NASCAR Daytona 500 Speedweek

nascar daytona speedweek daytona 500För några dagar sedan så fick jag ett intressant erbjudande om att hänga med ett gäng äkta speedfreaks till USA. För att närvara på premiären av NASCAR säsongen 2015 på anrika Daytona SpeedwayDaytona Beach, Florida.

Och jag vet inte varför, men det är något speciellt med just motorsport. Dock kanske jag redan nu ska tillägga att jag egentligen normalt inte alls är så väst intresserad av sport över lag. (Även om jag har en del sportrelaterat som jag ska hinna med i USA innan jag stämmer träff med Hin håle).

Men att höra vrålet från 43 bilar med supertrimmade V8-motorer som kör en bra bit över 200km/h sträcket på mätaren – Och det smäller ganska ofta ute på banan när förarna jagar sina positioner i klungan.

Och jag tror att du håller med mig om att det låter som ett spektakel som man verkligen vill uppleva på plats tillsammans med 168.000 andra dårar på en läktare i sällskap med en corndog och en riktigt kall bira. För det finns ju en viss fascination i sporten. Och något slags underbyggd behov hos mig av att trängas med svettiga amerikaner i truckerkepsar.

daytona500Tre dagar i Daytona

Reseupplägget är fullspäckat med tre dagar av NASCAR och allt som hör till jippot. Att dessutom få resa med Sveriges absolut största racingprofil genom tiderna Peggen Andersson och inte minst tillsammans med Viasat Motors egna NASCAR kommentator Ted Westerfors som guider.

Utöver detta så ingår även ett guidat besök på Kennedy Space Center där NASA leker med en del av sina rymdraketer. Så allt det här är en rejäl bonus för att hänga med.

nascar campAmerikansk sunkkultur när den är som bäst?

Att befinna sig på en läktare med patriotiska amerikaner som i masspsykos ställer sig upp för att sjunga The Star-Spangled Banner. Är nog en upplevelse i sig själv som för mina tankar till ett centraleuropeiskt land under 1930-talet.

Formel 1 i all ära men NASCAR är verkligen en amerikansk folkrörelse även om den först nämnda sporten faktiskt är större publikmässigt. Men det är ingen hemlighet att subkulturen som omger NASCAR har sitt starkaste fäste hos just hillbillys i truckerkeps.

Det är inte ovanligt att familjer ofta i tre generationer campar hela helgen i anslutning till banan och skapar en unik folkfest med BBQ, öl och amerikansk sunkkultur när den är som bäst!

nascar läktareOch haken då?

Hittills så nog det här blogginlägget framstått som att jag kanske har ett gäng fanatiska polare. Som har laddat hela sina liv för att dö lyckliga efter att ha upplevt spektaklet på plats. Men så är tyvärr inte fallet. Det hela handlar om ett erbjudande om en paketresa från resebyrån Swanson.

Namnet kanske klingar bekant just för att resebyrån var huvudsponsor för Kanal 5’s lyteskomiska duo Morgan & Ola-Conny. Under deras resa genom USA när de två imbecillerna skämde ut oss Svenskar på andra sidan pölen.

Men trots denna marknadsföringsmiss så har jag stort förtroende för den lilla resebyrån som många av mina vänner har anlitat genom åren. Samt att min morsa envisas med att resa genom Swanson minst en gång per år då hon är över och reser runt och hälsar på sina polare.

Paketresor

Det är nog ingen hemlighet att jag verkligen ryser av tanken på att vallas runt som en skock får på mitt resmål. Av något annat än en guide under några timmar,  Men när det kommer till just såna här resor så skulle jag nog kunna tänka mig att göra en kompromiss av tre enkla anledningar;

  1. Medresenärerna är oftast väldigt kunniga när det kommer till sporten och är engagerade i upplevelsen.
  2. Två kunniga guider som verkligen brinner för sporten och som har lång erfarenhet av den. Så förhoppningsvis får jag möjlighet att få lära mig något nytt.
  3. Möjligheterna att komma bakom kulisserna på riktigt och få en bredare upplevelse. Många specificerade paketresor inom motorsport erbjuder ju att man får en chans att se depån och träffa förarna.

Nu kanske någon läsare vill stå med pekpinnen och strikt antyda att samtliga punkter finns med vid nästan samtliga paketresor som arrangeras. Men där vill jag först tillägga att det är skillnad på en sådan här paketresa och en som går till Kina.

Min fördom bygger på att det nog är samma klientel som normalt reser på en chartersemester som anmäler sig för en resa till Kina. De vill bilda sig genom att tryggt besöka den kinesiska muren och Den förbjudna staden. På ett säkert avstånd från den vanliga kinesiskans intrång. – ”För i Kina äter man ju hundar och det vill inte vi prova”

Och nu låter jag som en pårökt backpacker som försöker predika om att man ska uppleva saker. Helt enkelt så passar inte en paketresa med någon okänd resebyrå mina krav för mitt resande. Därför kommer jag att resa till Kina på egen hand den dagen jag styr kosan dit.

amtrakTåg från Chicago till Daytona

Jag känner för att slå två flugor i en smäll och ta flyget till Chicago och sen kuska därifrån med Amtrak ner till Daytona. En resa på drygt 118 mil som gör att jag kommer att få tillbringa nästan tå dagar på tåg. Innan jag ansluter mig till den övriga NASCAR truppen på hotellet.

Och i gengäld så kommer jag att passera genom delstaterna Indiana, Illinois, Kentucky, Tennessee, Georgia, Florida som jag kommer att se genom mitt tågfönster. Och två dagar kan jag gärna offra för att få den upplevelsen på rälsen.

Säsongsstarten 2016

Men tyvärr så hålls tävlingarna mellan den 20 – 22 februari. Och själva resan pågår mellan den 18 – 25 februari. Så om jag ska resa med tåg innebär det att jag måste starta i Chicago senast den 15:e februari.

Men mellan den 1- 6 samma månad så kommer jag ju att genomföra min 330 mil långa tågluff genom Sverige och Norge Så kanske det är bättre att satsa på en resan till Daytona 500 Speedweek nästa 2016. För även om serien totalt har 60 tävlingar runt om i USA så vill jag inte missa premiären.

/ JK

Taggad , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: