Snabbvisit på Carlsbergs museum

Carlsberg Museum

Då det här är Grattis Världen så tycker jag faktiskt att mitt snabba besök på Carlsbergs museum i Köpenhamn är förtjänt av ett eget blogginlägg. Just för att det i sig är ett resmål som jag tror kommer att intressera både dig och alla andra som följer bloggen.

Men besöket har även fått sitt inlägg för att det skulle bli alldeles ett för långt blogginlägg om jag skulle ha tagit med det i mitt tidigare inlägget från min mellanlandning i Köpenhamn samma dag,

Under min mellanlandning på Kastrup så bestämde jag mig spontant för att avlägga ett studiebesök på Carlsbergs Museum. Som jag faktiskt aldirg har besökt tidigare. Trots att jag har vistats ett antal gånger i Köpenhamn.

Men nu skulle det bli av. Så efter att jag klivit av tåget från Kastrup Airport till Københavns Hovedbanegård gick jag direkt till en av de karakteristiska röda sightseeingbussarna med sina hop-on-hop-off hållplatser som alltid finns och lömskt väntar på att få sluka ont ovetandes turister.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Men innan jag klev på bussen så stillade jag mina blandade förväntningar med en Grön Tuborg för att skölja ner bismaken av en røde pølse. Som jag tvångsmässigt måste prova varje gång jag befinner mig i Danmark trots att jag vet att dem smakar som en kondom fyllt med kattsand.

Men är man i Köpenhamn så är man! Och då tar man seden dit man kommer och serveras en röd korv med brödet bredvid som ett slags separat tilltugg tillsammans med ketchup, senap och rostad lök.

Röde pölse

Probably the best beer in the world

Det är ingen dålig slogan som Carlsberg har valt att försöka leva upp till. Men nog allt har bryggerijätten lyckats skapa sin egna myt sedan 1847. Och med ett helt eget museum så är det ganska enkelt att ytterligare ge grund för sin noga utarbetade storytelling kring varumärket.

Resan innan bussturen ens hade kommit fram till hållplatsen för Carlsberg så passerade vi genom Elefantporten som är ett välkänt landmärke i stadsdelen lite som Globen är för Stockholm.

2014-08-04 13.33.18

Elefantporten har fått sitt namn efter de fyra elefanterna i granit som håller upp tornet. Tornet byggdes i samband med att det nya brygghuset uppfördes 1901. Ursprungligen så fungerade tornet som en dekorativ vattenreservoar för den nya brygghallen.

Idén till elefanterna kom från Carlsbergs grundare Carl Jacobsen som hade blivit inspirerad av den gråtande elefanten på torget  Piazza della Minerva i Rom. Och för den uppmärksamme Aftonbladet läsaren så kan man tydligt se att ett liksidigt kort har smugit sig in och pryder två av elefanterna.

Men innan någon PK-riddare som ser fascister bakom varje gathörn var den än går) får en hjärtinfarkt och börjar vifta vilt med rasistkortet och skriker att Carlsberg minsann eldade med barn i stora ugnar för att kunna brygga öl på 1940-talet.

Så kan Grattis Världen agera i rent utbildningssyfte för dessa vänstertomtar. Symbolen som du kallar hakkors är en del av den asiatiska kulturen och återfinns inom många religioner som en symbol för solen i allmänhet.

2014-08-04 13.33.55-2

Tydligen är det viktigt att informera besökarna

När jag väl befann mig inne i själva hjärtat av museet (där man kan köpa sitt krimskrams som bevis på att man faktiskt varit på plats och gärna visar upp det med en T-shirt). Så blev jag full i skratt när tjejen i entrédisken tydligt markerade vart det gick att få sina två gratis öl samt ölprovningen som ingår i priset. Och nog behövdes dem för att återställa vätskebalansen till normala nivåer i den danska sommarvärmen.

2014-08-05 20.42.49

I övrigt så kändes hela turen ganska så turistanpassad med inslag av en viss charm. Då man fick mysa runt med ett glas nyuppstartad och kall bira i en plastmugg. Så nog kommer jag att göra ett återbesök på detta museum över den ädla konsten att förvandla malt, humle, jäst och vatten till den gyllene drycken.

2014-08-04 13.50.19

2014-08-04 13.49.26

För den som vill veta mer om rundturen på museet eller som bara känner för att dricka kall bira så är det bara att besöka hemsidan Visit Carlsberg. Men den som förväntar sig en regelrätt ölprovning i stil med en whiskyprovning på ett destilleri i Skottland lär bli besviken. Det här är ett turistjippo som de allra flesta danskarna nog är stolta över.

Men Grattis Världen ger ändå den här turen 7 av 10 ananaser just för att den är ganska annorlunda och inte så sablans svensk med pekpinnar från alla håll.

/ JK

Taggad , , , ,

4 tankar om “Snabbvisit på Carlsbergs museum

 1. […] Samt är man i Köpenhamn så ska man inte glömma att avlägga ett besök på Carlsbergs egna museum där de stolt presenterar sin bryggarhistoria från 1847. Men jag valde att skriva ett helt eget inlägg i Grattis Världen om det besöket. […]

  Gilla

 2. […] jag kom hem från vår weekend i Warszawa och min tripp över Kastrup samt mitt spontana besök på Carlsbergs Museum i Köpenhamn. Om tre veckor kommer jag åter igen befinna mig på Arlanda med mitt packade […]

  Gilla

 3. […] Tyvärr så kände jag inte till detta sist jag besökte Kastrup i samband med min kaotiska hemresa från Warszawa. Men den här gången så har jag en färserad födelsedagspresent till mig själv som väntar. Men och andra sidan så hann jag med ett besök på Carlsbergs Museum. […]

  Gilla

 4. […] som Carlsberg har sitt museum så har även Guinness skapat en turist-attraktion kring sitt bryggeri. Och bryggeriet har […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: