230 mil med tåg från Moskva upp till Murmansk

Murmansk är ett udda resmål som har lockat på mig i flera år. Och nu har jag på allvar börjat att planera inför en 230 mil lång tågresa från Moskva upp till den gamla flottstaden under den kommande våren 2015.

Från att ha varit en obetydlig liten fiskeby uppe på Nordkalotten i början av förra seklet. Till att bli hemmahamn för den Sovjetiska Ishavsflottan med sina otaliga kärnvapenbestyckade ubåtar och andra tungt bepansrade ytstridsfartyg.

Innan Berlinmuren och Sovjet föll så sprudlade Murmansks massiva betong-komplex av socialism med vajande röda fanor besudlade av hammaren och skäran. Men idag så verkar Murmansk förvisso mer utgöras av en avfolkad och grå avkrok med en sönderrostande båtkyrkogård. Norr om polcirkeln längst upp på den annars så natursköna Kolahalvön.

Men samtidigt så vittnar staden om Kalla krigets glada dagar så hela världen låg under det loppätna lapptäcket och höll andan. I fruktan för att det tredje världskriget skulle blossa upp. Men Murmansk verkar ha så mycket mer att bjuda sina besökare på. För att inte prata om städerna som jag kommer att  passerar på vägen till Murmansk.

Flyg till Ryssland och Murmansk

Det är faktiskt både enkelt och billigt att flyga direkt till både Moskva och St. Petersburg med SAS och det ryska flygbolaget Aeroflot. Ett flertal flygbolag erbjuder dessutom vidare transfer upp till Murmansk från de båda städerna.

En sak som faktiskt förvånade mig lite var att Aeroflot tydligen var rankat som värdens absolut största flygbolag fram till våren 1992. Dock med den Sovjetiska staten som majoritetsägare. Så de gamla kommunisterna kunde tydligen tävla med jänkarna i fler VM-grenar än att bara skicka ut hundar i rymden och borra världens djupaste hål SG-3.

Aeroflot på sin tid, alltså den tiden det hette Sovjetunionen när det var ordning och reda. Då räckte det med kulspetspennor för att få igenom lite extra grejer.

Mitt rekord som handbagage var en isbjörn en gång på Aeroflot. Den var inte särskilt stor, den kanske vägde 60 – 70 kg. Sen var det ju de två kubanska krokodilerna som vi har på Skansen-Akvariet. Dem hade jag med som handbagage också från Moskvas zoo när jag flög med Aeroflot Ja dem var nog inte mer än en meter eller något sånt där

/ Skansen Jonas  Wahlström

Och av en ren slump så såg jag för någon vecka sen ett avsnitt* av TV3’s lama realityserie Stockholm – Arlanda. Där Skansen Jonas Wahlström medverkade och berättade anekdoter om just sina erfarenheter från Aeroflot.

Sen så kommer man ju inte ifrån den charmigt Sovjetnostalgiska logotypen med hammaren och skäran som fortfarande pryder Aeroflots flygplansflotta. För att inte prata om de tjusiga flygvärdinnorna och den ”utsökta” maten som serveras ombord.

Tåg från Moskva till Murmansk

Jag skrev tidigare i våras ett blogginlägg om mina första spontana tankar på en längre tågluff genom Europa. För det är faktiskt en väldigt speciell känsla med att sakta vaggas fram och se hur det omgivande landskapet förändras  genom kupéfönstret mil efter mil. Så därför undersökte jag vilka möjligheter det finns att åka tåg från Moskva upp till Murmansk.

För även om det är ganska så bekymmerslöst att flyga mellan Arlanda och den forna flottstaden. Så känns det ändå lite för charteraktigt och uppgjort för min smak. För jag vill uppleva det äkta Ryssland och sen är Ryssland precis som Indien ett land där tågen fortfarande härskar.

Och enligt vad jag har fått fram genom att läsa på olika reseforum så rör det sig om en tågresa på drygt 36 timmar. Som ganska sakta slingrar sig upp för den karga ryska tundran längtat den finska gränsen genom bland annat de fascinerande städerna Novgorod, St. Petersburg, Petrozavodsk, Belogorsk och Kandalaksja innan tåget tillsluts når slutdestinationen Murmansk.

Och precis som med en Transsibiriska järnvägen så finns det även nattåg på den här linjen som erbjuder både tredje- andra- och första klass nattkupé samt restaurangvagnar. Men skillnaden är att man på den här sträckan är att man är tvungen att förtära enbart rysk mat. Även om sträckan enbart är 230 mil jämfört med de drygt 930 långa milen mellan Moskva och Peking som den  Transsibiriska järnvägen utgör. Men det räcker ändå för att avnjuta en glas kraftigt ryskt svart té spetsat med vodka.

Stopp på vägen

En av mina baktankar med att göra en längre tågresa upp istället för att flyga direkt till Murmansk. Är för att jag vill få möjligheten att göra flera intressanta stopp på vägen. Så jag har sporadiskt börjat forska om de olika städerna som jag kommer passera. Dock kräver ryssarna att att man har samtliga biljetter och övernattningar ordnade innan man ansöker om turistvisum.

Så det ställer lite extra krav på reseplaneringen. Men jag har faktiskt redan sporadiskt börjat få fram en lista med eventuella besöksmål som jag inte får missa på vägen. En annan nackdel är att man maximalt får vistas i Ryssland under 14 dagar med ett ordinarie turistvisum.

 • Moskva
  Mina första dagar kommer jag att spendera i Moskva innan det är dags att stiga på tåget mot Novgorod.
 • Novgorod
  Är en av Rysslands äldsta städer och är belägen mellan
  Moskva och St. Petersburg. Staden är ett historiskt centrum som sträcker sig tillbaks till 900-talet då vikingarna grundade Novgorod under namnet Holmgård.
 • St. Petersburg
  Min plan är just nu att besöka St. Petersburg först på hemvägen och därför bara åka igenom staden efter mitt besk i Novgorod på väg mot Petrozavodsk.
 • Petrozavodsk
  Staden grundades redan 1703 av Peter den stores  då han bestämde att ett nytt kanon- och järngjuteri skulle uppföras vid mynningen av den forsande floden Lohojoki. Den främsta anledningen för grundandet var att platsen låg nära den svenska krigsskådeplatsen i Ingermanland och Karelen, som tsaren tänkte erövra för att grunda sin nya huvudstad St. Petersburg vid Finska viken.
 • Belogorsk
  Staden verkar dock inte ha så mycket mer att erbjuda än ett intressant museum. Regional Museum of Local Lore i Mykolaiv som har mer än 180 tusen insamlade föremål från stenåldern fram tills idag.
 • Kandalaksja
  Det har funnits bosättningar på platsen sedan 1000-talet. Staden är en av de älsta på Kolahalvön och grundades grundades 1526. Hamnen vid Vita havet byggdes 1915 och förbands sedan med järnväg som en station mellan Murmansk och Moskva. Staden verkar främst vara känd för sin skärgård
 • 5 dagar i Murmansk
  Utöver det rent uppenbara med att faktiske besöka Murmansk och insupa de olika miljöerna i staden. Så planerar jag även att göra en del besök i och runt staden. Men jag vet inte riktigt vad jag ska göra riktigt än mer än de vanliga turistfällorna.

Park inn murmansk

Hotell i Murmansk

Genom åren så har jag läst en del på olika forum och bloggar om utbudet av boende i Murmansk vilket kanske inte alltid har varit rekommendationer. Så efter lite googlande så upptäckte jag att det finns ett Park in By Radisson även i Murmansk. Vilket innebär att jag inte kommer behöva kvarta på ett slunkit hostel eller ett nedgånget hotell som hade sin glansperiod på 1980-talet.

När jag granskade Park in By Radisson Murmansk så upptäckte jag att det är beläget på en gata mitt i centrum. Med närheten till ett flertal intressanta sevärdheter och byggnader. Och även om det trots allt har sin charm att bo på ett nedgånget hotell där man får uppleva vedermödor. Som med tiden blir till roliga anekdoter.

Så är jag tyvärr beroende av att bo på ett hotell med fungerande WiFi under min vistelse i Murmansk. Främst för att kunna hålla kontakt med omvärlden och för att kunna söka information.

För vem vet, jag kanske lyckas nosa upp något mer udda boende som lockar min nyfikenhet. Och insikten om att det skulle vara intressant att tillbringa en natt på en brits i en gammal atomubåt som ett flertal ryska sjömän har sovit på innan mig. Och kanske blir jag självlysande på kuppen.

Hemresa och souvenirer

Efter att jag har avslutat min tågluff och visit i Murmansk så är min plan att jag ska flyga med Aeroflot ner till St. Petersburg. Och därefter spendera ett par dagar i staden för att fylla min resväska med ryska delikatesser. För jag saknar verkligen att handla i den ryska matbutiken som jag så ofta gjorde på Malta när jag bodde där. Även om det om det även finns ett par liknande butiker här i Stockholm.

Sen så måste jag ju även införskaffa lite souvuniser som de ihåliga Matrjosjka trädockorna som döljer flera dockor inne i kroppen. För min mormor har ett flertal från sina resor till Ryssland, så jag lär kanske föra traditionen vidare.

Visum till Ryssland

För att söka turistvisum till Ryssland så krävs en hel del pappersarbete och en inbjudan från en aktualiserad ryskresebyrå. Så därför kommer jag att ta kontakt med flera resebyråer för att dels få visum samt för att få hjälp med att boka mina tågbiljetter.

Ett annat problem som jag tidigare nämnde är det faktum att man enbart kan ansöka om ryskt turistvisum för maximalt 14 dagar innan man måste lämna landet.

*E06S01

/ JK

Taggad , , , , , , , , , ,

2 tankar om “230 mil med tåg från Moskva upp till Murmansk

 1. […] även om jag har planer på att smyga in i en gammal atomubåt under min vistelse i Murmansk. Så känns ändå en gammal Jumbo som ett bra objekt för den här […]

  Gilla

 2. […] om bland annat mina planerade tågresor de närmaste åren. Bland annat om min 230 mil långa tågresa från Moskva upp till Murmansk i […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: