Några timmar i Köpenhamn och transport med en elefantröv

Koebenhavns=Hovedbanegaard_5

I samband med att Ryanair gravt lyckats klanta till det med två av våra totalt fyra hembiljetter från Warszawa. Så bestämde jag mig snabbt för att boka en ny hembiljett med SAS när jag såg att det fanns möjlighet att göra en längre mellanlandning på Kastrup. Vilket i praktiken innebär att jag skulle kunna åka in till Köpenhamn några timmar.

När jag landat på Kastrups flygplats så begav jag mig till biljettautomaterna för DSB (Danska SJ) för att köpa en biljett in till Köpenhamn. För det är alltid lika inbjudande att besöka hjärtat av det lilla landet røde pølse. Och för den som tidigare bara har sett  Stockholms Central tidigare så kommer nog den danska motsvarigheten Københavns Hovedbanegård vara en upplevelse.

För den Harry Potter inspirerade centralstationen är värd ett besök. Det finns tydligen sinnesslöa människor som på fullt allvar faktiskt tror att danskarna ska ha byggt stationen efter böckerna för att locka t

urister till Köpenhamn.

Det är inte varje dag man kuskar fram i en elefantröv

Då jag genom åren har mer eller mindre har sett hela Sverige genom ett tågfönster så har jag lärt känna en del tågpersonal. Som har lärt mig en del om tåg. Och tydligen så har tågmodellen X31 det något bisarra smeknamnet elefantröv och anledningen är ganska uppenbar. Dessa tåg är enligt mina källor mest vanliga nere i Öresundsregionen.

Copenhagen_Train_Station_Airport_Kastrup

IC3_tog_p__Hovedban_585480a

Det stora fördelen med en längre mellanlanda på Kastrup om man jämför med vårt kära Arlanda är delvis avståndet till city men framförallt priset på tågbiljetten! För som exempel kostar en enkelbiljett in till Stockholm C från Arlanda hutlösa 268 spänn! Som exempel så betalade jag endast 34 dkk (ca 37 sek) för min biljett från Kastrup till Köpenhamn.

4136_560_560_0_0_0_0_2

Och för den som har gjort ett grönt miljöval och valt att använda SJ som sitt transportmedel till flygplatsen vet att samma bolag tar ut en stationsavgift på 75 kr för att man ska få kliva av på Arlanda. Som SJ sen i sin tur beskyller  Arlands ägare Swedavia för.

Som motiverar stationsavgiften med att den faktiskt finansierar ett häng Stazi klappmongon som har till enda uppgift att kontrollera personer som vill få tillträde eller lämna flygplatsen med tåg. Naturligtvis är avgiften till för att finansiera lån etc som uppstod i samband med omdragningen av stambanan i samband med Arlandaterminalen. Och den underlättar resandet för många människor.

Men det är ändå en onödigt hög avgift som läggs på SJ biljetten som redan är förhållandevis dyr. Efter en snabbgoogling så upptäckte jag dessutom att Aftonbladet 2005 gjorde ett gråta-ut-reportage om hur man kunde undvika avgiften.

 

Kobenhavn_Station_(5706510557)

Åk tåg i Danmark

Det är enkelt att flyga till Kastrup för att sen bara ta tåget in till Köpenhamn C och det är billigt. Det kostade mig ynka endast 34 dkk (ca 37 sek) för en resa som tar 10 min. Sen är Københavns Hovedbanegård värt att besöka oavsett om man är tågintresserad eller bara vill föra tankarna tillbaks till svunna tider.

Då arkitektur faktiskt inte var synonymt med sterila grå betongklumpar som i sann Sovjettanda framkallar självmordsförsök i ren protest. Och när man ändå befinner sig i Köpenhamn så är man. Och då tar man seden dit man kommer och serveras en Rød pølse med brödet bredvid som ett slags separat tilltugg tillsammans med ketchup, senap och rostad lök.

Samt är man i Köpenhamn så ska man inte glömma att avlägga ett besök på Carlsbergs egna museum där de stolt presenterar sin bryggarhistoria från 1847. Men jag valde att skriva ett helt eget inlägg i Grattis Världen om det besöket.

/ JK

Taggad , , ,

4 tankar om “Några timmar i Köpenhamn och transport med en elefantröv

 1. […] har det gått några dagar sedan jag kom hem från vår weekend i Warszawa och min tripp över Kastrup samt mitt spontana besök på Carlsbergs Museum i Köpenhamn. Om tre veckor kommer jag åter igen […]

  Gilla

 2. […] som erbjuder väl utbyggda kommunikationer i from av tåg eller tunnelbana direkt till centrum. Danska Kastrup är ett mycket bra exempel på detta. Men om man som exempel hamnar på Skavsta och ska ta sig till […]

  Gilla

 3. […] ett för långt blogginlägg om jag skulle ha tagit med det i mitt tidigare inlägget från min mellanlandning i Köpenhamn samma […]

  Gilla

 4. […] så fungerar det inte lika bra i Aten som det gör i bland annat Berlin eller Köpenhamn. Men till våren eller sommaren så ska jag nog spendera minst en weekend i […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: