20 minuters luftfärd mellan Wien och Bratislava

Niki

Jag blev faktiskt lite fascinerad när jag såg att det Österrikiska lågprisflygbolaget NIKI kommer att öppna en helt ny flyglinje mellan Wien och grannlandet Slovakiens huvudstad Bratislava. En förhållandevis kort flygsträcka på knappt 55 km.

När jag besökte Bratislava så flög jag först från Malta till Wien med AIr Malta. Och därefter bytte jag till ett till snabbtåg mot Bratislava på andra sidan gränsen. En tågresa som tog ungefär en timme i en bekväm kupé.

Onödig eller inte?

Jämfört med den nya flyglinjen som endast kommer att ta mellan 20 – 25 minuter att genomföra (beroende på väderförhållanden). Så är det och andra sidan även värdigt smidigt att slippa lämna flygplatsen vid en transfer till Bratislava.

För även om det även idag går att flyga hela vägen till den Slovakiska huvudstaden från Arlanda. Så innebär det minst en mellanlandning på en en flygplats ute i Europa innan man kommer till sitt slutmål. Och det är dessutom förhållandevis dyrt jämfört med att flyga till Wien med Austrian Airlines från Arlanda och sedan byta till tåg.

Men i april 2015 så finns möjligheten att kunna flyga vidare med NIKI till Bratislava. Dock så har jag ingen aning om hur mycket en enkelbiljett kommer att kosta. Men jag skulle tippa på att det bör bli runt €80.

#HärstannarEuropa

Men idag när det den moderna hippierörelsen går bärsärk genom att ta platser i parlament med sina gröna partier. Så känns det kanske en aning politiskt inkorrekt att sätta upp en så pass kort flight. När det finns alternativa transportmedel.

Om det hade rört sig om en sträcka i Nordnorge eller Alperna så hade jag förstått den goda tanken. Där det mer eller mindre är nödvändigt med en så pass kort flygsträcka. Just för att det rör sig om väglöst land eller dåliga vägförhållanden.

Som exempel kan jag nämna att vi kommer flyga med  det norska flygbolaget Widerøe under vår tågluff genom Sverige och Norge i februari.

En landsetapp som tyvärr saknar järnvägsförbindelse. Då de stackars norrbaggarna aldrig avslutade den Tyska ockupationsmaktens planer på att förbinda Oslo med Narvik genom järnväg. För att kunna göra enkla truppförflyttningar till den Finska gränsen mot Sovjet och även för att förenkla försvaret av Atlantkusten mot de Allierade under andra världskriget.

/ JK

Taggad , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: