Berliner Zoo und Aquarium – Förföljd av en tysk särskola

Berlin zoo1Jag har besökt Berlin många gånger tidigare och man kan säga att det är en favorit. Bara nu under september/november så blev det tre resor till staden ifråga. Men jag har aldrig riktigt tagit mig tid till att besöka Berlin Zoo. Som är en av stadens två djurparker. Men i den här gången så hade jag bestämt mig för att faktiskt ta mig själv i kragen och spana in lite djur.  Då det förra gången tyvärr blev inställt.

Så inför min andra resa hade jag bestämt mig för att; Oavsett hur trött och sliten jag än skulle vara. Så skulle jag inte försumma den här gången med att sova i loungen.

När jag äntligen landade på Berlin-Tegel Airport 10 minuter innan avsatt tid. Så var jag aningen morgontrött och  självmordsbenägen. Men det var bara att bege sig ut till bussterminalen för att hitta rätt konserv till Berlin Zoo.

Om jag redan då..

Hade vetat hur resten av dagen skulle eskalera i rynkade ögonbryn och tinnitus. Så hade jag nog hellre stannat kvar på flygplatsen och njutit av skål med tyska kringlor och en middag bestående av curry wurst.

Men då hade du som läsare av Grattis Världen och andra sidan gått miste om mina äventyr och missöden. Som består av en tysk särskola på utflykt, brist på taxibilar och en död mobil.

Att åka lokaltrafik i ett nytt land – är att komma nära lokalbefolkningen / Random backpacker.

Visst är det en viss sanning i de orden. Men när man har 5 timmar på sig att utforska en djurpark innan man ska tillbaks till en flygplats. Då är det sista man har; TID till att försöka konversera med diverse personer i varselkläder. Utan att ens ha fått veta vilken buss man ska åka med.

Kvällen innan så hade jag gjort lite reseresearch med reseplaneraren Rom2Rio. Och fått reda på att bussen skulle kosta €2 och att den skulle ta cirka 12 minuter till Berlin Zoo’s närmaste hållplats. Men jag var smart nog att aldrig kolla upp bussnumret innan jag reste. Trots att jag sedan tidigare är väl medveten om att tyskar inte är språkligt bevandrade.

En cola kostar mer än en resa med Uber

Så jag gav upp och bestämde mig istället för att ta en Uber. Och efter en snabbcheck på mobilen så såg jag att en enkelresa till Berlin Zoo skulle kosta €3 – €4. Vilket helt klart var ett okej pris med tanke på att bussen skulle ha kosta €2 per riktning, Sen så skulle jag även slippa ta en promenad från busshållplatsen.

Men om jag då hade vetat att jag skulle få stå och vänta ytterligare 35 minuter på att min chaufför skulle komma. Så hade jag nog ändå bestämt mig för att ta bussen. Så att jag fick komma fram någon sabla gång.

Berlin zooMen till slut så dök en liten VW Polo upp med en glad tysk som hade letat efter mig ett bra tag. Och drygt 10 minuter senare så klav jag av vid portalen till  Berlin Zoo. Och det som mötte mig, fick mig verkligen att fundera. För mer igenbommat än så här lär det knappast bli?

Men jag visste att Berlin Aquarium (som huserar i den slitna byggnaden bredvid) var öppet. På deras hemsida så stod det att inträdet skulle vara på €4 för en vuxen. Men när jag skulle betala i biljettluckan så fick jag betala €13. För att sommarsäsongen var över. Och då gällde andra priser, för som jag har påpekat tidigare. Tyskar är inte bra på att varken skylta eller ha korrekt information.

Men det är ändå inga pengar att bråka om för att besöka ett av Tysklands största akvarium. Sen så skulle jag ändå ha en si så där 4 timmar på mig att spatsera där inne. Och jag har länge viljat se akvariets samling av sydamerikanska pilgiftgrodor.

IMAG0862Förföljd av en tysk särskola

Till att börja med så har jag aldrig och kommer aldrig att framställa Grattis Världen på något sätt som en politiskt korrekt reseblogg. Dock så ser jag inte ner på varken vuxna eller barn med någon form av handikapp.

IMAG0857Men att få sina stackars trumhinnor torterade i över 45 minuter av en skolklass med en decibelnivå. Som får NASA’s raketuppskjutningar att framstå som ett rofyllt och tyst fyrverkeri. Tro mig avgrundsvrålen skulle nog kunna göra vem som helst till misantrop. Framförallt när majoriteten av slynglarna verkar öva för en framtid i den Nordkoreanska armén med sitt stampande i marmorgolven.

Och ärligt talat så hade jag kanske inte haft så mycket emot att öppna terminera till någon av dessa herrar. För att sen låta något av barnen ”klättra in och klappa lite”. För att det skulle blivit lite tystare. Men jag har sedan tidigare lärt mig att man inte får mata djuren på Zoo.

Och naturligtvis så dör mitt batteri på mobilen. Så jag fick aldrig riktigt chansen att ta några imponerande bilder på firrarna och reptilerna. Även jag han snabbladda den lite innan i ett eluttag vid en trappa lite senare.

Men tyvärr så är inte det här i närheten att vara lika imponerande som Malta National Aquarium i Bugibba. Och nu i efterhand så har jag fått veta att det ska finnas ytterligare ett akvarium i Berlin.

Som är mycket större och inhyser alla de intressanta fiskarna som hajar och annat. Så jag får se om det inte blir en visit nästa gång jag besöker Berlin.

zoo berlin3Och pilgiftgrodorna då?

Ja.. Vad ska man säga? Det är som när man besöker en mindre nogräknad djurpark som Järvzoo eller Orsa Björnpark. Man står utan för ett hägn på några kvadratmeter och läser på en skylt som det står mård på. Och man står där en bra stund och försöker få syn på en förväxt råtta utan resultat.

Nu stod jag själv och spanade in i en glasburk för att få syn på några av de färgglada rackarna, Men naturligtvis utan resultat. I ett grönt landskap som borde ha fått dem att synas lika bra som Air Greenland plan som har störtat på packisen.

Hela grejen med med färgsättningen är ju att andra sovdjur ska se att ”Jag är giftig din dumma fan! Så tugga i dig något annat till lunch”. Så det är konstigt att de inte syntes till. Men särskolan kanske skrämde iväg dem under en stock eller något sånt.

För det enda som jag fick syn på vad syrsor och andra kryp som spatserade runt helt obekymrat. Så frågan är ju om det ens fanns några grodor i sitt terrarium? Jag tvivlar en smula fortfarande.

IMAG0868Efter att jag vankat runt i någon timme och gjort allt för att skaka av mig särskoleeleverna. Så hittar jag av en slump bakvägen till Berlin Zoo. Som tydligen är öppet? Trots att huvudentrén såg ut som en del av ett rivningsobjekt. Och återigen så tvingas jag att köpa en ny biljett för att jag inte hade en kombi-biljett. Som hade gett mig tillträde till båda.

Men €7 senare så kommer jag ut i det som är Berlin Zoo och jag har inte en aning om vart jag ska börja. Så först och främst var jag tvungen att  försöka hitta en informationstavla. Naturligtvis på tyska men ändå överskådlig.

Är den död?

Nog för att jag har besökt en del olika djurparker genom åren. Och jag misstänker att lejonen var inne i stallhuset just för att det är höst och på sin höjd på 12°C ute. Till skillnad från den varma savannen där de fick springa från massajer och feta amerikaner som vill ha jakttroféer.

Och naturligtvis så dör min sabla mobil igen när jag är försöker leka Bo Landin och plåta djur. Så lagom stressad går jag runt och försöker att få reda på hur mycket klockan är. Efter att ha sett både flodhästar, zebror, elefanter etc och skumma djur som jag inte ens vet namnet på. Så anser jag att det kanske börjar bli dags för att ta mig tillbaks till flygplatsen.

Så jag bestämmer mig för att det är dags att återigen ta mig tillbaks till trappan för att försöka ladda min mobil. Man lär sig att alltid kolla efter dessa eluttag när man är på resande fot.

IMAG0872Och när jag försöker att beställa en ny Uber tillbaks till flygplatsen så finns det inga tillgängliga bilar. Och kort där efter så dör naturligtvis min mobil igen! Och att hitta en taxi är inte heller det enklaste. Sen när jag väl får tag i en så får jag veta att de inte tar kort.

Vilket jag borde ha lärt mig i och med att man nästan inte kan betala någonstans med Visakort i Tyskland. Så jakten efter en bankomat går mot klockan. In på flera gallerior, upp och ner i rulltrappor. Men till slut så lyckas jag hitta en ATM och sen in i första bästa taxi. Och jag han precis med min flight till Kastrup skönt nog.

 / JK

Taggad , , , , , , ,

2 tankar om “Berliner Zoo und Aquarium – Förföljd av en tysk särskola

  1. […] så fungerar det inte lika bra i Aten som det gör i bland annat Berlin eller Köpenhamn. Men till våren eller sommaren så ska jag nog spendera minst en weekend i […]

    Gilla

  2. […] att tågresande är en dB-tävling. Och som därför måste privatvråla i mobilen högre än en en tysk särskola på friluftsdag. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: