. 

Drinken improviserades som en akut nödlösning då de lokala kokosnötsplockarna strejkade. Så lager av kokosnötter började sina till hotellets välkomstdrink Coco-Loco som serverades i just en kokosnöt. Drinken bestod av  kokossaft, rom och kokosgrädde. Av en slump så kom Garcia över ett stort lager anmanasfrukter och använde istället dessa som behållare för drinken. Det resulterade i att drinken fick en svag smak av anmanas. Så Garcia började att utveckla drinken genom att tillsätta krossad is och hackad anmanas. Och gav därefter drinken namnet Piña Colada, som betyder just hackad anmanas på spanska.

Dry Martini

Dry Martini är en drink som består av 5 cl gin och en cl torr vermouth ursprungligen av originalmärket Noilly Prat tillsammans med en grön oliv. Dry Martini är en klassiker som serveras antingen som en aperitif eller välkomstdrink och anses av många som drinkarnas drink. barchefen Martini di Arma diTaggia på Knickerbocker Hotel i New York runt 1910.

Drinken Dry Martini skall inte förväxlas med företaget Martini & Rossis torra vermouth som heter ”Martini Dry”. En Dry Martini blandas i ett speciellt martiniglas och gratineras med en oliv eller i vissa fall en twist av citron. Och det är nog många som associerar drinken till James Bond. Men agent 007 dricker en annan variant bestående av bestående av gin, vodka och vermouth, som han kallar Vesper.

Long Island Iced Tea

Long Island Iced Tea är en av mina absoluta personliga favoriter och något som jag verkligen saknar med att bo på Malta. Det är en så kallad omöjlig drink som innehåller fler än en spritbas nämligen fyra olika. Den blandas med lika delar vodka, gin, tequila, rom och cointreau som mixas med sour och toppas med Coca Cola.

Drinken har fått sitt namn efter platsen där den skapades på Oak Beach Inn i Hampton Bays på ön Long Island, öster om New York och det faktum att den liknar iste till färgen. Long Island Iced Tea skapades av bartendern Robert C. ”Rosebud” Butt 1972.

/ JK

Taggad , , , , , , ,

En tanke på “I sju kända drinkars fotspår

  1. […] skrev tidigare ett blogginlägg i Grattis Världen om 7 kända drinkar och om barerna där de skapades. Den här gången så tänkte jag ta upp ytterligare 7 drinkar som bör avnjutas i den baren där […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: