Att börja med Dykning

plane wreckInnan jag ens hade bestämt mig för att flytta ner till Malta hade jag redan en målsättning om att ta mitt första steg för att börja med dykning på allvar om jag flyttade ner. Så därför började jag kontanta flera dykcenter på ön. Vilket ledde till att jag kom i kontakt med en svensk PADI dykinstruktör, med mer än 25 års erfarenhet av dykning runt om i världen. Så när jag flyttar ner blir det att ta en öl ihop och snacka igenom min kommande kursplan.

Dem flesta som börjar med dykning nöjer sig antagligen med att ta ett enkelt Open Wather Diver certifikat. För att sedan transporteras runt i turistgrupper på överfulla dykbåtar och ägna resterande tid av Thailandssemestern åt så kallad cocktaildykning. Ett slanguttryck för dykning i tropiska vatten med till exempel korallrev. Min personliga vision är gå steget längre och komma djupare än den klassiske cocktaildykarens begränsade 18 meters totala maxdjup. För att på sikt även börja mer med avancerad teknisk dykning ner mot 100 meters sträcket.

Jag har vad man skulle kunna definiera som en WWII fetisch och i vattnen kring Maltas kuster ligger både pansarkryssare och stridsflygplan från andra världskriget. Mellan åren 1940 – 1942 utkämpades många hårda strider mellan Axelmakterna och de Allierade om just Malta och herraväldet i Medelhavet. Eller som den Italienska diktatorn Benito Mussolini uttryckte saken Mare nostrum, som betyder vårt hav och syftar på det imperium han ville skapa.

Det har bidragit till att många av dessa vrak ligger på ett djup av över 40 meter. Vilket medför att en del vidareutbildningar och ytterligare lektionstimmar inom dykning är nödvändigt för att nå ner till dessa historiska fragment av ond bråd död. Och på Malta kryllar det bokstavligen av dykcenter som erbjuder kombinationskurser av Open Wather, Advanced och Deep Dive, Som ger dykaren dem rätt kunskaperna och färdigheterna för att på egen hand dyka ner till 40 meter på ett säkert sätt.

Men min vision är naturligtvis att gå ännu djupare inom dykningens tekniska värld och gå fler kurser för att på sikt även börja penetrera vrak och dyka i nedlagda gruvor hemma i Sverige. Men mer om det i en annan blogg.

Även den Maltesiska regeringen var snabba med att identifiera och uppmärksamma dykning som ett tillväxtområde inom turistnäringen. Därför har ett flertal uttjänta fartyg sänkts för att skapa nya och intressanta dykplatser, särskilt kring grannön Gozo. Och deras ansträngningar verkar ge utdelning. Många av de olika dykforum- och hemsidor som jag har besökt listar Malta bland de topp 5 bästa dykplatserna i världen.

/ JK

Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: