Boka: Wien – Bratislava – Bryssel under en helg?

Resa SofieIbland så är det roligt att bara sitta och kolla runt på olika multiresor som är möjliga att göra över en weekend. Jag har sedan en tid tillbaks börjat träffa en tjej som är minst lika spontan som jag är. Och nu kanske det är dags för att introducera henne i mina galna resplaner. Så varför inte börja med att smått mjukstarta med en treländers på en och samma helg?

Lite klickande på Skyscanner.se resulterade i en direktresa till Wien med en längre mellanlandning i Bryssel på vägen hem. Och om man ändå ska besöka Wien under ett par dagar. Så är det en bra anledning för en avstickare med tåg till den pittoreska grannstaden Bratislava i Slovakien.

Bratislava är ett bra exempel på en stad som tyvärr är relativt dyr att flyga till ifrån Arlanda. Men känner man bara till att det är enkelt och smidigt att flyga till Wien  och sen ta tåget i 20 minuter över gränsen. Så kan man tjäna tusenlappar på biljetterna. Att sem dessutom kunna boka in en till stad med en mellanlandningen gör det hela bara mer intressant.

Dock så är det här blogginlägget i Grattis Världen enbart hypotetiskt och ingen resa som är spikad än. Men fungerar samtidigt som ett bra exempel på hur man skulle kunna föra en udda reseplanering för en helt till ett vettigt pris.

Bratislava2 nätter i Bratislava

Vi kommer att landa klockan 19:20 på Wien-Schwechat Airport och borde således ha fått ut våra incheckade väskor innan klockan 19:50. För att sedan ta oss in till Wien och Südbanhof tågstationen. För att sedan ta snabbtåget till Bratislava och anlända till Hlavná Stanica tågstationen 20 minuter senare.

Och då vi båda har en viss förkärlek till just äldre arkitektur så kommer vi att boka in oss på något av hotell i Gamla Stan. Som är belägen cirka 15 minuters frisk promenad från järnvägsstationen. Så nu är det bara att hitta ett litet och idylliskt hotell som faller oss i smaken.

Bratislava är en stad som är rik på både historia och sevärdheter. Men det finns några saker som jag inte tänker missa under mitt besök i staden.

 • Slotten av Bratislava och en båtutflykt till Devín
  Ett av mina måsten är att besöka Slottet av Bratislava. Men framförallt att åka med på en båtutflykt till den gamla slotsruinen  Devín med anor från 900-talet.
 • Rubberneck
  Är en speciell staty som föreställer en kloakarbetare som tar sig upp ur en gatubrunn. Och ibland så får man vara turist och ta det tär fotot med en turistattraktion.
 • Det Slovakiska köket
  Då jag i grund och botten är väldigt matintresserad så kommer jag att försöka besöka en Gostilna, enkelt översatt ett slovakiskt värdshus. För att prova på det slovakiska köket med alla sina specialiteter från soppor och lufttorkad skinka till honungsbrännvin ser jag fram emot,

WienEn heldag i Wien med övernattning

Efter en stadig hotellfrukost så kommer vi att återigen ta tåget över gränsen tillbaka till Wien. För att spendera en heldag i staden och sova en sista natt på hotell innan vi flyger vidare mot Bryssel. Och även i Wien så kommer vi nog att sikta in oss på ett hotell i Gamla Stan.

 • Sankt Stephans Katedralen
  Då vi kommer att ha ganska begränsat med tid i Wien så blir det nog bara att besöka Sankt Stephans katedralen. Som började byggas redan på 1200-talet och är en given sevärdhet i Wien.

Annars så blir det nog mest att spontant och planlöst strosa omkring inne i de centrala delarna av staden. Vilket i sig är mer tillfredsställande än ett pressat schema att följa.

MusslorDrygt 4 timmar i Bryssel

Om man har drygt 4 timmar att spendera inne i Bryssel så är det mer regel än undantag att ta slå sig ner på en oanständig sylta och beställa in den udda men kulinariska anrättningen Moules frites. För att sedan avsluta middagen med en fyrkantig och tjock våffla som dessert.

Att belgarna mer än gärna skryter om att de ska ha uppfunnit Pommes frites redan 1680 är en sak. Men att komma på den befängda idén med att servera musslor tillsammans med pommes är ännu lustigare. Men är man i Belgien så gör man som belgarna gör.

 • Grand Place torget
  För även om Belgien i allmänhet och Bryssel i synnerhet är intressant att besöka. Så lär vi tyvärr inte hinna med så hemskt mycket mer än en promenad på torget.
 • Manneken Pis
  Kanske finns det även lite tid över efter allt tuggande på musselor och pommes. För att fotografera
  den världsberömda Manneken Pis eller den  den kissande pojken som statyn heter direktöversatt på svenska.

Sen är det nog dags att skynda sig till tåget för att sedan åka kuska hem till Stockholm efter en händelserik helg. En stor fördel med att flyga hem från just Bryssel med Brussels Airlines. Är att flygbolaget har en codeshare med Sverigeflyg som flyger direkt till Bromma. Så vi sparar en del tid på att slippa åka från Arlanda till vår lilla gata i stan.

/ JK

Taggad , , , , , ,

En tanke på “Boka: Wien – Bratislava – Bryssel under en helg?

 1. […] Men nu handlar det ju om att samla så mycket poäng som möjligt till en så billig peng som det går. Även om det går att planera in resor så att man får några extra timmars mellanlandning. […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: