10 tips om att sova på ett flygplan

Sova på flyg10 tips om att sova på ett flygplan är en fortsättning i Grattis Världens följetong Mer och mer reseblogg. Om du bara ska klämma in dig några timmar i en Boeing 737-800 inom Europa. Så kanske några timmars missad sömn inte betyder så mycket för semesterupplevelsen. Men om man ska kuska 8 timmar över Atlanten till New York eller ännu värre över 11 timmar till Tokyo. Så kanske några timmars sömn är mer välbehövligt.

Välj rätt plats.
Du bör planera din flygsömn redan när du bokar dina flygbiljetter inför resan. En fönsterplats är den bästa platsen om du vill sova eftersom du då har något annat är stolsgrannen att luta dig emot. En annan fördel är att du slipper resa på dig så fort dina medpassagerare vill gå på toaletten. Desutom så har du den rent strategiska kontrollen över fönstret och kan leka Gud med ljus och mörker.

Det finns både för- och nackdelar med att boka ett säte längst bak i flygplanet. Å ena sidan så hamnar du nära de stökiga köerna till toaletterna. Men och andra sidan så är det i regel fler lediga platser längst bak i planet. Så men lite tur så kan man få gott om plats även i ekonomidelen.

Packa väskorna smart
Det gäller framförallt om du flyger med enbart handbagage. Att packa handbagaget strategiskt inför en långflygning är A och O. För att kunna komma åt det viktigaste som behövs för att kunna sova. Så packa allt i en packing cube och placera den högst upp i väskan.

Strunta i koffeinet
Att ta en Red Bull är inte det bästa man kan göra innan man ska sova. Men hur frestande det än är att få en blaskig pappersmugg med koffeinfritt kaffe på flyget så tacka nej. Kaffe är vätskedrivande och att försöka somna halvt pissnödig är en omöjlighet.

Ta strid för en filt
En sak är då säker och det det är att det aldrig finns tillräckligt med filtar eller kuddar på ett flygplan. Så därför är det en fördel att försöka borda flygplanet så tidigt som möjligt. Om du kommer ombord och det inte finns någon filt på din stol. Så kanske du ska undvika att skalla en ont anande medpassagerare innan du snor dennes filt. Så ett smart sätt är att be flygvärdinnan lite trevligt om en filt eller kudde innan din ölstinte stolsgranne ockuperar den.

Ta på dig smidiga skor
Ett av de största problemen med att sova på ett flygplan är trånga skor. Ta därför på dig skor som är både bekväma och lätta att ta av samt på. Gamla snekers är alltid en bra polare i såna här sammanhang.

Satsa på bra hörlurar
satsa på bra och sköna hörlurar så slipper du störande ljud från högtalare, skrikande barn och medpassagerare som tror att det är en dB-tävling ombord. Och det bästa sättet enligt mig är att somna med musik eller någon film i öronen. Medan andra föredrar valsång av någon pervers anledning.

Så tips från coachen är att satsa på ett par dyrare brusreducerande hörlurar. Då de trollar bort det mesta av störande ljud som bullret från flygplansmotorerna och pilotens långdragna information om att man flyger på 32.800 foot och att under molnen ligger Grönland.

Luta sätet bakåt
Ett gott råd är att inte boka platser utan att först ha kollat in på SeatGuru eller liknande tjänst. Där man klickar in flygbolag och flygplansmodell för att undersöka vilka platser som är bäst. För att hamna på en plats där man inte kan luta ryggstödet är rena mardrömmen. Och av egen erfarenhet så så kan jag säga att hela rad 32 på en av SAS Boeing 737-800 är den sämsta platsen.

Knapra sömnmedel
Om du har svårt att somna på flygplan så kan du alltid boka en tid hos en läkare och förklara dina sömnproblem. Och därefter be läkaren skriva ut Melatonin. Men i överförmyndarlandet Sverige så är det tyvärr ett receptbelagt sömnmedel under namnet Circadin. Medan det är helt receptfritt i flera Europeiska länder. Men även i USA och Kanada där det ses som ett kosttillskott.

Ta med en nackkudde
Det finns en djungel av olika modeller och storlekar när man väl ska välja en alldeles nackkudde. Se det är bara att prova sig fram i butiken tills man hittar den modellen som förvandlar nackspärren till något som kan liknas med Prinsessan på ärten. Så att du åtminstånde kan få några timmars sömn.

Berätta att du vill sova
Om du hellre sover än äter den trista flygplansmaten. Så är det bara att du informerar flygvärdinnan om att vill sova. Och de enda som du eventuellt missar är erbjudanden om den ”billiga” parfymen eller  whiskyn som erbjuds ombord. Om du är invirad i en filt så se till att ha bältet utanpå filten så slipper du bli väckt av flygvärdinnan som skriker att du måste sätta på dig bälte för att det kommer bli turbulens snart. För det är ju en intressant upplevelse att vakna upp som en piñata på ett särskoledisko.

/ JK

Taggad ,

2 tankar om “10 tips om att sova på ett flygplan

  1. […] har tidigare publicerat en del blogginlägg med tips på hur man reser med enbart handbagage, sover på flygplan och hur man överlever på en flygplans om planet blir […]

    Gilla

  2. […] har tidigare skrivit blogginlägg om både hur man sover på en flygplats samt hur man sover på ett flygplan. Dessutom så skrev jag ett blogginlägg i Grattis Världen om min natt på det försvenskade […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: