Säkerhetskontrollen på flygplatsen

security_bag

Efter att jag publicerade inlägget om att resa med endast handbagage i Grattis Världen så fick jag bakläxa för att jag inte tog med reglerna för vätskor. För efter att USA (enligt foliehattarna) bombade sina egna torn den 11 september 2011 så har reglerna för vätskor i handbagage skärpts betydligt.

Och kanske behövs det här inlägget trots allt. Då det faktiskt händer förvånansvärt ofta när jag flyger att någon sinnesslö indevid inte kan förstå varför den bistra säkerhetsvakten slänger den nyinköpta Coca Colan från Pressbyrån. Som personen i fråga skulle dricka först på planet.

För när man reser med enbart handbagage är det viktigt noga kontrollera alla behållare för vätskor, krämer och geléer är på max 100 ml. Annars kommer den elaka Stasi-säkerhetsvakten slänga den i soporna. Samtliga behållare ska även läggas i en genomskinlig ZIP-påse som rymmer 1L Och när du väl kommer fram till säkerhetskontrollen så ska plastpåsen placeras i ett separat plasttråg, som sedan körs genom röntgenmaskinen.

Om du reser med en laptop så ska du även att köra den separat precis som Zip-påsen. Det kan även förekomma att du får visa att datorn fungerar genom att starta den. Det häller även ytterplagg som jackan eller rocken. I vissa länder som UK gäller det även skor som ska placeras i ett separat plasttråg på bandet.

Om du har metallföremål som skärp eller liknande så kommer det att ge utslag på metalldetektorn vilket resulterar i att du kommer föras åt sidan för visitation. Vilket jag har råkat ut för ett par gånger trots att jag försöker komma igenom säkerhetskontrollen så smidig som möjligt. Det hände senast på Arlanda när jag flög tillbaks till Malta. Och på Heathrow tog säkerhetsvakterna mig åt sidan för en mer grundlig visitation.

/ JK

Taggad

2 tankar om “Säkerhetskontrollen på flygplatsen

  1. […] är ju nackdelen med att enbart resa smidigt med handbagage just begränsningen för vätskor före säkerhetskontrollen. Så om man lyckas komma över en flaska äkta Slivovits i Kroatien får man antingen checka in […]

    Gilla

  2. […] Jag har tidigare skrivit två uppskattade blogginlägg i Grattis Världen som tar upp konsten att reser med enbart etthandbagage. För man kan utan större problem packa ner en hel veckas semester i en kabinväska. Jag skrev även ett uppföljande blogginlägg som handlar om vad man bör tänka på när det kommer till säkerhetskontrollen på flygplatsen. Samt vad man ska tänka på när det kommer till innehållet i den lilla plastpåsen. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: