46 kg övervikt och en extra väska med SAS

2014-06-19 13.27.41

I och med att jag flyttar hem till Stockholm över sommaren så packade jag med mig det mesta av mitt bohag från Malta. Vilket resulterade i tre rejält överfulla resväskor och en sportbag som skulle med mig på planet.

När jag flyttade ner till Malta i december 2013 flög jag via Heathrow med hela mitt liv i två resväskor á 23 kg styck. Efter en utdragen dispyt med den brittiska Stasi-perspnalen till tullare fick jag veta att mina incheckade väskor hade plockats ut för kontroll. Min planerade Londonvisit under mellanlandningen resulterade i att jag fick tillbringa 6 timmar på en rätt så obekväm träbänk

När jag till slut kunde checka in mina väskor på nytt hos Air Malta så jag betala £214 för övervikt. Det är först nu i efterhand så har jag fått veta att Air Malta har en bagagegräns på 30 kg oavsett hur många resväskor man vill checkar in. Det gäller tydligen även för bussnis class som jag flög.

Dags för en ny bagagevåg igen.

När jag senast var hem till Sverige så passade jag även på att investera 150 riksdaler i en bagagevåg på Teknik magasinet.Just för att jag skulle kunna undvika övervikt för att behöva packa om väskorna på flygplatsen. Min ena kollega flög hem med SAS ett par dagar tidigare i SAS Go med sin resväska som vägde drygt 25 kg.

Då jag hade bokat min resa i SAS Plus så hade jag dels två fria incheckade bagage och möjligheten att packa några extra kilon. Väl på flygplatsen uppdagas det att mina väskor vägde följande:

  • 31.7 kg
  • 29.4 kg
  • 24.6 kg
  • 11.2 kg

Den inhyrda personalen i SAS disken förklarade att jag var tvungen att checka in mitt handbagage då det vägde hela 24.6 kg! Och den tillåtna vikten är endast 8 kg. Men jag fick dock ta med sportbagen som utgjorde mitt andra handbagage på 11,2 kg.

Som kuriosa kan nämnas att Ryanair tillåter handbagage upp till 10 kg och att British Airways tillåter ända upp till 23kg (dock ska man kunna lyfta väskan själv).

Coppa, Herb Chicker, Carrot Cake

En annan förmån med att flyga SAS Plus är att allt är gratis. Och efter kl 16 så serveras även en trerätters middag. Som jag tidigare inte har hunnit prova. Då jag normalt flyger morgonavgångar och då får SAS frukostlåda.

Men till skillnad från alla annan färdigmat så är det samma sak på bilden som lådan. Tyvärr hade jag inget batteri i min mobil så jag kunde inte föreviga min måltid. Men bortsett från att den fortfarande till viss del vad frusen så smakade kycklingen och couscousen helt okej. (Bilden uppdaterad)

18 Se äventyret

Du är inte hemlös även om det kan kännas så för en natt. Men se din övernattning som ett äventyr som du sen kan berätta om. Jag har sovit och vaknat på många skumma platser genom åren och kanske kommer jag berätta några av dess i  Grattis Världen.

Även om jag tidigare har skrivit en genomgående guide med 19 tips om hur man sover på en flygplats. Så var jag trots det inte alls förberedd på att jag skulle ockupera några kvadrat golvyta för en natts sömn på Arlanda. Mitt flyg landade kl 22:40 och med den orangea prio-tagen så fick jag mitt bagage först av alla.

Mitt tåg skulle gå först kl 06:35 så min plan var att åter igen checka in i en klaustrofobisk kub på Rest & Fly för några timmars sömn. Men det visade sig att alla rummen var fullbelagda. Så efter att ha drivit runt ett par timmar så la jag mig till rätta i en undanskymd vrå i en nästan folktom Terminal 5.

/ JK

Taggad , , ,

2 tankar om “46 kg övervikt och en extra väska med SAS

  1. […] Världen har tidigare publicerat en del blogginlägg med tips på hur man reser med enbart handbagage, sover på flygplan och hur man överlever på en flygplans om planet blir […]

    Gilla

  2. […] att man alltid får ta med dig en resväska på max 23 kg gratis i SAS Go och två i SAS Plus. Och av egen erfarenhet så vet jag att SAS inte är så kinkiga med övervikten. Vilket tyvärr den Stasi utbildade […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: