Välj rätt flyg: Lågpris VS Premium

SAS vs Ryanair

Det som vid första anblick kan framstå som ett riktigt bra pris för en tur och retur biljett. Kan efter en närmare granskning visa sig bli något dyrare än en att boka en flygbiljett direkt med ett premiumbolag.

Inspirationen till det här blogginlägget fick jag i samband med att en polare frågade mig om de generella för och nackdelarna med att boka en resa till London med Ryanair jämfört med SAS. Efter att jag hade kladdat ner några ord i ett långt mail. Så insåg jag att det skulle vara ett bra blogginlägg för Grattis Världen.

Räkna med en dyr taxiresa

Lågprisbolag fokuserar ofta sin trafik till små och obetydliga flygplatser som ratas av de stora premiumbolagen. Även om en biljett till Warszawa kan kosta en bråkdel av priset jämfört med SAS. Så ska man vara medveten om att Ryanair landar på Modin Airport som är den minsta flygplats jag någonsin besökt.

Att det dessutom innebär en minst 45 minuter lång taxiresa från flygplatsen för att ta sig till centrala Warszawa innebär en något dyrare taxiresa än man kanske hade räknat med från början. Jämfört med SAS som landar på den stora Chopina Airport. Vilken är belägen max 10 minuter utanför Warszawas centrum med taxi.

Ett gammalt militäflygfält utanför Nyköping? Vart tar man sig här ifrån? Det stod Stockholm på Ryanairs hemsida, men det är ju fan 10 mil till Stockholm? Och här är står man på en jävla åker.

Tid är trots allt pengar

Även om det finns en viss charm med att hamna i oförutsedda händelser så är kanske en weekendresa inte det rätt tillfälle. För då vill man ju trots allt bara få ut maximalt av sin resa.

Som exempel kan jag ta en anekdot med en av mina brittiska vänner som skulle besöka Stockholm. Men hon hade kanske inte räknat med att hamna på en leråker utanför Nyköping 10 mil från Stockholm.

Och man får nog räkna med att hamna på en udda flygplats oavsett vilken destination man än ska med när det gäller Ryanair. Så varför spendera över en timme i en sunkig taxi eller i bästa fall en bekväm transferbuss för att nå sitt hotell och  slutdestination för resan?

När det finns flygplatser som erbjuder väl utbyggda kommunikationer i from av tåg eller tunnelbana direkt till centrum. Danska Kastrup är ett mycket bra exempel på detta. Men om man som exempel hamnar på Skavsta och ska ta sig till Stockholm så får man antingen ta en taxi till tågstationen eller förflytta sig med Flygbussarna. Oavsett vilket så får man räkna med minst en timmes färd extra för att man inte valde att landa på Arlanda.

Mer än bara ett handbagage?

Den främsta hemligheten för att kunna flyga billig med Ryanair är att man ska resa med enbart handbagage. Men som turist är det lätt att falla i fällan att vilja shoppa loss i någon av alla gallerior som man ofta hittar i städerna som man besöker.

Om man då flyger med Ryanair och har varit förutseende så har man redan bokat en extra resväska för mellan 263 kr – 472 kr (beroende på säsong och destination) per väska som får väga max 20 kg. Så bara där har man ökat på biljettpriset med i snitt 800 kr,

Så den från början så billiga Ryanair biljetten till London för endast 1114 kr kostar nu 1914 kr. Jämfört med SAS biljetten som går lös på 2008 kr och då kan man även få fälla den så omdiskuterade stolen. Samt att SAS alltid bjuder på en kopp kaffe eller té. Och jag kan faktiskt rekommendera SAS eget té som jag faktiskt upptäckte för inte allt för länge sedan trots åtskilliga flygningar då jag tackat nej.

Fördelen med SAS är att man alltid får ta med dig en resväska på max 23 kg gratis i SAS Go och två i SAS Plus. Och av egen erfarenhet så vet jag att SAS inte är så kinkiga med övervikten. Vilket tyvärr den Stasi utbildade Ryanair personalen är som precis som kroknösor kan luktar dem sig till pengar. I det här fallet skyhöga extra avgifter för resenärer som missat det finstilta.

Dock så är Ryanair faktiskt generösa med ett gratis handbagage på max 10 kg. Viket exempelvis Wizz Air tar betalt för även om dem godkänner mindre väskor på 42 x 32 x 25 vilket kan jämföras med storleken på en normal kabinväska som har måtten 56 x 45 x 25. Men det finns även sniknare lågprisbplag som som verkligen tar bra betalt från sina passagerare för att dem ska få ha med sig ett handbagage ombord.

Handbagage med SAS då? SAS tillåter ett handbagage på max 8 kg. Men som jag tidigare har nämnt så är inte SAS så nogräknade med övervikt. Dock fick jag checka in ett av mina handbagage som vägde upp mot 23 kg från Malta. Medan jag andra gånger har flugit beväpnad med över 15 kg handbagage andra gånger.

Framme på destinationen eller?

Efter att ha tillbringar sin tid inne i ett flygplan så är det alltid en befrielse att få kliva ut ur plåtkorven och bege sig till ankomsthallen. Fördelen med större flygplatser som Arlanda, Kastrup, Heathrow med fler. Är att man kan koppla av och sätta sig en stund innan man måste bege sig till bagagebanden för att hämta väskan. På små flygplatser så finns inte den möjligheten på samma sätt.

Och som jag redan har skrivit så är det en fördel att landa på en större flygplats då det är mycket smidigare transfer till centrum än ifrån en liten flygplats.

Flyga med Ryanair till London

Fördelen med att välja Ryanair till London är att man faktiskt landar på en av de större flygplatserna nämligen Stansted Airport. Men även om flygplatsen är belägen endast 50 km norr om centrala London så anser jag ändå att det är bättre att landa på den större flygplatsen Heathrow Airport som trafikeras av bland annat SAS.

Fördelen med Heathrow jämfört med Stansted är de bättre tågförbindelserna i med att flygplatsen har sin egen direkt linje Piccadilly line från Terminal 5 som man anländer till med SAS. Linjen går sedan direkt till centrala London och Piccadilly Circus. Där de flesta av alla turistfällorna är belägna och som lockar oss svenskar till London.

Landar man däremot på Stansted Airport med Ryanair så finns möjligheten att ta linjen som går till Liverpool Street station. Men därefter är det stopp om man inte väljer att transportera sig med lokaltrafik till den delen av London man ska besöka.

Taxfree och restauranger eller en trasig varuautomat?

Det kanske låter som ett konstigt påstående men tro mig, en stor flygplats är roligare än en minimal. För bara det att kunna få gå i en eller flera mycket välsorterade taxfreebutiker kan lätt döda en timmes transfers. Även om taxfree faktiskt är förhållandevis dyrt så kan man alltid köpa en flaska finare skotsk whiskey för några hundralappar.

Eller bara slå sig ner i en pub med en kall öl eller passa på att ta en bit mat på någon av flygplatsens restauranger. Som exempel när jag landade på Modin Airport så slogs jag av att det enbart var en gammal flyghangar med en ynka cafeteria längst bort i hörnet.

När jag sedan flög hem från den mycket större Chopin Airport så kunde jag både äta en god frukost samt handla lite i taxfree butiken. Innan jag valde att slösurfa på flygplatsens Wifi i en bekväm fåtölj med ett glas nypressad juice loungen innan jag flög vidare mot Kastrup.

/ JK

Taggad , , , , , , , , ,

En tanke på “Välj rätt flyg: Lågpris VS Premium

  1. […] rör sig om två helt värdelösa trailer-trash-flygbolag sett ur en medveten resenärs ögon. Sen så slipper man landa på en åker 10 mil bort från […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: