Ta den där bilden – Du kommer ångra dig annars

JapanerOm det är något som jag verkligen uppskattar när jag läser någon annans välskrivna reseskildrningar. Så är det ögonblicksbilder som återspeglar det som beskrivs i texten. För som ordspråket säger – En bild säger mer än tusen ord. Bilden ger även ett annat djup till reseskildringen och målar upp precis det som författaren vill förmedla till läsaren.

Och tyvärr så finns det allt för många tillfällen som jag önskar att jag faktiskt hade tagit just den där bilden. Framförallt när jag sitter och skriver om mina upplevelser i Grattis Världen. För det är tråkigt nog väldigt lätt att försumma en bra bild på grund av stress.

Men även av oviljan att ta upp mobilen och skjuta en bild. Just för att det känns ganska pinsamt att ta ett kort och framställa sig som en lobotomerad charterturist. För det är många gånger som jag har smugit upp mobilen för att ta ett kort.

Men vart man än verkar befinna sig på den här sabla planeten så är en skock japaner aldrig långt bort. Utrustade med teleobjektiv som till och med skulle få NASA gröna av avund (en sanning med modifikation som faktiskt nästan är politiskt korrekt idag).

Även om..

Idag är i stort sett varje smartphone utrustad med en superkamera på minst 5 megapixel. Som tar riktigt skarpa bilder för vardagsbruk och gör varje liten Svensson till en national geografic fotograf. Bara för att man har tagit sig ut i skogen och plockat en flugsvamp. Och sen Instagramat med tvåhundra olika efterföljande #hashtags) med frågan om man kan äta den?

Narrative ClipNarrative Clip – 2 foton per minut

Nu är inte en Narrative Clip någon rykande nyhet precis. Men jag har ändå haft funderingar på att köpa en egen sedan jag bodde nere på Malta. För redan då insåg hur pass praktisk den skulle vara i vardagen och vid resor. För att underlätta dokumentationen av mina så kallade äventyr.

En Narrative Clip är en liten minikamera i samma storlek som en halv tändsticksask. Och med en vikt på endast 20 gram så är den inte heller i vägen. Att den lilla rackaren desutom har kapasetet att lagra 8 gigabyte samt gps-information om vart bilden är tagen. Gör ju att priset på 1635 spänn inte så blodigt.

Den anledningen till att jag inte har köpt någon än. Beror främst på att jag faktiskt inte har läst på om kameran i fråga. Även om jag blev ganska så imponerad av den redan på Malta. Så nu har jag beställt en orange Narrative Clip som kommer få bli en trogen resekamrat.

Klassiska ögonblicksbilder

Men för att återgå till blogginläggets huvudämne: ögonblicksbilder. För jag är nog inte ensam om att önska att jag tog den där bilden. Ett bra exempel när jag önskar att jag hade gjort det är min senaste resa till Berlin som slutade med att jag fick plocka glasskärvor i bagagehallen från några trasiga whiskey buteljer som gått sönder i mina incheckade resväskor.

Men uppe i all stress och skrattblandad irritation så blev det inga bilder. Men hade jag bara haft en Narrative Clip kamera runt halsen så hade troligtvis bilderna legat uppe på Grattis Världen. Så det är ytterligare en sporre för att jag faktiskt borde investera i en.

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av 4 ögonblicksbilder som jag tidigare har använt i Grattis Världen. Just för att förklara lite mer ingående vad jag menar med att man ska föreviga vissa ögonblick. Även om det inte är några spektakulära bilder så återger de ändå en dimension till de reseskildringar som jag skrivit. Därför valde jag ut två resor som inte riktigt slutade som det var tänkt.

Bild 1 Träbänken – Bänk som jag fick spendera över 6 timmar på under efter tullförhör. Under min visit på Heathrows flygplats utanför London innan jag fick tillgång till lounge.

Bild 2 Telefonautomaten – Telefonkiosken var den enda utsikten jag hade från min träbänk.

Bild 3 Benet – Bilden är tagen i SAS Business Lounge på Kastrup efter att jag fick veta att mitt plan till Berlin var inställt på grund av bombhot.

Bild 4 Taxfree spriten – När jag hade hämtat upp mina 20 pavor gott och blandat på Kastrup. Så kände jag att det var en kul grej att föreviga med en bild.

/ JK

Taggad , ,

3 tankar om “Ta den där bilden – Du kommer ångra dig annars

  1. […] gången som jag besökte flygpkatsen så tog jag en promenat på utsudan. För att ta försöka ta lite bilder och dokumentera resan, Men det var dåligt väder och väldigt lite som var intressant att föreviga med mobilen. Så […]

    Gilla

  2. […] Världen på mitt Instagramkonto. Trots att jag tidigare har predikat om att man ska försöka ta så många bilder som möjligt under sina resor. Så därför bestämde jag mig alldeles nyss för att jag ska livedokumentera […]

    Gilla

  3. […] har tidigare skrivit om Narrative Clip och vikten av att ta schysta bilder så att man inte ångrar sig sedan. Och det är helt klart […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: