19 tips om att sova på en flygplats

2013-12-29 18.18.47

Som jag har nämnt tidigare så börjar Grattis Världen bli mer och mer av en reseblogg med tips och råd. För någon dag sedan så träffade jag några nyanlända svenskar som jag har hjälpt med att ordna en lägenhet här på Malta. Några i sällskapet hade läst om min resa till Malta med den valtalande  rubrik Mätta passagerare kapar inte flygplan..

Efter ett tag kom den oundvilkiga frågan om hur bövulen jag orkade genomlida all tristess under 11 långa timmar, varav 6 timmar på på en obekväm träbänk under min kaotiska mellanlandning på Heathrow utanför London.

För många av oss som ofta flyger tidiga morgnar eller mellanlandar under längre perioder så är det en nödvändighet att tillbringa mycket dötid på olika flygplatser och terminaler i väntar på att få klämma in sig i flygplanskroppen.

Överlevnadsguide för flygplatsen

Även om en rymdstation eller zombie apokalyps känns lite långsökt. Så händer det att flyg ställning,  snöstormar, orkaner och vulkanutbrott är bara några anledningar till varför du ibland kan se människor från alla samhällsklasser ligga utspridda som mänskliga plockepinn på flygplatsgolven runt om i världen

Oavsett om du frivilligt har valt att sova några timmar på flygplatsen för att du ska med ett tidigt morgonflyg eller om du av någon anledning har blivit fast på flygplatsen. Så hoppas jag att den här guiden kan vara till nytta.

1 Ha alltid biljetten redo
Lite beroende på vart i världen du väljer att sova på en flygplats så finns alltid risken att personalen kommer att komma fram och fråga vem du är och varför du ligger på en bänk och sover. Och även om du inte kommer att bli utkastat så blir du ändå med stor sannolikhet utfrågad om varför du inte checkar in på ett hotell som normala människor,

2 Räkna med att ditt flyg kan vara inställt
Ibland så händer det att vissa flygningar ställs in med mycket kort varsel på grund av annalkande orkaner, snöstormar eller Isländska vulkaner med svåruttalade namn (Eyjafjallajökulls) som känner för att jävlas med turister. Så därför kan det vara en idé att ha ett Airport survival kit om man ska flyga från Asien, Oceanien eller Syd- och Nordamerika

 • En billig luftmadrass gör ett obekvämt stengolv mycket skönare att sova på. Men tänk även på att vissa flygplatser inte tillåter folk att sova på golven. Men en luftmadrass kan ju även användas på en bänk.
 • Sovmask och öronproppar av förklarliga själ. rattis Världen rekommenderar dock Silvertejp för hardcore luffare och backpackers som tror att dem ska finna sig själva i Asien.
 • En vattenflaska och tilltugg är alltid bra att ha då många restauranger och butiker stänger på nätterna även på de stora internationella flygplatsen. Alla som tillbringat en natt på Arlanda vet vad jag menar.
 • Mobilens väckarklocka har sina fördelar men varför inte använda ett par post-it lapp med texten ”Wake me up at 5 am”. Jag garanterar att dina medresenärer kommer att väcka dig.
 • Bibelns 7:e budord Du skall inte stjäla gäller så klart även för oss på Grattis Världen. Men om man råkar få med sig en kudde eller ett täcke från hotellet så kan den ju vara avgörande för god sömn vid ett inställt flyg. Men lika gärna fungera som en bekvämlighet på flyget hem.
 • Trots att det är 2014 så är vissa flygplatser lika bra förberedda för hygien som tonårsfestivaler med 120 bajamajor fördelade på 50.000 festivalbesökare. Så våtservetter är alltid bra att ha med sig.
 • Toapapper, om du vet att du kommer att besöka mindre civiliserade länder så är det alltid en god idé att ta med sig eget toapapper. För annars kommer du att få betala många dollar för några få ark papper.
 • Vicks VapoRub är normalt till för att hämma besvären vid förkylningar. Men vad Vicks nämner i sina reklamer är att personalen på bårhus faktiskt använder VapoRub för att lindra liklukten. Så det borde ju fungera minst lika bra på svettiga turister som trängs på flygplatser
 • En skarvdosa är alltid
 • En skarvdosa för det är ofta ont om eluttag på flygplatsens, Och med en skarvdosa kommer du garanterat få polare för livet. Då ni kan ladda era mobiler, surfplattor etc samtidigt. Glöm inte en adapter bara.

3 Tänk på säkerheten
Oavsett om du flyger på flygplatsen ensam eller tillsammans med dina polare så är det bra att veta vilka platser som säkrare att sova på än andra. Fråga personalen på flygplatsen om vilka platser som är bättre än andra för några timmas sömn. Om du sover själv så är det en bra idé att sova på platser där det finns andra som planerar samma sak. Och även om jag nog aldrig har hört om något direkt allvarligt överfall på en sovande resenär så händer det ändå att en och annan resväska försvinner.

4 Ta med något bekvämt att sitta på
En bild säger mer än tusen ord, bänken på bilden tillbringade jag närmare 6 timmar på innan jag fick slå mig ner i Skyteam Lounge och koppla av med en kall öl. Du kanske inte känner till det, men många flygplatser är utformade av sadister som har gjort det svårt för sina resenärer att lägga sig ner och sträcka ut sig genom att placera obekväma armstöd mitt i bänken. Men en luftmadrass eller åtminstone en handduk kan till och med få en gammal kyrkbänk att kännas bekväm.

5 Kom i tid
Om du vet att flygplatsen som du ska flyga ifrån är populär för andra övernattande resenärer är det en bra idé att komma i tid för att få en så bra plats som möjligt (särskilt under sommarsäsongen). Flygplatser som London-Stansted är så populära för övernattning att de mer eller mindre kan se ut som överfulla flyktingläger en genomsnittlig kväll.

6 Sov på en annan terminal
Att hitta bra platser för att övernatta på en flygplats kan vara en stor utmaning. Så därför kan det vara en idé att utforska andra terminaler för att hitta en lugnare plats för övernattningen.  Det är bara att följa terminalskyltarna. För även om du ska flyga från Terminal 4 så kanske Terminal 3 erbjuder bättre möjligheter för övernattning.

För på internationella flygplatser så finns det minst en internationell och en nationell terminal kanske upptäcker du att den nationella terminalen stänger på natten för incheckning. Men det förekommer att den terminalen ändå är öppen under natten så du kan enkelt hitta en plats att sova på. Men tänk på att temperaturen kan sänkas under natten och att meddelanden om flyg och annan information inte kommer att sändas ut under natten. Tänk på att det kan krävas kreativitet och lite luffarknep för att göra det bekvämt för att sova på transportband, golv eller bänkar.

7 Sov på parkeringen
Oavsett om du fastnat på flygplatsen eller väljer att övernatta där frivilligt så finns det en chans att du inte kommer att trivas på terminalen för att den är obekväm eller av andra anledningar inte passar. Då kan det vara en idé att kolla med en biluthyrare vad det kostar att hyra en bil och sen sova i den på parkeringen utanför. Dels slipper man betala för ett dyrt hotellrum på flygplatsen och sen blir det ett minne av semestern.

Det är bara att luta sätena bakåt och njuta av några timmars sömn utan att väckas av irriterade skrammel från bagagevagnar eller meddelanden som sänds ut ur högtalarna. Det negativa med att sova i en bil är att vissa personer kan komma fram och väcka dig för att kontrolera att du inte har fått en stroke. Sen kan det även bli ett problem med badrumsbesök om det är långt från terminalen. Men kontrollera innan att det finns personal på plats när du vill lämna tillbaks bilen igen.

8 Skydda dina väskor
En viktig sak att tänka på om du tänker sova på en flygplats är att försäkra dig om att ditt bagage inte blir stulet medan du sover. Kontrollera om det inte finns någon bagageförvaring som du kan låsa in ditt bagage under natten. Annars rekommenderas det att man sover på sina väskor om man vill ha dem kvar när man vaknar. Men man kan lika gärna knyta fast väskan i en ben eller arm. Det finns många olika sätt.

9 Agera som att det är första gången
Även om du sover ofta på flygplatser så är det dumt att agera som ett proffs. Agera som att du verkligen inte trivs och att det är ett nödvändigt ont att du måste sova över på flygplatsen. För personalen på flygplatsen kommer kanske att tycka synd om dig och vilja hjälpa dig lite extra. Men att missbruka gästfriheten genom att slå upp ett gammaldags zigenarläger och börja hänga upp tvätt på stolar och laga mat på ett stormkök kommer inte att ses med blinda ögon.

10 Nattmat någon?
En backpacker som jag träffade förut berättade att han och hans vänner brukade utnyttja tillfället när matställena stänger för för kvällen i samband med den sista flygningen. Tydligen fick den som såg mest sorgsen ut i sällskapet fram för att försöka köpa eller tigga till sig det som inte har sålts och ändå ska slängas..

11 Lager på lager principen
Att vara förberedd är alltid en fördel. För om du ska sova på en flygplats där det är minusgrader utomhus kan det vara skönt att ha en mössa och tjockare tröja tillgängligt. Eller om du är på en flygplats som har en stor AC anläggning. Men det kan lika gärna vara olidligt varmt på flygplatsen så ett linne och ett par shorts kan vara minst lika bra att ha. Vi på Grattis Världen rekommenderar även att du använder deodorant, för det är obehagligt att sova i kläder och vakna och känna hur illa man luktar efter en natt på flygplatsen.

12 SHHHHHHHHHH!
Visa respekt mot de andra som sover på flygplatsen. Bara för att du inte kan sova betyder det inte att du kan väsnas och störa andra. För du vill inte se de andra när de lyfter sina huvuden med blickar som kan döda.

13 Perks of Being a Stranded
På vissa flygplater finns det kitt med tältsängar med och nödvändiga hygienartiklar som är till för strandade resenärer som fått sina flyg inställda av snöoväder eller orkaner. Har du tur kanske du kan få låna en tältsäng över natten.

14 Ta in i en Lounge
Man behöver inte flyga första- eller businessklass för att få tillgång till lyxiga flygplanslounger. Det finns många lounger som tillåter vanliga ekonomiresenärer mot en mindre avgift. I loungen får du sen tillgång till fri buffé och drycker (inklusive alkohol), wifi, duschar och bekväma stolar. Tänk bara på att många flygplanslounger har en viss klädkod, det du behöver inte klä upp dig i kostym. Men om du kommer i trasiga kläder och uteliggare än en charterturist så kommer du eventuellt att nekas tillträde med orden att det är ”fullt”.

15 Ta en dusch
Efter en natt på flygplatsen så känner man sig inte så fräsch. Men som tur är finns det ofta tillgång till att hyra en dusch på flygplatsernas motsvarighet till Rest & Fly. Fört det kan vara skönt att kliva på planet utan att stinka. I nödfall så fungerar alltid offentliga toaletter för en snabb uppfräschning.

16 Om du inte kan sova och är uttråkad ta foton av flygplatsen
Ibland är det bara omöjligt att somna oavsett om det är på en bänk, ett golv eller på ett hotell. Så varför inte gå och ta bilder på flygplatsen som du sen kan ladda upp på olika sociala medier med Wifi

17 ha ditt kreditkort redo
Även om målet är att övernatta på flygplatsen för att spara lite cash. Så kan det ändå sluta med att du inte kan bita ihop längre och bara vill ha en säng. Då är det bara att ta fram kortet och betala för ett rum. Men ett tips är att boka via nätet, bara du har en mobil, surfplatta eller laptop med dig kan du enkelt boka ett rum och spara in lite pengar. Du kan även hitta närliggande hotell och spara ytterligare pengar genom att jämföra priser.

18 Se äventyret
Du är inte hemlös även om det kan kännas så för en natt. Men se din övernattning som ett äventyr som du sen kan berätta om. Jag har sovit och vaknat på många skumma platser genom åren och kanske kommer jag berätta några av dess i  Grattis Världen.

19 Skriv vill oss på Grattis Världen
Dela med dig av dina reseberättelser och tips med andra läsare genom att skicka in dem till oss på Grattis Världen så har du cjansen att vinna en snygg T-shurt. Men framförallt så hjälper du andra resesugna läsare att få tips från andra erfarna resenärer.

/ JK

Taggad , , , , ,

5 tankar om “19 tips om att sova på en flygplats

 1. […] om jag tidigare har skrivit en genomgående guide med 19 tips om hur man sover på en flygplats. Så var jag trots det inte alls förberedd på att jag skulle ockupera några kvadrat golvyta för […]

  Gilla

 2. […] del blogginlägg med tips på hur man reser med enbart handbagage, sover på flygplan och hur man överlever på en flygplans om planet blir […]

  Gilla

 3. […] ta igen förlorad sömn från helgens bravader. Och även jag tidigare har skrivit en guaide med 19 tips om hur man sover på en flygplats så bokade jag ändå ett hotellrum för […]

  Gilla

 4. […] hands än det man har på kroppen. I andra fall kanske man frivilligt eller rent av ofrivilligt sover över på flygplatsen och då är det smidigt att ha ett ordnat kitt i kabinväskan. Så man slipper gräva i den stora […]

  Gilla

 5. […] har tidigare skrivit blogginlägg om både hur man sover på en flygplats samt hur man sover på ett flygplan. Dessutom så skrev jag ett blogginlägg i Grattis Världen om […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: