Konsten att packa ZIP-påsen utan kladd

security_bag

Jag har tidigare skrivit två uppskattade blogginlägg i Grattis Världen som tar upp konsten att resa med enbart handbagage. (För det går faktiskt att utan större problem att packa ner en hel veckas semester i en kabinväska). Jag skrev även ett uppföljande blogginlägg om vad man bör tänka på när det kommer till säkerhetskontrollen på flygplatsen. Samt vad man ska tänka på när när man packar innehållet i den lilla ZIP-påsen.

Var förberedd

I samband med vår urspårade Warszawa resa så förklarade jag hur det rent praktiskt går till vid säkerhetskontrollen för en i mitt resesällskap. Då han aldrig hade flugit innan och det här var hans första riktiga utlandsresa. Jag berättade även för honom att vi med största sannolikhet skulle få se en cirkus vid säkerhetskontrollen ackompanjerat av gnäll från resenärer som inte har läst de gällande reglerna för vätska i handbagaget och tyvärr så hade jag dessvärre rätt.

Reseföropackningar

Reserefiller – bra eller anus?

Känner du igen dig i bilden ovanför? De där smidiga reserefillerna som man kan köpa på t.ex. H&M eller närmaste resebutik. Sen är det bara att fylla upp dem med schampo och andra nödvändiga vätskor. Men ärligt talat så är det bara kladdigt och tidskrävande att fylla upp refillerna innan en resa, Men samtidigt så spar man lite på miljön och plånboken då man slipper köpa nya produkter på slutdestinationen.

För du vet väl att varje enskild flaska i handbagaget får rymma max 100ml. Och måste förvaras i en ZIP-påse när du passerar säkerhetskontrollen. Påsen ska dessutom placeras separat i plastbacken innan röntgenmaskinen.

Packa utan kladd

Från början så tyckte även jag att det var riktigt smidigt att kunna använda de små reserefillerna. Även om det är ganska så kladdigt att fylla upp de små flaskorna. Men faktiskt av en ren slump så upptäckte jag för någon månad (jag vanligtvis på Malta) att Apoteket Härtat säljer små reseförpackningar av de vanligaste varumärkena av så väl munskölj, raklödder och schampo.

Tidigare så har det varit lite av en romans när man har hittat dessa miniatyr förpackningar. Ett annat bra alternativ är att bo på hotell och lägga beslag på samtliga tvål- och schampoflaskor som ställs fram av städerskan. Och jag kan varmt rekommendera det femstjärniga hotellet Hotell Bristol i Warszawa. För detta ändamål. Kust för att deras egna tvål och schampo verkligen är bland det mest väldoftande jag har hittat på ett hotell.

För tyvärr så envisas vissa hotell med att fortfarande använda sanitets tvål som luktar Klorin och hemskt nog mest bara påminner om bajamaja tvålen från Hultsfredsfestivalen 1998 (doften man aldrig glömmer).

IMAG0677

Necessär istället för ZIP-påse

Ett bra tips för dig som tänker resa mer än en gång i livet är att investera lite dollar i en genomskinlig necessär. Istället för att använda de helt värdelösa ZIP-påsarna som personalen vid säkerhetskontrollen tvingar en att använda.

Men jag ska samtidigt vara ärlig med att jag har träffat en del frekventa affärs resenärer som enbart använder ZIP-påsarna. Då risken att en flaska kladdar ner allt annat innehåll i necessären finns.

Var rustad för Plan B

Även om du har varit smart och packat ner alla dina hygienprodukter i den incheckade resväskan för att slippa krångla med små reseförpackningar. Så kan det ändå vara en bra idé att ha ett survival kit bestående av de viktigaste hygienprodukterna i kabinväskan. För det är inte alltid så säkert att man kan komma åt den incheckade resväskan vid en onödigt lång mellanlandning.

Och då kan det vara skönt att kunna tvätta av sig inne på flygplatstoaletten med tvål som inte luktar Klorin. Eller rent av ta en dusch om möjligheten ges. För på många flygplatser kan man betala för att ta en dusch. På Arlanda så erbjuder Rest and Fly duschmöjlighet för svettiga resenärer.

Och det verkar ju faktiskt ibland som att flygplatspersonalen spelar filipper med resenärernas incheckade bagage och lyckas av misstag skicka det till en helt annan kontinent än dem man själv precis har landat på. Och i andra fall så kanske man frivilligt eller rent av ofrivilligt sover över på flygplatsen. Så då är det skönt och smidigt att ett ordnad kitt i kabinväskan så man slipper gräva i den stora resväskan.

 / JK

Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: