Den minsta flygplats jag någonsin besökt

 Warsaw Modlin

Att lågprisbolag som Ryanair är förlagda till små och skumma flygplatser på orter som ligger långt ifrån människosyn (civilisationen och bebyggelsen) är ingen nyhet. Och jag har genom åren besökt många flygplatser av varierande storlekar genom åren. Men Modin utanför Warszawa är nog den absolut minsta flygplats som jag har besökt hitintills.

När vårt plan började att gå in för landning så kunde man tydligt urskilja den pittoreska landsbygden som sträckte ut sig som ett lapptäcke med små åkrar och bondgårdar i miniatyr. Och det förde mina tankar tillbaks till 1930-talets småskaliga lantbruk.

När vi landade på flygfältet så fick vi gå en lång väg för att komma fram till ankomsthallen och tullgenomgången. Det som mötte oss när vi kommit fram till vad man skulle kunna kalla entré hallen kan nog bara beskrivas som med ett leende. För det fanns enbart en liten och oansenlig caféhörna med några få väntande taxibilar utanför.

Fakta om Modins flygplats

Flygplatsen Modin byggdes om så sent som 2012 och det märks tydligt att den enbart är uppbyggd för att kunna hantera lågprisbolag som vill trafikera Warszawa så billigt som möjligt.

aksonometria-pietro-710-3009

Modin anlades redan 1937 men då hade polackerna kanske inte heller räknat med att Tyska Luftwaffe skulle använda flygplatsen som bas för sina flygplan under den tyska ockupation av Polen mellan åren 1940-1945. För att därefter falla i Sovjetiska händer.

Men efter Berlinmurens efterlängtade fall och Polens självständighet från det röda styret så fick polackerna åter igen åtnjuta sin flygplats som dem väntat på i nästan 50 år. Men jag kan bara konstatera att det polska luftvapnet troligtvis inte skulle utgöra någon större hjälp vir en eventuell rymdinvasion i stil med Independence Day. Ändå är det något som fascinerar mig med små flygplatser så det var väl värt ett besök.

Uppdaterat: 3 Augusti 2014

308

Efter att jag fick lägga om mina resplaner i samband med att Ryanair skumt nog hade slarvat bort våra hembiljetter. Så valde jag att frakta mig tillbaks till Warszawa med flygplatsens egna transferbussar. Vilket visade sig vara ett mycket bra val. Bussarna erbjuder både AC och WiFi ombord.

Så jämfört med den slitna taxin som först tog oss till vårt hotell och sedan hämtade oss så är transferbussarna både bekväma och moderna. Ett utmärkt sätt att ta sig mellan centrala Warszawa och Modin.

/ JK

Taggad , , , ,

6 tankar om “Den minsta flygplats jag någonsin besökt

 1. […] kosta en bråkdel av priset jämfört med SAS. Så ska man vara medveten om att Ryanair landar på Modin Airport som är den minsta flygplats jag någonsin […]

  Gilla

 2. […] hade det inte varit för den fria uppkopplingen på den minimala Modlin-Ariport utanför Warszawa. Så skulle jag nog ha avlidit av tristess i väntan på att transferbussen skulle gå tillbaka […]

  Gilla

 3. […] Αερολιμένας Αθηνών. Det är till och med så att jag är beredd att kalla Modin Airport utanför Warszawa för […]

  Gilla

 4. Ann-Christin Antonsson skriver:

  Vad kostar en transferbuss från flygplatsen in till Warzsawa? Kan man betala kontant på bussen? Hur ofta går de och hur lång tid tar det?

  Gilla

  • johankaly skriver:

   Det beror helt på vilken av flygplatserna du landar på. Men som journalist så borde du väl kunna ta reda på fakta själv? Men om du är intresserad av ett resereportage så kan du kontakta mig privat.

   Gilla

 5. […] har tidigare beskrivit Modlin Airport utanför Warszawa som den minsta flygplats jag någonsin besökt utanför Sverige. Men det var […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: