Air Berlin – Ett lågprisflygbolag att rekomendera

Air Berlin

För några dagar sedan så fick jag ett mail från en tjej. Som frågade vad jag tyckte om flygbolaget Air Berlin. För av en slump så hade hon halkat in på Grattis Världen och och läst blogginlägget om mitt turbulenta Mileage till Berlin via Kastrup. Där jag berättar om att SAS ställde in min flight SK 679 och sedan omdirigerade mig till Air Berlins flight AB 8091.

Enligt mailet så skulle hon börja studera på universitetet i Berlin. Och därför letade hon främst efter ett billigt och bra alternativ för att kunna pendla varannan helg mellan Stockholm och Berlin. Och visst kan jag gärna dela med mig av mina erfarenheter och åsikter om det tyska lågprisbolaget.  Och varför hon inte var intresserad av något av de andra flygbolagen som trafikerar sträckan vet jag inte.

Men Air Berlin är verkligen ett av de bättre lågprisflygbolagen som jag har rest med. Och flygbolaget kan utan tvekan mäta sig med SAS ekonomiklass Go,

Air berlinFlygbolaget

Air Berlin har sitt huvudsäte i Berlin och räknas till Tysklands näst största flygbolag efter Lufthansa. Att flygbolaget i fråga dessutom har en intressant historia bakom sig är inget som Grattis Världen tänker förbise. Det är ju trots allt trivial fakta och sarkasm som gör den här resebloggen unik.

För efter andra världskriget så blev Berlin en zon där endast flygbolag från de allierade styrkorna tilläts landa. Därför grundades Air Berlin 1978 i den amerikanska delstaten Oregon. Av den före detta PanAm-kaptenen Kim Lundgren. Men Air Berlin hade dock sitt huvudsäte i Miami, Florida.

Air Berlins första flygningen skedde den 28 april 1979, med en inhyrd Boeing 707. Som flög från Berlin till semesterorten Palma de Mallorca. Därefter följde flygningar till bland annat USA.

Efter Berlinmurens fall den 9 november 1989 så lättades begränsningen för  luftrummet upp och nya flygbolag fick tillgång till Berlin. Men Air Berlin har ändå behållit en stark position för passagerarflyg till och från Berlin.

2004 grundade flygbolagen Air Berlin och det österrikiska flygbolaget Niki den första lågprisalliansen. Sen i juli 2010 så offentliggjordes det att Air Berlin skulle ansluta sig till den världsomspännande alliansen Oneworld.

Bokningen

Det är väldigt smidigt att boka flygbiljetter via Air Berlins svenska hemsida. Och det precis som hos de flesta flygbolagen så kan även välja att resa hem ifrån en annan flygplats. Dock så saknar tyvärr Air Berlin funktionen att göra en multi-stop-bokning.

Stolen

Jag måste faktisk ge Air Berlin en guldstjärna för att flygbolaget faktiskt har mer komfortabla stolar än SAS. Som exempel så flög jag sist med ett Airbus A319 ifrån Air Berlin till Berlin och med ett Airbus A320 ifrån SAS tillbaks till Kastrup. Air Berlin har skinnklädda säten vilket SAS saknar i majoriteten av sina kärror.

Men även om skinnsäten kan vara hemska när det är varmt i kabinen. Så är det ändå lite lyxigare. Desutom så känns det som att Air Berlins stolar är mer bekvämt stoppade än SAS dito.

2014-09-09 15.26.43

2014-09-09 15.17.54Ombordservice

Till skillnad från de flesta lågprisflygbolagen som trafikeras Sverige så har Air Berlin anmanat den amerikanska linjen med att servera gratis tilltugg, förfriskningar på sina korta flighter. I regel så rör det sig om en påse salta sesamkex och ett glas läsk eller vatten.

Om man däremot vill ha en extra måltid så finns det att köpa om flygresan är längre än 60 minuter men under 4 timmar. Vid längre flygningar så är det en helt annan slags servicefilosofi som gäller.

Måltider

Som redan nämnt så är en stor fördel med just Air Berlin att man redan vid onlinebokningen kan förbeställa varm mat på flygningar som är längre än 60 minuter.  Och jag har provat maten vid två tillfällen dock minns jag inte vilka rätter jag har beställt.

Men precis som med den flesta så saknar man både salt och peppar. Dock så är det ju enkelt att sno med sig några extra portionsformar Burger King, Mc Donalds eller någon annan sunkig snabbmatskedja som man ibland besöker.

Air berlin kortLojalitetsprogram

Air Berlin har även precis som den norska konkurrenten Norwegian sitt eget kundlojalitetsprogram kallat TopBonus. Men till skillnad från norrbaggarna så ingår Air Berlin dessutom sedan juli 2010 i den världsomspännande flyg- alliansen Oneworld.

Silver, Guld och Platinum

Precis som med andra kundlojalitetsprogram så kan man levla sin status till olika nivåer. Personligen så kommer jag nog att satsa på att omvandla mitt Classickort till Goldkort inom Oneworld.

  • Silver – För att nå Silver behöver man flyga ihop 25.000 miles eller 24 enkelresor på 12 månader.
  • Guld – För att För att nå Guld behöver man flyga ihop 50.000 miles eller 60 enkelresor 12 månader.
  • Platinum – För att För att nå Platinum behöver man flyga ihop 100.000 miles eller 100 enkelresor 12 månader.

Som exempel ger en tur och retur i ekonomistol från Berlin ner till Stockholm mellan 1000 – 1500 mils beroende på bokningsklass. Utöver högre status hos Air Berlin och Oneworld. Så kan även mils bytas in mor bonusresor, högre klass från (ekonomi till bussnings) fria hotellnätter, bilhyra etc.

/ JK

Taggad , , ,

En tanke på “Air Berlin – Ett lågprisflygbolag att rekomendera

  1. […] Vilket resulterade i att jag på nytt blev omdirigerad till det tyska lågprisflygbolaget Air Berlin. Vilket medförde att jag den gången missade mitt Silverkort med EN […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: