I fokus: Blossa 13 Dalecarlia

Det är med en viss eftertanke som jag sitter och blickar ut över ett snöfattigt landskap, med en kopp rykande glögg i sällskap av några vänner. Om drygt tre veckor kommer jag att befinna mig nere på Malta för att arbeta och skapa en ny vardag. Så jag tar dem små tillfällena som fortfarande erbjuds till att njuta lite extra, även om jag knappas är en julmänniska.

Även om jag inte är någon flitig konsumtionspiraya på systembolaget, passade jag ändå på att inhandla en flaska Blossa 13, en årgångsglögg som enligt deras egen utsago har blivit en populär jultradition i Sverige med anor ända från 2003.

Tidigare år har kreatörerna bakom Blossa årgångsglögg hämtat sin inspiration från så avlägsna platser som El Salvador och Japan. Främst för att hitta en överraskande och unik smaksättning som lockar till impulsköp och uppblåsta förväntningar hos konsumenten. Men i år har Blossas inspektionsresa gått till Dalarna, något av det svenskaste vi har. Glöggen är döpt till det latinska namnet för landskapet, Dalecarlia.

Till  sitt 10-års jubileum har Blossa årgångsglögg satsat på ett gediget PR-trick, för att skapa uppmärksamhet kring sin dryck. För första gången har informationen om smaksättningen utelämnats på både flaskan och i pressmeddelanden.

Blossas egna fingervisning är att konsumenten själv ska berätta om vad glöggen smakar, och och om vilka minnen den framkallat på glöggens egna hemsida. Utvalda alster återberättas därefter av den skånska kulturjokern Björn Ranelid.

Detta utspel har naturvligtvis bidragit till att både media och privatbloggare har spekulerat om och diskuterat bloggens smaksättning. Men hur smakar Dalarna? Till att börja med så har den traditionella Falu rödfärgen fått stå till inspiration till åtminstone färgsättningen av glöggen, som är baserad på ett vitt vin som sedan har fått färgas av glöggens hemliga ingredienser.

Doften känns frisk och aningen bärig med vissa inslag av smultron? Smaken i sig antyder en viss kryddighet som tyvärr överskuggar den bäriga doften.

Personligen så ger jag Blossa 13 Dalecarlia 7 av 10 ananaser i helhets betyg,

Jag gillar verkligen den genomarbetade designen och anknytningen till Dalarna. Smaken i sig är underfundig och svår att beskriva med en korrekt återgivning.

 

Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: